Avertisment din partea pesedintelui Sloveniei. "UE subestimeaza emotiile in Balcanii Occidentali"

Sambata, 15 Mai 2021, ora 16:10
2973 citiri
Avertisment din partea pesedintelui Sloveniei. "UE subestimeaza emotiile in Balcanii Occidentali"
Borut Pahor, presedintele Sloveniei. FOTO Facebook

Abordarea geopolitica a Uniunii Europene fata de Balcanii Occidentali nu este doar teritoriala, ci si emotionala, dar UE subestimeaza aceasta dimensiune emotionala, a declarat presedintele sloven Borut Pahor intr-un interviu acordat vineri agentiei de presa sarbe Tanjug.

Inca o tentativa de schimbare a frontierelor in Balcanii Occidentali s-ar incheia intr-un mod foarte conflictual, dar nu ar exista astfel de probleme in regiune daca toate tarile din zona ar adera simultan la UE, a opinat seful statului sloven.

Pahor a spus ca viitorul summit Brdo-Brijuni din Slovenia va conferi un impuls reluarii dialogului Belgrad-Pristina, avand in vedere ca presedintele sarb Aleksandar Vucic si Vjosa Osmani, lidera autoritatilor autonome de la Pristina, se vor intalni pentru prima oara.

Intrebat de catre Tanjug daca declaratia sa potrivit careia Slovenia se opune schimbarilor de frontiera nu se contrazice cu faptul ca a recunoscut asa-zisa independenta a Kosovo in 2008, Pahor a spus ca intelege punctul de vedere al Serbiei.

"Dar i-am spus de asemenea inainte prietenului meu, presedintele Vucic, ca trebuie sa traim in realitate dupa tragedia care s-a incheiat la sfarsitul anilor 1990, lasandu-ne cu granitele pe care le avem acum. Noi am inteles ca tentativele de a le schimba au fost foarte dificile la acea vreme si ca o repetare a acestora, chiar daca ar incepe pasnic, s-ar sfarsi din nou intr-un mod foarte conflictual", a spus Pahor.

In interviul pentru Tanjug, presedintele sloven a subliniat ca Slovenia si Serbia sunt aliati in eforturile de a asigura pacea, stabilitatea, securitatea si bunastarea oamenilor.

Presedintele Borut Pahor a efectuat vineri o vizita la Belgrad, unde s-a intalnit cu omologul sau sarb Aleksandar Vucic, in pregatirea summitului Procesului Brdo-Brijuni, cei doi convenind ca granitele in Balcanii de Vest nu trebuie schimbate, potrivit agentiei de presa slovene STA. Cu aceasta ocazie, presedintii sarb si sloven au reafirmat relatiile bune dintre tarile lor, exprimandu-si sprijinul pentru extinderea UE in Balcanii de Vest.

Presedintele Borut Pahor va gazdui luni un summit al Procesului Brdo-Brijuni, la castelul Brdo de langa Kranj, la nord-vest de Ljubljana, la care vor participa si omologii sai din Croatia, Albania, Muntenegru, Kosovo, Macedonia de Nord si Serbia, precum si trio-ul care prezideaza Bosnia-Hertegovina. Reuniunea, care marcheaza a 10-a aniversare a initiativei, va reafirma atasamentul acestor tari pentru aderarea la UE, noteaza sambata publicatia Slovenia Times.

O țară vecină rămâne fără guvern și se îndreaptă spre alegeri anticipate. Fostul premier a refuzat propunerea președintelui
O țară vecină rămâne fără guvern și se îndreaptă spre alegeri anticipate. Fostul premier a refuzat propunerea președintelui
Partidul populist bulgar ITN (Există un astfel de popor) a refuzat joi mandatul de formare a unui nou guvern naţional, deschizând calea pentru ca preşedintele Rumen Radev să convoace alegeri...
Președinte de federație condamnat la închisoare pe viață pentru luare de mită
Președinte de federație condamnat la închisoare pe viață pentru luare de mită
Chen Xuyuan, fostul preşedinte al Federaţiei Chineze de Fotbal între 2019 şi 2023, care a recunoscut că a luat mită, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, în cadrul amplei campanii...
#Borut Pahor, #Slovenia, #presedinte , #stiri externe
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Avertisment din partea pesedintelui ...
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5