Blinken anticipează o reacţie ”serioasă” a NATO, în cazul unei noi agresuni a Rusiei împotriva Ucrainei. Moscova susține că totul e „propagandă”

Marti, 30 Noiembrie 2021, ora 14:26
2491 citiri
Blinken anticipează o reacţie ”serioasă” a NATO, în cazul unei noi agresuni a Rusiei împotriva Ucrainei. Moscova susține că totul e „propagandă”
Anthony Blinken, Secretatul de Stat al SUA FOTO Facebook/ Anthony Blinken

Orice nouă agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei va antrena un răspuns ”serios”, avertizează marţi, la Riga, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, în marja unei reuniuni ministeriale a NATO, relatează AFP.

”Orice escaladare a Rusiei va fi foarte îngrijorătoare pentru Staele Unite, dar şi pentru Letonia, iar orice nouă agresiune va provoca consecinţe serioase”, a declarat el într-o conferinţă de presă comună cu omologul său leton Edgars Rinkevics.

Secretarul de Stat nu a vrut să spună mai mult despre natura unei eventuale riposte, precizând că vrea mai întâi să se ”consulte” cu aliaţii Statelor Unite în NATO, marţi şi miercuri, în capitala letonă.

”Suntem foarte îngrijoraţi cu privire la mişcările de trupe pe care le vedem” ale Rusiei la frontiera cu Ucraina, reiterează el.

”Am văzut strategia rusă în mai multe rânduri”, care constă în ”crearea piesă cu piesă” a unor ”provocări”, pentru a justifica acţiuniale Moscovei, acuză Blinken.

Antony Blinken a avertizat din nou că Washingtonul lucrează în coordonare cu Uniunea Europeană (UE) la noi sanţciuni vizând Belarusul, acuzat de o folosire ”cinică” a migranţilor drept ”arme” cu scopul destabilizării vecinilor săi europeni.

Secretarul de stat adjunct al SUA însărcinat cu regiunea Europa şi Eurasia, Karen Donfried, a declarat vineri, 26 noiembrie, că toate opţiunile sunt deschise în privinţa reacţiei la desfăşurarea de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina şi că NATO va decide care va fi mişcarea sa viitoare în urma consultărilor de săptămâna viitoare, transmite Reuters.

”După cum puteţi aprecia, toate opţiunile sunt pe masă şi există un set de instrumente care include o gamă întreagă de opţiuni”, a declarat Donfried reporterilor într-un briefing telefonic.

„Sugestiile că Rusia vrea să invadeze Ucraina sunt propangandă”

Rusia nu are de gând să invadeze Ucraina, iar sugestiile contrare sunt propagandă rău intenţionată a Statelor Unite, a declarat sâmbătă, 27 noiembrie, şeful serviciilor de informaţii externe al Moscovei, Serghei Narişkin, transmite Reuters.

Oficialii americani, ai NATO şi ucraineni au tras un semnal de alarmă în ultimele săptămâni cu privire la ceea ce spun că sunt mişcări neobişnuite de trupe ruseşti în apropierea graniţei cu Ucraina, sugerând că Moscova ar putea fi gata să lanseze un atac.

Rusia a spus în repetate rânduri că este liberă să-şi mute trupele pe propriul teritoriu şi că astfel de mişcări nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare.

"Trebuie să liniştesc pe toată lumea. Nu se va întâmpla aşa ceva", a declarat Serghei Narişkin, într-un interviu difuzat la televiziunea de stat, referindu-se la comentariile despre presupusele planuri de invazie ale Rusiei.

El a spus că ”tot ceea ce se întâmplă în jurul acestui subiect în acest moment este, desigur, propagandă rău intenţionată a Departamentului de Stat al SUA”.

Narişkin a vorbit la o zi după ce principalul diplomat american pentru afaceri europene din cadrul Departamentului de Stat a declarat că toate opţiunile sunt pe masă cu privire la modalitatea de răspuns la acumularea de trupe de către Rusia lângă graniţa cu Ucraina şi că NATO va decide următoarea mişcare după consultări care vor avea loc săptămâna viitoare.

Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un mult așteptat ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Rusia a jubilat că armamentul occidental avansat nu va putea...
#anthony blinken, #SUA, #Rusia NATO, #Ucraina , #SUA