Avertisment ONU: Riscul de foamete este ''iminent'' în Afganistan

Sambata, 25 Septembrie 2021, ora 22:05
2216 citiri
Avertisment ONU: Riscul de foamete este ''iminent'' în Afganistan
Afganistanul, o ţară deja foarte săracă, este ameninţat să sărăcească şi mai mult FOTO Hepta

"Situaţia din Afganistan este alarmantă", iar riscul de foamete este "iminent", odată cu apropierea iernii şi întreruperea serviciilor odată cu revenirea talibanilor la putere, a avertizat într-un interviu acordat AFP şefa Fondului ONU pentru populaţie (UNFPA), Natalia Kanem.

"Cel puţin o treime din populaţie riscă o foamete iminentă în această ţară", a avertizat Kanem, exprimându-şi îngrijorarea în special cu privire la violenţele la care sunt supuse "femeile şi fetele", inclusiv femeile strămutate.

Ea a spus că vremea aspră de iarnă, care îngreunează transportul, şi pandemia vor exacerba o situaţie deja dificilă.

"Există multe îngrijorări cu privire la modul în care vom putea îngriji şi hrăni oamenii", a avertizat medicul panamez, la sediul UNFPA din New York, transmite AFP sâmbătă.

În acest context, primele victime vor fi femeile.

"Nu putem sublinia îndeajuns că femeile şi fetele au drepturi care trebuie respectate chiar şi în această perioadă de tranziţie", a avertizat ea, menţionând că Afganistanul are deja "una dintre cele mai ridicate rate de deces la naştere şi în timpul sarcinii" din lume.

"De ani de zile, femeile din Afganistan au spus clar că îşi doresc educaţie şi asistenţă medicală şi că sunt, de asemenea, pregătite, doritoare şi capabile să elaboreze programe pentru a-şi putea conduce comunităţile", a declarat Natalia Kanem.

În ciuda promisiunilor talibanilor de a fi mai deschişi şi mai puţin violenţi decât în timpul primului lor regim (1996-2001), semnele nu sunt foarte încurajatoare pentru femei.

Pe de o parte, aceştia sunt mai puţin stricţi, par să deranjeze mai puţin femeile pe străzi şi le permit să studieze. Pe de altă parte, desfiinţează Ministerul pentru Femei, înlocuiesc femeile cu bărbaţi în unele administraţii şi restabilesc neutralitatea de gen în universităţi.

Natalia Kanem reaminteşte că, în Afganistan, devastat de decenii de conflict, femeile sunt singurele care întreţin familia, mai ales în zonele cele mai afectate de violenţă.

De aceea, "sperăm cu adevărat să fim capabili să furnizăm bunuri şi produse de bază'' oamenilor din comunităţile mici şi "să menţinem un sistem de sănătate funcţional".

Oficialul ONU recunoaşte că este "dificil" să atingă acest obiectiv "deoarece aeroportul este închis" şi "unii profesionişti au părăsit ţara".

Dacă sistemul de sănătate se prăbuşeşte, va fi un dezastru total", a declarat Kanem. ONU a deblocat miercuri un ajutor de urgenţă în valoare de 45 de milioane de dolari pentru sistemul de sănătate din Afganistan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Liderul sârbilor bosniaci amenință cu secesiunea din cauza unei rezoluții ONU: ”Nu mai dorim să împărţim nici măcar aerul”
Liderul sârbilor bosniaci amenință cu secesiunea din cauza unei rezoluții ONU: ”Nu mai dorim să împărţim nici măcar aerul”
Preşedintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, a declarat marţi, 23 aprilie, că această entitate a sârbilor se va separa curând de Bosnia-Herţegovina dacă Adunarea Generală a ONU va...
Putin, corigent la filosofie. Ideile unui mare gânditor german sunt interpretate de dictatorul rus după propriile sale interese
Putin, corigent la filosofie. Ideile unui mare gânditor german sunt interpretate de dictatorul rus după propriile sale interese
Cancelarul german Olaf Scholz i-a interzis lui Vladimir Putin să se refere la filozoful Immanuel Kant, deoarece războiul agresiv al Rusiei contrazice complet principiile fundamentale ale...
#avertisment, #ONU, #foamete, #Afganistan , #Afganistan