Atentate la Bruxelles: Aeroportul Zaventem nu s-a deschis nici vineri - contre pe modul in care vor fi controlati pasagerii

Vineri, 01 Aprilie 2016, ora 21:19
2790 citiri
Atentate la Bruxelles: Aeroportul Zaventem nu s-a deschis nici vineri - contre pe modul in care vor fi controlati pasagerii
Foto: Hepta.ro

Aeroportul Zaventem nu a fost redeschis vineri seara, asa cum se stabilise anterior, dupa ce politia si serviciile de securitate ale aeroportului nu au reusit sa ajunga la un acord cu privire la modul in care vor fi verificati pasagerii. Terminalul de plecari al aeroportului a fost lovit de doua deflagratii, soldate cu moartea a 15 persoane si ranirea altor 100.

Politia federala vrea ca pasagerii sa treaca prin filtre inainte de a intra in cladirea aeroportului, insa serviciile de securitate sustin ca o astfel de masura ar insemna ca pasagerii vor astepta mult prea mult timp, iar amenintarea terorista va fi mutata din interiorul cladirii in exterior, transmite News.ro.

"Avem nevoie de un acord cu sindicatele de politie. Acum purtam discutii cu politia si ministerul de Interne", a precizat un reprezentant al serviciilor de securitate de la aeroportul Zaventem.

Atentate la Bruxelles: Aeroportul Zaventem se redeschide - Imagini cutremuratoare de la locul exploziilor

Consiliul National de Securitate al Belgiei a sustinut ca o astfel de masura pur si simplu ar forta politistii sa lucreze la aeroport, iar asta ar fi imprudent.

"Este important sa gasesti echilibrul perfect dintre interesele economice si cele de securitate", a declarat ministrul Apararii Steven Vanderput.

Aeroportul din Bruxelles este unul dintre cele mai mari aeroporturi din Europa, cu un trafic anual de 23,5 milioane de pasageri si peste 489.000 tone de incarcaturi transportate. Zaventem leaga metropola belgiana de 226 de destinatii si pe piste aterizeaza 77 de companii.

Cand presa iti face viata un cosmar: Povestea unui martor la atentatele din Bruxelles

Aeroportul Zaventem este pregatit din punct de vedere tehnic pentru redeschidere, dupa ce au fost amenajate zone temporare pentru check-in. Astfel, in doar cateva zile a fost pusa la punct o structura temporara pentru a permite un trafic de pana la 800 de pasageri pe ora, pana ce terminalul de plecari va fi refacut, ceea ce ar putea sa dureze cateva luni. Aeroportul va functiona la 20% din capacitatea normala.

Intre timp, presa belgiana a scris joi ca autoritatile aeroportuare au trimis, inainte de atentatele de saptamana trecuta, o scrisoare serviciilor de securitate in care avertizau ca celula terorista implicata in planificarea atentatelor care au zguduit Bruxelles-ul a trimis "cercetasi" pentru a testa masurile de securitate de la aeroportul Zaventem.

Calatoriti in Belgia? Aeroportul Zaventem ramane inchis dupa atentate - cum puteti ajunge la Bruxelles

Belgia, principala sursa europeana de luptatori straini pentru Statul Islamic

In plus, cel putin 50 de angajati de la aeroport ar fi sustinatori ai Statului islamic. "Ei au legitimatii de securitate si au acces la cabina de pilotaj a avioanelor care aterizeaza. In trecut, legitimatiile unora dintre angajatii suspectati ca ar fi sustinatori ai teroristilor au fost confiscate, insa acest lucru nu s-a intamplat in cazul tuturor, in special nu in cazul angajatilor care se ocupa de curatenie si de transportarea bagajelor", a avertizat politia aeroportului Zaventem.

Atentate la Bruxelles Politia aeroportuara avertizeaza - zeci de simpatizanti ISIL lucreaza la Zaventem si au acces la avioane

Mai mult, directorul politiei aeroportului Zaventem, Vincent Gilles, a confirmat pentru postul de televiziune Bel RTL ca unii angajati au salutat atentatele din Bruxelles.

Agentii de paza s-au plans superiorilor ca nu s-a acordat destula atentie masurilor de securitate de pe aeroport. Ei sustin ca, imediat dupa ridicarea nivelului de alerta terorista in Bruxelles, au raportat diverse probleme de securitate, insa autoritatile nu au facut nimic pentru a le rezolva.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#redeschidere aeroport Zaventem, #deschidere aeroport Bruxelles, #amanare deschidere Zaventem , #explozii Bruxelles