Angela Merkel îndeamnă Belarus să ajute migranţii în loc să-i trimită în UE

Sambata, 11 Septembrie 2021, ora 18:40
2506 citiri
Angela Merkel îndeamnă Belarus să ajute migranţii în loc să-i trimită în UE
Angela Merkel, cancelarul Germaniei FOTO Facebook

Cancelarul german Angela Merkel a îndemnat sâmbătă Republica Belarus să ajute migranţii, în loc să-i trimită de cealaltă parte a frontierei, spre Uniunea Europeană, calificând aceste acţiuni drept "atacuri hibride", informează AFP şi dpa.

Aflată în vizită în Polonia, Angela Merkel a făcut referire la actualul aflux de migranţi, majoritatea originari din Orientul Mijlociu, în mai multe state din estul UE - Lituania, Letonia şi Polonia - via Belarus.

"Belarus trebuie să realizeze că persoane fără apărare ce provin din alte regiuni sunt folosite ca ţinte pentru atacuri hibride", a declarat Angela Merkel într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul polonez Mateusz Morawiecki, calificând aceste atacuri drept "complet inacceptabile".

Organizaţii umanitare ar trebui să poată veni în ajutor acestor migranţi, a spus cancelarul federal german, precizând că "Polonia ar trebui de asemenea să fie deschisă" acestei idei şi adăugând că a discutat acest subiect cu preşedintele rus Vladimir Putin.

UE îl suspectează pe Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Belarus, că îi încurajează pe migranţi să treacă frontiera, ca represalii la sancţiunile împotriva regimului său.

Mii de migranţi au traversat sau au încercat să traverseze frontiera în ultimele luni, un aflux fără precedent pentru regiune.

Polonia a reacţionat trimiţând 2.000 de soldaţi la frontieră, lansând construcţia unui gard din sârmă ghimpată şi introducând starea de urgenţă la frontiera sa cu Belarus.

Criticii guvernului populist de dreapta al Poloniei îl acuză că utilizează tema imigraţiei în scopuri electorale şi că nu îşi face datoria de a acorda asistenţă migranţilor.

Angela Merkel a precizat că aceasta este ultima sa vizită la Varşovia în calitate de cancelar federal, funcţie pe care o va părăsi în urma alegerilor din 26 septembrie.

Merkel se va deplasa la Paris joia viitoare, pentru un dineu de lucru cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#merkel cancelar germania, #imigranti, #Belarus , #stiri internationale