Aproape de infrangere pe teren, Statul Islamic va crea un califat virtual la fel de periculos

Joi, 05 Octombrie 2017, ora 10:30
3848 citiri
Aproape de infrangere pe teren, Statul Islamic va crea un califat virtual la fel de periculos
Foto: Arhiva Ziare.com

Aproape de a fi invinsa pe teren, in Irak si in Siria, gruparea Statul Islamic va constitui in spatiul cibernetic un "califat virtual", de unde va continua lupta si ii va stimula pe sustinatorii sai, atrag atentia experti si oficiali.

Si risca sa fie mai dificil de a indeparta gruparea jihadista din colturile ascunse ale "Internetului intunecat", de unde propaganda sa ar putea continua sa ii incite la actiune pe membrii si simpatizantii sai, afirma sursele citate de AFP.

La inceputul anului, intr-un text intitulat "Califatul virtual", generalul american Joseph Votel, comandantul US Central Command (a carui zona de interventie acopera Orientul Mijlociu si restul Asiei), atragea atentia: "Nu este suficient sa invingem Statul Islamic pe campul fizic de lupta".

"Insa dupa o infrangere decisiva in Irak si in Siria, Statul Islamic isi va gasi foarte probabil un refugiu virtual, un 'califat virtual', de unde va continua sa coordoneze si sa inspire atentate", scrie el.

"Acest lucru ii va permite de asemenea sa continue sa creasca o baza de sustinatori pana cand aceasta grupare va fi in masura sa recucereasca teritorii fizice", se mai arata in document.

"Acest califat virtual este o versiune distorsionata a califatului istoric: o comunitate stratificata de musulmani condusi de un calif (in prezent Abou Bakr al-Baghdadi), care aspira sa faca parte dintr-un stat guvernat de Saria si localizat in spatiul cibernetic", continua generalul.

Pierderea celei mai mari parti din teritoriile pe care le-a cucerit militar, in Irak si in Siria, a afectat comunicarea online a Statului Islamic, care posteaza mai putine lucruri si sub forme mai putin eficiente decat in urma cu cateva luni, insa nu a oprit-o complet, subliniaza expertii.

Reteaua sa de comunicare si de propaganda, agentia Amaq, nu a incetat niciodata sa emita, sa revendice atacuri, sa incite la comiterea de atentate.

Publicatiile sale online, in mai multe limbi, sunt in continuare disponibile la doar cateva click-uri. Ele ii incita mai mult ca oricand pe sustinatorii califatului, indiferent unde s-ar afla, sa treaca la actiune si isi inmultesc sfaturile si instructiunile pentru atacuri.

Inca din 2015, Charlie Winter a redactat, pentru grupul de reflectie britanic Quilliam, un raport care se intitula "Califatul virtual" si care analiza strategia de propaganda a Statului Islamic.

"Este evident ca prezenta sa ideologica, existenta sa ca idee va deveni mai importanta in urmatoarele luni si in urmatorii ani", spune el pentru AFP. "Gruparea incearca acum sa transmita faptul ca ideea califatului este mai importanta decat prezenta sa fizica", adauga expertul.

"Acestea fiind zise, nu este o alegere binara - online sau offline", mai spune el.

"Va fi tot timpul un hibrid intre doua lucruri - real si virtual. Vom avea de-a face in umatoarele luni si in urmatorii ani cu un Stat Islamic slabit, dar care va controla inca portiuni de teritoriu, in special in Siria. Si va fi de asemenea o insurectie clandestina in Irak", completeaza Winter.

Sub presiunea unor puteri publice, furnizorii de servicii si marii actori ai Internetului mondial au introdus masuri si proceduri in incercarea de a impiedica folosirea de catre Statul Islamic a retelei mondiale pentru a se organiza si a raspandi propaganda.

"Insa, in ciuda intensificarii vigilentei autoritatilor si retelelor de socializare, Statul Islamic a dat dovada de o rezistenta semnificativa, datorita usurintei de actiune, caracterului modular, adaptabilitatii in fata incercarilor de suprimarea a materialelor jihadiste online", spun cercetatorii francezi Laurence Bindner si Raphael Gluck. Gruparea "reuseste astfel sa mentina o diseminare suficienta pentru a atinge bazinul sau de simpatizanti si a face noi recrutari", adauga ei.

Propaganda online a Statului Islamic, care a descris perioada 2014-2015, cand gruparea controla regiuni imense din Siria si Irak, ca fiind epoca de aur, va fi "extrem de dificil de combatut", avertizeaza Charlie Winter.

"Nu poti sa cenzurezi Internetul. Autoritatile isi indreapta atentia asupra partii gresite a Internetului (reteaua de mare public), iar asta e o problema (...) Jihadistii se ascund in Internetul profund, folosind criptari. Vor exista intotdeauna refugii pentru teroristi pe internet, indiferent ce spun politicienii", completeaza el.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Statul Islamic califat virtual , #Statul Islamic