Avertisment teribil: Rusia se pregateste sa mai anexeze o regiune, cum a facut cu Crimeea

Miercuri, 04 August 2021, ora 19:2411459 citiri
Avertisment teribil: Rusia se pregateste sa mai anexeze o regiune, cum a facut cu Crimeea
Foto: The Telegraph

Georgia a condamnat un acord de frontiera semnat recent intre Rusia si regiunea georgiana separatista Osetia de Sud, acuzand ca este un pas inainte facut de Moscova pentru anexarea acestei zone, asa cum a facut in cazul fostei peninsule ucrainene Crimeea.

Kremlinul a sustinut miscarile separatiste din 2008 care au avut loc in Osetia de Sud si Abhazia, o alta regiune separatista a Georgiei, aceste zone autoproclamandu-se republici independente. Rusia le-a recunoscut pe ambele, iar unii analisti au sustinut in repetate randuri ca Moscova vrea sa le anexeze.

Kremlinul a semnat un acord de "parteneriat strategic" cu Abhazia in luna noiembrie a anului trecut, la sapte luni dupa ce a anexat Crimeea, relateaza Moscow Times.

Rusia a afirmat ca intentioneaza sa incheie o intelegere similara cu Osetia de Sud, pentru a putea trimite forte de securitate si militare in aceasta regiune. In acest sens, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a semnat joi un acord preliminar cu omologul sau din Osetia de Sud.

Fost lider KGB, invingator in "prezidentialele" din Osetia de Sud

"Este inca o actiune directionata impotriva suveranitatii si integritatii teritoriale a Georgiei si o incercare de a redesena granitele recunoscute la nivel international", a declarat ministrul georgian de Externe.

Abhazia si Osetia de Sud supravietuiesc economic cu sprijin financiar din partea Moscovei, iar oficialii de la Tbilisi, care fac eforturi pentru ca tara lor sa adere la NATO, condamna vehement aceasta atitudine.