Armele Rusiei creeaza dureri de cap Statelor Unite. Washingtonul cauta parteneri pentru a contracara China

Joi, 13 Mai 2021, ora 00:30
45958 citiri
Armele Rusiei creeaza dureri de cap Statelor Unite. Washingtonul cauta parteneri pentru a contracara China
Sisteme rusesti de aparare FOTO: wikipedia

Statele Unite au incercat sa-si imbunatateasca relatiile cu tarile din Asia, pentru a putea contracara cresterea influentei Chinei in regiune. Insa Washingtonul s-a lovit de o mare problema, dupa ce Rusia a incheiat un contract cu India, de livrare a unor sisteme proprii de aparare antiaeriana S-400.

Administratia Biden nu a privit cu ochi buni acest acord si este posibil ca SUA sa adopte sanctiuni pentru New Delhi, dupa ce a procedat la fel cu Turcia, in decembrie 2020, din cauza achizitionarii de catre Ankara a acelorasi arme de la Moscova, potrivit Business Insider.

Eforturile Statelor Unite de a dezvolta relatii mai stranse cu India se vor confrunta cu un test spre sfarsitul anului 2021, cand New Delhi urmeaza sa primeasca sistemele S-400 de aparare antiaeriana din Rusia, un contract in valoare de 5 miliarde de dolari.

Moscova a reprezentat un furnizor major de arme catre India, de-a lungul a zeci de ani. Aceste vanzari au scazut in ultimii ani, dar ea foloseste inca mult armament rusesc, cum ar fi avioane de lupta si nave de razboi.

Deocamdata, Administratia Biden nu a adoptat o pozitie oficiala legata de aceasta achizitie a Indiei din Rusia si nici despre eventualele sanctiuni.

Secretarul Apararii din Statele Unite a fost ferm in declaratiile sale, in vizita de le New Delhi, din 20 martie 2021. "Cu siguranta ii indemnam pe toti aliatii si partenerii nostri sa stea departe de acel echipament rusesc si sa evite orice fel de achizitii, care ar putea declansa sanctiuni din partea noastra", a spus Llyod Austin.

Relatiile SUA - India au fost ascendente in ultima perioada, datorita in special ingrijorarii comune cu privire la influenta crescanda a Chinei din regiunea asiatica.

Servicii secrete în tranziție și terorism second-hand
Servicii secrete în tranziție și terorism second-hand
Recentul atac terorist asupra unei săli de spectacol dintr-o suburbie a Moscovei, în Krasnogorsk, soldat cu 139 de morți și 182 de răniți, ridică multiple întrebări, de la cine se află cu...
Mutarea periculoasă a lui Putin: A pus mâna pe obiective militare cu proprietari străini ”neprietenoși”
Mutarea periculoasă a lui Putin: A pus mâna pe obiective militare cu proprietari străini ”neprietenoși”
Războiul lui Putin din Ucraina a trecut în al treilea an, dar liderul de la Kremlin nu dă niciun semn că ar dori să încheie prea curând conflictul. Acum, președintele rus face o mutare...
#arme rusia, #Rusia, #statele unite, #administratia Biden, #India, #sisteme antiracheta , #Statele Unite