Ankara anunta ca patrule ruso-turce vor verifica retragerea kurzilor din Siria

Marti, 29 Octombrie 2019, ora 21:22
3612 citiri
Ankara anunta ca patrule ruso-turce vor verifica retragerea kurzilor din Siria
Foto: Arhiva Pixabay

Patrule ruso-turce urmau sa verifice daca luptatorii kurzi, considerati de Turcia drept "teroristi" - dar sustinuti de Occident -, s-au retras din nord-estul Siriei, asa cum a anuntat marti Rusia, a transmis marti Ankara.

Potrivit unui acord incheiat saptamana trecuta de presedintii rus Vladimir Putin si turc Recep Tayyip Erdogan, militia kurda siriana Unitatile Protectiei Poporului (YPG) au avut ultimatum pana marti, la ora 15.00 GMT (18.00, ora Romaniei), sa se retraga din pozitiile de la frontiera cu Turcia.

Turcia intentioneaza sa creeze o "zona de securitate" cu o latime de 30 de kilometri de la frontiera, penrru a o demarca de YPG, pe care le considera "teroriste", dar care sunt aliatele occidentalilor in lupta impotriva Statului Islamic (SI), relateaza AFP.

"Turcia si Rusia au stabilit un termen de 150 de ore pentru ca teroristii din YPG sa paraseasca zona de securitate", a anuntat pe Twitter directorul de comunicare al presedintiei turce Fahrettin Altun.

"Timpul s-a scurs. Vom stabili, prin intermediul unor patrule comune (ruso-turce), daca teroristii s-au retras", a adaugat el.

Fahrettin Altun a facut aceste declaratii dupa ce ministrul rus al Apararii Serghei Soigu a anuntat marti ca retragerea combatantilor kurzi s-a incheiat.

"Retragerea unitatilor armate din teritoriul in care trebuie sa se creeze un coridor de securitate s-a incheiat mai devreme decat s-a prevazut" in acord, a anuntat Soigu, citat de agentii ruse de presa.

Turcia a lansat o ofensiva, la 9 octombrie, contra pozitiilor YPG, la est de Eufrat, in Siria, ceea ce a declansat un val de critici din partea multor tari, care se tem de o slabire a luptei impotriva jihadistilor SI.

Ankara si-a intrerupt operatiunea, in baza a doua acorduri negociate separat cu Statele Unite si Rusia.

In cadrul acordului ruso-turc, Politia Militara rusa si graniceri sirieni au fost desfasurati in sectoare de frontiera, pentru a "facilita" retragerea combatantilor kurzi.

Dupa expirarea ultimatumului din acrodul lui Putin cu Erdogan, patrule militare turce si ruse urmeaza sa fie desfasurate intr-o zona de "zece kilometri latime de la frontiera".

Fahrettin Altun nu a anuntat cand incep aceste misiuni de patrulare turco-ruse.

Vezi si Erdogan face un anunt surpriza: Turcia nu va relua ofensiva in Siria, dupa o intelegere cu Putin

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#ofensiva Turcia Siria, #controale Turcia Rusia Siria , #Turcia