Armele latinului care vrea sa o invinga pe Hillary Clinton

Duminica, 19 Aprilie 2015, ora 10:30
8649 citiri
Armele latinului care vrea sa o invinga pe Hillary Clinton
Foto: Youtube/ C-SPAN

La opt ani de la George Bush, republicanii ar putea da un nou presedinte american, care nu avea nici 30 de ani in momentul in care succesorul lui Bill Clinton ajungea la Casa Alba.

In varsta de 43 de ani, Marco Rubio este nascut in Miami, din parinti care imigrasera cu 15 ani inainte din Cuba. Dupa primul presedinte de culoare din istoria Statelor Unite, americanii ar putea avea de ales, peste un an si jumatate, intre primul presedinte femeie si primul presedinte cu origini latine.

Va avea America prima femeie-presedinte? Care sunt sansele lui Hillary Clinton

Dupa ce Hillary Clinton si-a anuntat oficial candidatura, duminica, a doua zi a venit randul lui Marco Rubio. Daca fosta Prima Doamna a Americii si fost secretar de stat este candidatul desemnat de democrati, senatorul de Florida este unul dintre republicanii care au anuntat intrarea in cursa prezidentiala.

The Fiscal Times ii face un portret de "tanar muncitor, bine conturat si atractiv cu care am vrea sa se casatoreasca fetele noastre", argumentand ca Rubio ar putea fi placut si ca presedinte, avand sanse sa o invinga pe sotia lui Bill Clinton.

Un lucru pe care senatorul republican il are, iar fosta Prima Doamna nu, il reprezinta autenticitatea - "Hillary ar putea strange 2,5 miliarde de dolari, reprezentand bani pentru campanie, insa banii nu cumpara autenticitatea". De asemenea, sursa citata noteaza ca "tineretea si energia sunt arme puternice impotriva oboselii si cinismului", facand un contrast cu mesajele lui Hillary Clinton.

"Asemenea multor imigranti, (...) Rubio este pasionat de libertatile si oportunitatile pe care le ofera SUA. Precum Reagan, sinceritatea sa este molipsitoare si nu poate fi pusa la indoiala. (...) Ca fiu de imigranti si ca hispanic, Rubio ar putea primi un vot de incredere pentru ca intelege problemele acestei comunitati", mai noteaza Liz Peek, pentru The Fiscal Times.

Apoi, varsta ar putea fi un avantaj pentru candidatul republican, scrie si Matthew Cooper, in Newsweek, care nu crede ca republicanul ar putea convinge comunitatea latino a tarii, care voteaza traditional cu democratii, insa ar putea stoarce suficiente voturi pentru a face diferenta in 2016.

Chiar daca are 43 de ani, trasaturile baietesti ale lui Rubio il fac sa para mult mai tanar, ceea ce in urma cu multi ani ar fi fost clar un dezavantaj pentru un candidat, insa in acest mediu politic, acest lucru l-ar putea ajuta, mai subliniaza Cooper, care sustine ca republicanul este "un soi diferit de candidat".

Se contureaza lupta pentru Casa Alba: Nume surpriza care ar putea intra in cursa din 2016

Anuntul pe care-l astepta America: E oficial, Hillary Clinton vrea sa fie presedinte (Video)

Si Michael Brendan noteaza, intr-un articol pentru The Week, ca Rubio este cel mai promitator candidat al republicanilor, dupa ce saptamanile trecute si-au anuntat intrarea in cursa pentru Casa Alba si senatorii de Texas si Kentucky Ted Cruz si Rand Paul.

Pe langa infatisarea telegenica, tinerete sau statul natal, Florida, Rubio mai are un avantaj de necontestat: nimeni din partid nu il uraste, indeplinind toate cerintele. Este suficient de agresiv pentru republicanii care ii cer asta, dar si suficient de orientat catre business si imigratie, suficient de religios si pro-viata pentru populistii de dreapta. In plus, mai considera autorul, Rubio este probabil cel mai potrivit din punct de vedere ideologic pentru republicani, in prezent.

Ascensiunea rapida a tanarului politician care n-a pierdut nicio lupta

"Asteapta sa-ti vina randul" nu pare a fi in ADN-ul lui Mario Rubio, care este obisnuit sa urce rapid, subliniaza si Washington Post. Senatorul nu a pierdut nicio campanie la care a participat.

Intrebarea este daca, in cursa spre Casa Alba, Rubio va fi vazut de alegatori drept o figura inspirationala a unei noi generatii sau doar un tanar politician promitator.

Inca un candidat la alegerile prezidentiale din SUA - ce spune despre Hillary Clinton

Exact tineretea sa este si unul dintre motivele pentru care nu toti republicanii sunt impacati cu aceasta candidatura. "Am auzit unele sugestii ca ar trebui sa ma dau la o parte si sa-mi astept randul", a spus senatorul de Florida, citat de TIME, afirmatie facuta cu ocazia lansarii oficiale a campaniei, la Miami.

Astfel, unii dintre republicani au incercat sa il convinga sa isi pastreze locul important in Senat, agumentand ca oricum va avea de dus o lupta dificila pentru a fi desemnat candidat al partidului in detrimentul unuia dintre fratii lui George W. Bush, Jeb, fost guvernator al statului Florida.

Rubio este criticat, intr-un articol scris de Lawrence Downes, pe un blog al The New York Times, referitor la discursul de la lansarea candidaturii, care ar fi fost "in mare parte o antologie a liniilor republicane - pro-Dumnezeu si libertate, antifiscalitate si anti-Obama".

"A parut tanar si emotionat, ca si cum ar fi candidat pentru presedintia clasei din liceu. (...) In lunile urmatoare, Rubio ar putea sa dea din coate pentru a gasi un mesaj care vinde si o identitate care se potriveste intr-un partid care si-a pierdut mintile", mai noteaza Downes.

Cine si cum se pregateste de lupta cu Hillary Clinton pentru Casa Alba

O alta publicatie din New York, The New Yorker, gazduieste o opinie a lui John Cassidy, care sustine ca Rubio a regresat, in ultimii doi ani. In luna februarie 2013, aparea pe coperta revistei Time, alaturi de titlul "Salvatorul republican", perioada in care era vazut drept o mare amenintare pentru democrati, la alegerile din 2016.

In prezent, insa, sustine sursa citata, odata intrat oficial in cursa prezidentiala, senatorul de Florida este un outsider, citandu-se un sondaj care arata ca doar 7,5 la suta dintre alegatorii republicanilor il considera drept prima optiune, de-abia al saptelea in acest top, dupa Jeb Bush, Scott Walker, Ted Cruz, Rand Paul, Ben Carson si Mike Huckabee.

Ceea ce l-a facut sa fie o figura remarcabila a ultimilor ani a parut sa fie o combinatie de tinerete, poveste personala convingatoare si viziuni conservatoare, cu disponibilitatea de a atinge parti ale electoratului pe care Partidul Republican le-a neglijat, precum situatia comunitatii hispanice, mai scrie Cassidy, care il numeste "baiatul de aur" al republicanilor, considerand totodata ca s-a grabit cu candidatura la prezidentiale.

Obama, despre Hillary Clinton: Ar fi un presedinte excelent, e prietena mea

Nu in ultimul rand, Washington Post aduce in discutie unul dintre cele mai delicate subiecte ale alegatorilor, pe langa cel al imigrantilor sau comunitatii latino - cel al casatoriilor gay. In ultimii ani, democratii au fost cei care au sustinut casatoriile intre persoanele de acelasi sex, lucru evidentiat inclusiv in clipul de campanie al lui Hilary Clinton.

Sursa citata subliniaza ca Marco Rubio, care este catolic, a spus miercuri ca ar participa la o casatorie gay a cuiva apropiat: "Daca este cineva din viata mea la care tin, sigur ca as face-o. Nu ii vor rani doar pentru ca nu sunt de acord cu o alegere pe care au facut-o sau pentru ca nu sunt de acord cu decizie pe care au luat-o sau orice ar fi".

Daca Hillary Clinton va ajunge presedinte, va fi al doilea cel mai varstnic lider de la Casa Alba, la data preluarii mandatului, dupa republicanul Ronald Reagan, in timp ce Rubio ar fi al treilea cel mai tanar din acest punct de vedere, dupa Theodore Roosevelt si John F. Kennedy. Un argument in plus ca americanii vor avea de ales intre doi candidati cu totul diferiti.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Marco Rubio candidat prezidentiale, #candidati alegeri prezidentiale SUA, #candidati prezidentiale America, #alegeri prezidentiale SUA 2016, #Marco Rubio candidat Casa Alba , #Casa Alba