Atentate la Bruxelles: Noi dezvaluiri despre teroristi - unul dintre jihadisti a lucrat cinci ani la aeroport

Joi, 21 Aprilie 2016, ora 07:58
3389 citiri
Atentate la Bruxelles: Noi dezvaluiri despre teroristi - unul dintre jihadisti a lucrat cinci ani la aeroport
Foto: Arhiva Ziare.com

Unul dintre cei doi jihadisti care s-au aruncat in aer la aeroportul din Bruxelles pe 22 martie, Najim Laachraoui, a lucrat acolo ca angajat temporar pana la sfarsitul lui 2012, cu cateva luni inainte de a pleca in Siria.

Tanarul, care a comis impreuna cu un alt kamikaze, Ibrahim el-Bakraoui, un atentat sinucigas in holul de la intrarea in aeroport, "a lucrat pana la sfarsitul lui 2012 la Brussels Airport", dupa cinci ani ca "angajat temporar" al unei societati active pe aeroport, potrivit canalului flamand, a informat miercuri postul de televiziune flamand VTM, citat de AFP.

Atentate la Bruxelles: Teroristul cu palarie viza si alte tari - imaginile gasite in telefonul lui Abrini

Pana in prezent se stia ca Najim Laachraoui a fost angajat de doua ori pe timpul verii la Parlamentul European, in 2009 si 2010, "pentru o firma de curatenie", potrivit PE.

In varsta de 24 de ani, Najim Laachraoui, licentiat in electronica, este considerat artizanul atacurilor de la aeroportul si metroul din Bruxelles (32 de morti) si de la Paris din luna noiembrie (130 de morti).

Atentate la Bruxelles: Belgienii nu l-au putut identifica singuri pe "barbatul cu palarie"

Urme ale ADN-ului sau au fost gasite pe material exploziv in sala de concerte Bataclan de la Paris si la Stade de France, precum si intr-un apartament din comuna Schaerbeek din regiunea Bruxelles unde au fost confectionate centurile cu explozivi utilizate de teroristii kamikaze. De asemenea, el a inchiriat una dintre ascunzatorile echipei de comando, la Auvelais, in apropiere de Namur (sudul Belgiei), si este suspectat ca a tinut legatura prin telefon cu unii dintre atacatorii de la 13 noiembrie.

Potrivit parchetului federal belgian, in februarie 2013 el a plecat in Siria, unde s-a alaturat organizatiei Statul Islamic (SI), care a revendicat aceste doua atentate.

Urma sa a reaparut pe 9 septembrie 2015: el a fost controlat intr-o masina la granita austro-ungara, sub identitatea falsa Soufiane Kayal, alaturi de Salah Abdeslam, suspect cheie al atentatelor de la Paris.

Pe de alta parte, canalul VTM a mai afirmat ca o sala de rugaciune ilegala a fost descoperita cu putin inainte de atacurile de la 22 martie "in beciul aeroportului", unde "angajatii radicalizati se puteau aduna si ruga in secret". Ea a fost inchisa de exploatant. Intre timp, a fost intocmita o lista "cu cel putin 50 de angajati" despre care se considera ca sunt radicalizati si dispun de legitimatii de acces pe aeroport, potrivit televiziunii flamande.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#kamikae Bruxelles aeroport, #atentate aeropor Bruxelles , #explozii Bruxelles