ONU avertizeaza ca atacurile impotriva civililor din Nagorno Karabah ar putea fi crime de razboi

Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 07:54
3337 citiri
ONU avertizeaza ca atacurile impotriva civililor din Nagorno Karabah ar putea fi crime de razboi
FOTO Pixabay

Atacurile de artilerie impotriva civililor in conflictul din Nagorno Karabah ar putea fi crime de razboi, a afirmat comisarul pentru drepturile omului al ONU, Michelle Bachelet, reiterand un apel adresat Azerbaidjanului si Armeniei sa opreasca atacurile impotriva scolilor si spitalelor din enclava, transmite Reuters.

Separat, primul ministru al Armeniei a cerut o ancheta privind prezenta "mercenarilor straini" in Nagorno Karabah, dupa ce fortele etnice armene au declarat ca au capturat doi luptatori din Siria.

Azerbaidjanul a negat prezenta combatantilor straini.

Luptele intense au continuat de-a lungul liniei frontului, in conflictul care a ucis cel putin 1.000 de oameni, posibil mai multi. Nagorno Karabah este recunoscuta la nivel international ca parte a Azerbaidjanului, dar regiunea este populata si controlata de etnici armeni.

Bachelet a declarat ca atacurile fara discriminare din zonele populate din si in jurul zonei de conflict contravin dreptului international. Ea a spus intr-o declaratie ca solicitarile repetate pentru ca Armenia si Azerbaidjanul sa evite pierderea de vieti civile si deteriorarea infrastructurii civile au fost ignorate.

"In schimb, casele au fost distruse, strazile reduse la moloz si oamenii fortati sa fuga sau sa caute siguranta in subsoluri. Astfel de atacuri trebuie sa se opreasca, iar cei responsabili pentru efectuarea lor sau pentru ordonarea lor trebuie sa raspunda", a spus ea.

La doar cateva ore dupa ce s-au inteles, vineri, la Geneva sa evite tintirea deliberata a civililor, fortele azere si cele armene din Nagorno Karabah s-au acuzat reciproc ca au bombardat zone rezidentiale.

Citand date de ambele parti ale conflictului, Bachelet a spus ca aproximativ 40.000 de azeri au fost temporar stramutati din cauza ultimelor lupte, in timp ce aproximativ 90.000 de etnici armeni au fugit din Nagorno Karabah si se afla in prezent in Armenia.

Grupurile internationale pentru drepturile omului au acuzat, de asemenea, ambele parti ca folosesc munitie cu dispersie interzisa, cel mai recent in bombardamentul de miercuri al orasului azer Barda.

Ministerul de Externe al Armeniei a declarat ca Armata de Aparare Artsah, denumirea sa pentru fortele etnice armene din Nagorno Karabah, a capturat in weekend doi luptatori sirieni, unul din provincia Idlib si celalalt din Hama.

Prim-ministrul armean Nikol Pashinian a afirmat intr-o postare pe Facebook ca implicarea "mercenarilor straini" este "o amenintare nu numai pentru securitatea Nagorno Karabah si a Armeniei, ci si pentru securitatea internationala, iar aceasta problema ar trebui sa devina obiectul unei investigatii internationale".

Intrebat despre luptatorii straini, consilierul prezidential azer Hikmet Hajiiev a spus: "Respingem astfel de acuzatii".

Ministerul Apararii din Nagorno Karabah a anuntat ca luni au avut loc lupte intense de-a lungul unor parti ale liniei frontului si ca a fost respins un pluton azer. Un purtator de cuvant al ministerului a declarat ca un comandant adjunct din armata Artsakh a fost ucis in lupta.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii din Armenia, Susan Stepanian, a declarat ca focul de artilerie a ucis un civil si a ranit alti doi in regiunea sudica a tarii Siunik.

Ministerul Apararii din Azerbaidjan a anuntat ca a respins un atac asupra pozitiilor sale in zona inalta a districtului Zangilan, intre enclava si granita iraniana, in timp ce unitatile armatei din regiunile Gazah, Tovuz si Daskesan au intrat si ele in lupta.

Presedintele azer Ilham Aliev a scris pe Twitter ca Azerbaidjanul a preluat inca opt asezari din regiunile Zangilan, Gubadli si Jabrail.

O fostă republică sovietică amenință că va rupe legăturile cu Rusia. Kremlinul răspunde cu acuzații
O fostă republică sovietică amenință că va rupe legăturile cu Rusia. Kremlinul răspunde cu acuzații
Rusia a acuzat Armenia joi, 28 martie, că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un moment în care Erevanul pune şi mai mult sub semnul...
Premierul polonez susține că Europa a intrat într-o eră a războiului: ''Ştiu că sună devastator, dar trebuie să ne obişnuim"
Premierul polonez susține că Europa a intrat într-o eră a războiului: ''Ştiu că sună devastator, dar trebuie să ne obişnuim"
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată de ostilitate, consideră premierul polonez Donald Tusk, transmite...
#razboi, #Nagorno Karabah, #Armenia, #azerbadjan, #Natiunile Unite , #razboi