Artefacte în valoare de 15 milioane de dolari, distruse într-un incendiu la un muzeu din Congo

Sambata, 06 Noiembrie 2021, ora 17:26 1973 citiri
Focul a distrus muzeul în întregime

Aproape 25.000 de obiecte de artă, între care o colecţie de măşti Pende, conservate la Muzeul Naţional din Gungu, în vestul Republicii Democrate Congo (RDC), au fost mistuite într-un incendiu cu origine necunoscută, au transmis surse locale pentru AFP.

„O comoară naţională a dispărut”, a deplâns vineri pentru site-ul congolez actu7.cd deputatul Franck Gatola Mungiela.

Incendiul a avut loc în noaptea de joi spre vineri. Am auzit un zgomot puternic pe la ora 1.00 (...). Muzeul deţinea mai mult de 25.000 de piese sau opere de artă cu o valoare de 15 milioane de dolari. Nu a fost posibil să salvăm nici măcar o cameră”, a declarat pentru AFP Aristote Kibala, fondator şi director al Muzeului din Gungu, situat în provincia Kwilu. „Motivele exacte ale acestui act odios nu se cunosc încă. Dar ştiu că mereu m-am luptat cu politicieni din ţară”.

Operele de artă erau în acest muzeu, în special celebrele măşti ale tribului Pende, unele datând din 1890, altele din 1900 sau din 1925”, a afirmat Joachim Kusamba, preşedinte al societăţii civile din Gungu, subliniind că „presupuşii vinovaţi nu au fost încă identificaţi”.

Clădirea muzeului „a fost cuprinsă complet de fum”, a spus Aristote Kibala. Într-un videoclip distribuit pe reţelele de socializare se văd flăcările care au cuprins edificiul în timpul nopţii.

Este o pierdere enormă pentru întregul Congo. Acest muzeu conţinea opere de neînlocuit nu doar Pende, dar şi de la alte triburi”, a declarat Franck Gatola Mungiela pe pagina de Facebook. „Autorii acestui act odios nu-şi imaginează ceea ce au pierdut şi ei şi congolezii şi generaţiile viitoare”.

O clădire de 20 de metri pe 10 metri, Muzeul din Gungu a fost construit în 2008 graţie unei finanţări a Coopération Technique Belge (CTB) de 37.000 de dolari. În iulie 2022, muzeul urma să fie principala atracţie a Festivalului Internaţional din Gungu, potrivit lui Aristote Kibala.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com