Vaticanul ia masuri dure fata de angajatii care se opun vaccinarii: ii lasa fara loc de munca

Joi, 18 Februarie 2021, ora 16:06
2758 citiri
Vaticanul ia masuri dure fata de angajatii care se opun vaccinarii: ii lasa fara loc de munca
Papa Francisc e un sustinator al vaccinarii/ Pixabay

Angajatii din Cetatea Sfanta din Vatican risca sa ramana fara loc de munca daca nu sunt dispusi sa se vaccineze. Exceptie vor face cei care refuza sa fie imunizati din motive medicale legitime.

Intr-un decret semnat de cardinalul Giuseppe Bertello, presedintele Guvernatoratului statului Vatican, se afirma ca imunizarea cu un astfel de vaccin reprezinta "o alegere responsabila" prin prisma riscului de a face rau altor persoane.

Vatican, cel mai mic stat din lume, cu o suprafata de 0,44 kilometri patrati, are cateva mii de angajati, iar cei mai multi dintre ei locuiesc pe teritoriul Italiei. Campania sa de vaccinare a inceput luna trecuta, iar papa Francisc, in varsta de 84 de ani, a fost unul dintre primii rezidenti din Vatican care s-au vaccinat impotriva COVID-19.

Ce prevede noul decret

Noul decret, redactat pe sapte pagini, precizeaza ca angajatii care nu se pot vaccina din motive medicale ar putea sa primeasca alte functii, probabil unele care presupun contacte cu mai putine persoane, dar vor beneficia de acelasi salariu, chiar daca noul loc de munca ar putea fi considerat o retrogradare profesionala.

Potrivit decretului, angajatii care refuza sa se vaccineze fara motive intemeiate vor fi plasati sub incidenta unei dispozitii specifice dintr-o lege adoptata in 2011, care reglementeaza drepturile si indatoririle angajatilor.

Articolul din legea din 2011 stipuleaza ca angajatii care refuza "masurile preventive" ar putea fi supusi "unor diverse grade de consecinte care ar putea sa duca la concediere".

Decretul a fost semnat pe 8 februarie si publicat ulterior pe site-ul Guvernoratului statului Vatican.

Papa Francisc, sustinator al vaccinurilor

Papa Francisc este un sustinator declarat al vaccinurilor, folosite pentru a opri raspandirea noului coronavirus.

"Este o alegere etica, pentru ca va jucati cu sanatatea voastra, cu viata voastra, dar va jucati si cu vietile celorlalti", a declarat suveranul pontif intr-un interviu acordat televiziunii de stat italiene, luna trecuta.

Vaticanul a decis ca vaccinarea anti-COVID-19 sa devina obligatorie pentru jurnalistii care il vor insoti pe papa Francisc in vizita sa din Irak de luna viitoare.

Giuseppe Bertello, care a semnat decretul, a fost testat pozitiv cu noul coronavirus in decembrie 2020 si s-a plasat in autoizolare.

Mai putin de 30 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate la Vatican, cele mai multe in randul membrilor Garzii Elvetiene, care locuiesc in cazarmi comunale.

Mai puteti citi:

Situație nemaiîntâlnită la Vatican. Papa a renunțat în ultimul moment la predica din Duminica Floriilor
Situație nemaiîntâlnită la Vatican. Papa a renunțat în ultimul moment la predica din Duminica Floriilor
Papa Francisc a sărit în ultimul moment peste citirea omiliei sale în timpul slujbei din Duminica Floriilor la care asistau zeci de mii de oameni în Piaţa Sfântul Petru, dar a continuat să...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#vaccinare, #Papa Francisc, #Papa Francisc Vatican, #vaccinare covid , #stiri internationale