Atentate in Norvegia: Teroristul recunoaste ca a comis crimele "oribile, dar necesare"

Duminica, 24 Iulie 2011, ora 12:05
7523 citiri
Atentate in Norvegia: Teroristul recunoaste ca a comis crimele "oribile, dar necesare"
Foto: The Guardian

Norvegianul arestat dupa comiterea atacurilor de la Oslo a recunoscut ca a deschis focul pe Insula Utoya, dar si ca a plasat explozibil in centrul capitalei. El le-a spus autoritatilor ca a comis 92 de crime "oribile, dar necesare".

Anders Behring Breivik, in varsta de 32 de ani, si-a recunoscut vina pentru dublul-atentat de vineri seara, din capitala norvegiana, insa autoritatile mai cauta si alti suspecti, relateaza BBC.

Bilantul atentatelor a crecut dramatic la 92 de morti, insa reprezentanti ai politiei au declarat ca cel putin patru persoane sunt, in continuare, disparute.

Afla pe Ziare.com totul despre atentatele din Norvegia

Filmul evenimentelor

Anders Behring Breivik a recunoscut ca este autorul atacului cu bomba din centrul capitalei, soldat cu sapte morti. Auzita de la cativa kilometri, explozia a spart geamurile de la biroul premierului, iar impozanta cladire-turn era avariata pe toate fatadele.

Norvegianul s-a indreptat apoi spre insula Utoya, unde 700 de tineri luau parte la o intrunire a filialei de tineret a partidului laburist. El a intrat in sala, deghizat in politist, sub pretextul ca vrea sa le vorbeasca adolescentilor despre atacul din Oslo. A inceput sa traga apoi fara mila in cei prezenti, ucigand 85 de persoane.

Atentate in Norvegia - vezi cine este cel care a ucis 91 de oameni

Televizile locale au relatat ca barbatul este apropiat de mediile de extrema-dreapta si avea doua arme inregistrate pe numele sau, intre care o pusca automata.

La scurt timp, norvegianul a fost arestat de autoritati. Pe numele lui Anders Behring Breivik au fost stabilite doua capete de acuzare pentru terorism, riscand pana la 21 de ani de inchisoare, relateaza Sky News.

Crimele - "oribile, dar necesare"

Anders Behring Breivik "este pregatit sa dea explicatii" luni, in fata instantei, a declarat Geir Lippestad, un avocat de-al lui Breivik, pentru televiziunea norvegiana TV2. Acesta a mai subliniat ca atacurile teroriste sunt vazute de clientul sau drept "oribile", dar "in mintea sa, ele sunt necesare".

Atentate in Norvegia: Nu exista niciun roman printre victime - MAE

Seful politiei norvegiene, Sveinung Sponheim, a declarat ca suspectul coopereaza cu anchetatorii, insa "interogatoriul se desfasoara cu dificultate".

De asemenea, exista banuiala ca atacatorul ar fi avut un complice. Pana cand situatia va fi lamurita, Norvegia a decis sa reintroduca controalele la granite pentru statele membre Schengen.

Norvegia, tara membra a NATO, a fost amenintata in trecut de reteaua terorista Al-Qaeda, din cauza implicarii sale in razboiul din Afghanistan. Avioanele norvegiene iau parte, de asemenea, la raidurile aeriene din Libia. Muammar Gaddafi a avertizat recent ca agentii sai vor ataca tinte din statele care fac parte din coalitia internationala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#raniti explozie Norvegia, #atac armat Norvegia, #atentat Oslo, #atentat masina capcana Oslo , #atentat Norvegia
Comentarii
M
muscasifugi
rank 1
Atentate in Norvegia: Teoristul isi recunoaste vina pentru crimele "
Poza romanianwars
romanianwars
rank 1
stapanii au ucis cateva mii in 2001