Atac armat la Copenhaga: Fotografia si semnalmentele suspectului

Sambata, 14 Februarie 2015, ora 21:56
14846 citiri
Atac armat la Copenhaga: Fotografia si semnalmentele suspectului
Foto: Daily Record

O persoana a murit, iar trei politisti au fost raniti, sambata, dupa ce un barbat a deschis focul la o reuniune pe tema libertatii de expresie, blasfemiei si Islamului, in capitala daneza Copenhaga.

La reuniune se afla si ambasadorul francez in Danemarca, Francois Zimeray, care urma sa ia cuvantul, informeaza BBC, dar si caricaturistul suedez Lars Vilks, autor al mai multor desene cu profetul Mahomed.

Acesta din urma pare sa fi fost tinta atacului. Din 2007, de cand l-a desenat pe profetul Mohamed drept caine, acesta este in permanenta "vanat", mai multe persoane fiind condamnate la inchisoare dupa ce au incercat sa-l asasineze.

Daca la inceput s-a crezut ca a fost vorba despre doi atacatori, in cele din urma politia a anuntat ca, in realitate, un barbat a fost cel care a tras asupra cafenelei, dupa ce incercase in zadar sa intre. Au fost facute publice semnalmentele sale, dar si o fotografie.

Premierul danez a declarat ca a fost vorba despre un atac terorist. Mesaje de solidaritate au venit din intreaga lume, inclusiv de la Paris, unde in ianuarie a avut loc un atac similar, asupra redactiei Charlie Hebdo, soldat insa cu 12 morti.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE cursul evenimentelor:

21:48 - Politia a facut publica descrierea suspectului din atacul de sambata. Acesta are 25-30 de ani, e inalt de 1,85 metri, are constitutie atletica si trasaturi arabe. Pielea e insa mai deschisa, iar parul negru. Acesta poarta o haina de schi neagra sau bleumarin si pantaloni asortati, probabil si manusi.

In timpul atacului, acesta a avut fata acoperita cu o esarfa colorata in galben/portocaliu si rosu, fiind vizibili doar ochii.

Arma a fost descrisa de martori ca fiind neagra, parand din plastic si fiind lunga de 90-100 de centimetri.

21:41 - Unul dintre cei prezenti la reuniune, sambata, a povestit cursul evenimentelor, explicand ca sirenele masinilor de politie s-au auzit la 10-15 minute de cand se auzisera primele focuri de arma.

21:38 - Premierul danez, Helle Thorning-Schmidt, a declarat ca toate resursele vor fi folosite pentru a-i gasi pe cei responsabili si a-i aduce in fata unui judecator. Acest atac a umplut-o de "furie", a recunoscut ea.

"Avem cateva zile dificile inainte", a spus aceasta, completand: "Dar in Danemarca nu ne plecam niciodata in fata violentei".

21:32 - Premierul britanic David Cameron a postat pe Twitter un mesaj, afirmand: "Condamn atacul din Copenhaga. Libertatea de expresie trebuie sa fie intotdeauna protejata".

21:29 - Un singur barbat inarmat a atacat cafeneaua din Copenhaga, a anuntat politia, facand publica si o fotografie a acestuia.

Foto: The Telegraph

21:18 - Unul dintre organizatori, Helle Merete Brix, a declarat pentru Reuters ca agentii de securitate au strigat, cand s-au auzit primele focuri de arma: "Toti, afara!", iar cei prezenti au iesit din incaperea expusa.

Foto: Twitter

21:14 - Cele aproximativ 30 de persoane prezente la reuniune au trecut prin filtre de securitate ca la aeroport pentru a intra in cladire, potrivit CNN.

21:00 - Barbatul de 40 de ani care a fost ucis in atac nu a fost inca identificat. Un oficial al Politiei a spus ca cei trei politisti impuscati nu au rani grave.

20:55 - Premierul danez, Helle Thorning-Schmidt, a declarat ca totul pare sa indice ca atacul s-a dorit a fi un asasinat politic, deci un atentat terorist.

20:43 - Primarul capitalei daneze, Frank Jensen, s-a declarat "ingrozit si foarte ingrijorat de atacuri". Mesaje pentru acesta au venit de peste tot, inclusiv din partea omologului sau parizian. Anne Hidalgo, care a trecut printr-un cosmar similar in urma cu o luna, i-a scris: "In numele parizienilor, imi exprim tot sprijinul".

20:38 - Helle Merete Brix, fondatoare a Comitetului Lars Vilks, creat in urma cu doi ani pentru a-l sprijini pe caricaturist si libertatea de exprimare in general, a declarat: "Ceea ce ne-am temut ca se va intampla s-a intamplat azi".

Aceasta si Vilks s-au ascuns intr-un spatiu de depozitare, tinandu-se de mana, si au stat acolo pana ce politia le-a spus ca pot iesi.

20:34 - Politia daneza a anuntat ca nu stie pana in acest moment daca ce s-a intamplat la cafenea a fost un "act terorist", dar ca investigheaza.

20:32 - Premierul francez Manuel Valls a scris pe Twitter: "Libertatea e atacata in Copenhaga. Solidaritate cu danezii". Acesta a mai anuntat ca ministrul de Interne va sosi la Copenhaga, incheind postarea cu deja emblematicul #JeSuisCharlie.

20:28 - Caricaturistul Lars Vilks a declarat pentru AP ca a inceput sa fie invitat la evenimente din ce in ce mai rar. Dupa atacurile din ianuarie, de la Paris, invitatiile s-au rarit si mai mult.

20:22 - O femeie din Pennsylvania a fost condamnata, anul trecut, la 10 ani de inchisoare, pentru ca a complotat sa-l ucida pe caricaturistul suedez. In 2010, doi frati au incercat sa-i incendieze casa.

20:18 - Presedintele francez a calificat ceea ce s-a intamplat in Franta ca fiind "deplorabil".

20:16 - Unul dintre cei prezenti la reuniune, Niels Ivar Larsen, a povestit pentru postul de televiziune TV2: "Am auzit pe cineva tragand cu o arma automata si pe cineva strigand. Politia a tras si ea si m-am ascuns dupa bar. A fost ireal, ca intr-un film".

20:13 - Pana la aceasta ora, nimeni nu si-a asumat responsabilitatea pentru atac, informeaza AP.

20:08 - Atacul a avut loc chiar in momentul in care activista Inna Shevchenko spunea ca "e doar o iluzie ca avem libertate de exprimare in Europa".

"Imediat am auzit focurile de arma", a scrie pe Twitter Inna Shevchenko.

19:57- In prezent, toti cei aflati la reuniune se afla intr-o sectie de politie, a scris pe Twitter activista Inna Shevchenko.

19:51 - Masina cu care au disparut atacatorii a fost gasita abandonata, aproape de locul unde a avut loc atacul armat.

Foto: The Telegraph

19:46 - Ambasadorul francez Francois Zimeray a scris pe Twitter ca s-a incercat un tip de atac similar cu cel de la Charlie Hebdo, doar ca cei inarmati nu au reusit sa intre in cafenea. Acesta sustine ca a numarat cel putin 50 de gloante, dar ca politistii spun ca au fost 200.

Indata ce a inceput atacul, scrie el, "toti ne-am aruncat la podea".

19:43 - Politia cauta in prezent un autoturism VW Polo de culoare inchisa, cu numarul de inregistrare AT 25 919, cu care cei doi atacatori ar fi fugit.

19:41 - Dupa atac, caricaturistul Lars Vilks le-ar fi spus celor prezenti bancuri, extrem de calm. Bodyguarzii sai au fost cei care au intervenit imediat, in momentul atacului. Din cauza nenumaratelor amenintari cu moartea, acesta nu poate merge nicaieri fara escorta. Pe capul sau a fost pus un premiu de 150.000 de dolari, de catre Al-Qaida.

19:35 - Conform Daily Mail, in atac si-a pierdut viata un civil. Televiziunea de stat daneza sustine ca victima, un barbat danez, avea 40 de ani.

19:31 - Atacatorii, care au reusit sa fuga, erau imbracati in negru si purtau masti. Amandoi vorbeau daneza, informeaza The Telegraph.

Conform publicatiei britanice, cei prezenti la reuniune au reactionat cu mult calm, aceasta fiind deja reluata.

19:28 - Focurile de arma au fost trase de afara. In geamul cafenelei pot fi vazute gaurile facute de circa 30 de gloante.

Foto: Neogaf

19:25 - Dupa atac, ministrul de Interne francez, Bernard Cazeneuve, a declarat ca se deplaseaza la Copenhaga "cat de se poate de repede", informeaza The Telegraph.

19:21 - Ministrul francez de Externe a condamnat atacul, afirmand ca a fost vorba despre un "atac terorist".

19:15 - De la realizarea unor caricaturi cu profetul Mahomed, in 2007, cand l-a infatisat drept caine, Lars Vilks, de 68 de ani, a avut parte de nenumarate amenintari cu moartea.

Foto: Neogaf

19:11 - Potrivit unuia dintre organizatorii evenimentului, atacul l-a vizat sigur pe caricaturistul suedez.

19:05 - La eveniment lua parte si activista Inna Shevchenko, lider al grupului feminist Femen, cea care e cunoscuta pentru protestele sale nud, care au avut loc inclusiv in biserici sau moschee.

18:47 - Toti cei prezenti la reuniune fusesera perchezitionati inainte de a intra in cafenea.

18:40 - Dupa atac, ambasadorul francez a scris pe Twitter ca e inca in viata. In momentul atacului, conform Le Monde, acesta s-a ascuns sub o masa.

18:30- Publicatia franceza sustine ca evenimentul era un omagiu pentru victimele atacului de la Paris.

Conform New York Times, evenimentul se desfasura intr-o cafenea in care se tin de obicei concerte de jazz, Krudttoenden cafe, fiind organizat chiar de caricaturistul Lars Vilks.

Caricaturisti ucisi in atacul de la Charlie Hebdo, inmormantati

La inceputul acestui an, 12 persoane au fost ucise intr-un atac in redactia Charlie Hebdo. In paginile publicatiei aparusera caricaturi cu profetul Mahomed.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#impuscaturi Danemarca reuniune, #focuri arma raniti Copenhaga, #atac armat Copenhaga , #terorism