Anunt neobisnuit al FBI: Anchetam posibila implicare a Rusiei in alegerile din SUA si legatura cu echipa lui Trump

Luni, 20 Martie 2017, ora 18:54
8079 citiri
Anunt neobisnuit al FBI: Anchetam posibila implicare a Rusiei in alegerile din SUA si legatura cu echipa lui Trump
Foto: Facebook/ FBI - Federal Bureau of Investigation

Directorul FBI, James Comey, a confirmat luni, intr-un demers neobisnuit, ca agentia ancheteaza posibila implicare a Guvernului rus in alegerile prezidentiale din SUA, inclusiv eventualele legaturi dintre Moscova si echipa de campanie a presedintelui Donald Trump.

BBC noteaza ca, de regula, FBI nici nu confirma, nici nu discuta anchetele in desfasurare.

In cadrul unei audieri in Congresul SUA, James Comey a spus ca ancheta "include verificarea unor legaturi de orice natura intre persoane asociate campaniei lui Trump si Guvernul din Rusia, precum si posibilitatea de a fi existat o coordonare intre campanie si eforturile partii ruse".

Directorul FBI a afirmat ca ancheta a inceput in iulie 2016, dar a evitat sa estimeze cand va fi finalizata, potrivit publicatiei Los Angeles Times. Aceeasi sursa arata ca oficialul a refuzat sa raspunda la intrebarea unui membru al Camerei Reprezentantilor care a dorit sa stie daca exista deja dovezi ca persoane asociate campaniei lui Trump s-ar fi "intersectat" cu entitati ale statului rus.

"Intrucat este o ancheta in derulare, iar elementele sunt secrete, nu pot da mai multe detalii despre ce facem si despre ce persoane fac obiectul verificarilor", a precizat directorul FBI.

James Comey a contrazis afirmatiile pe care presedintele Donald Trump le-a facut pe Twitter, potrivit carora fostul presedinte Barack Obama ar fi ordonat instalarea unor dispozitive de ascultare la Trump Tower in perioada campaniei electorale.

"Departamentul de Justitie nu detine informatii care sa sustina aceste declaratii facute pe Twitter", a spus Comey.

El a adaugat ca "niciun presedinte nu poate cere o astfel de monitorizare" si a facut referire la rigurozitatea procedurilor privind punerea sub ascultare a cetatenilor americani, proceduri ce presupun inclusiv acordul scris al unui judecator.

Directorul Agentiei Nationale de Securitate (NSA), Mike Rogers, a afirmat, la randul sau, ca niciun oficial nu le-a cerut serviciilor secrete britanice sa il monitorizeze pe Donald Trump, asa cum a insinuat saptamana trecuta un comentator conservator ale carui afirmatii au fost preluate apoi si de purtatorul de cuvant al Casei Albe.

"Nu am constatat la NSA nicio activitate de acest tip si nimeni nu ne-a solicitat un astfel de demers", a spus Mike Rodgers in cadrul audierii din Congres.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#FBI ancheta Rusia alegeri prezidentiale, #FBI hackeri Rusia mailuri, #hackeri rusi mailuri alegeri prezidentiale , #FBI