Atentate la Paris si Bruxelles: Zeci de membri ai celulei din spatele masacrelor umbla liberi

Marti, 05 Aprilie 2016, ora 15:46
1808 citiri
Atentate la Paris si Bruxelles: Zeci de membri ai celulei din spatele masacrelor umbla liberi
Foto: Arhiva Hepta.ro

Serviciile de securitate din Europa sunt in cautarea a cel putin 22 de jihadisti locali avand legaturi cu celula gruparii Statul Islamic care a comis atentatele de la Bruxelles, din urma cu doua saptamani, si pe cele de la Paris de pe 13 noiembrie anul trecut.

Publicatia The Wall Street Journal, citand documente judiciare, precum si interviuri cu oficiali din domeniul securitatii, remarca faptul ca jihadistii europeni s-au radicalizat in cartierul bruxellez Molenbeek, devenit deja cunoscut ca teren fertil pentru extremism.

"Vedem multe actiuni si cateva celule pe care le stim acum fac parte din aceeasi retea", explica Jean-Charles Brisard, de la Centrul pentru Analiza Terorismului. "Ele sunt deja aici. Problema este cum sa le gasim", adauga el.

Cursa pana la moarte: Totul despre reteaua sofisticata a Statului Islamic in Europa

Potrivit publicatiei americane, figura centrala in recrutarea jihadistilor ISIL aflati in urmarire a fost Khalid Zerkani, un imam condamnat la 12 ani de inchisoare pentru recrutarea de tineri care sa lupte in Siria.

Marturia mamei unuia dintre cei mai urmariti indivizi releva masura in care fiul sau a imbratisat islamul radical. Jihadistul, Yoni Mayne, a inceput sa poarte haine traditionale musulmane si si-a lasat barba dupa ce a petrecut mai mult timp cu Zerkani.

"Intr-o zi el a amenintat ca ma omoara, zicand ca sunt diavolul", a spus femeia despre fiul sau, acum in varsta de 25 de ani.

Statul Islamic ar folosi lupi singuratici in Europa, sa tina serviciile ocupate. Intre timp pune la cale atrocitati uriase

Gruparile radicale alaturi de care Mayne a luptat in Siria au sustinut ca acesta a fost ucis in 2014, dar autoritatile europene au pus sub semnul intrebarii aceasta informatie.

Un alt individ cautat, Sami Zarrouk, in varsta de 32 de ani, a devenit suspect atunci cand le-a spus socrilor sai ca doreste sa se mute in Afganistan impreuna cu sotia sa si sa o pregateasca pe aceasta pentru a deveni atacatoare-kamikaze. Zarrouk s-a deplasat in Siria in iulie 2013 si ulterior i-a transmis un mesaj socrului sau in care il anunta ca divorteaza.

A doua zi dupa atentatele de la Bruxelles din 22 martie, soldate cu 32 de morti la aeroportul Zaventem si statia de metrou Maelbeek, Associated Press a relatat, citand oficiali europeni si irakieni, ca gruparea Statul Islamic a antrenat cel putin 400 de luptatori pentru a fi trimisi sa comita atentate in Europa, cu ordinul clar de a alege momentul si locul astfel incat sa provoace victime si haos cat mai mari.

Sute de jihadisti ai Statului Islamic, instruiti sa atace Europa

Atacurile teroriste de la Bruxelles si legatura lor cu atentatele de la Paris au ridicat noi intrebari despre capacitatea serviciilor de securitate din Europa de a identifica si neutraliza amenintarile teroriste locale.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#celula Statul Islamic Europa, #jihadisti liberi Europa , #explozii Bruxelles