SUA participă la ancheta privind atacul petrolierului MT Mercer Street în care au murit un român și un britanic

Duminica, 01 August 2021, ora 10:41
2717 citiri
SUA participă la ancheta privind atacul petrolierului MT Mercer Street în care au murit un român și un britanic
SUA vor participa la anceta privind atacul petrolierului MT Mercer Street FOTO Pixabay

Statele Unite vor participa la ancheta cu privire la atacul petrolierul MT Mercer Street soldat cu moartea unui român şi a unui britanic, a anunţat Departamentul de Stat.

Petrolierul M/T Mercer Street a fost atacat joi, la Marea Oman, iar Israelul şi-a acuzat inamicul jurat, Iranul, de faptul că se aflăla originea acestui incident, soldat cu moartea a doi membri ai echipajului.

Potrivit armatei americane şi operatorului navei, este vorba despre un atac cu dronă.

Secretarul de Stat american Antony Blinken şi omologul său israelian Yair Lapid au discutat despre acest atac şi ”au convenit să coopereze cu Regatul Unit şi cu alţi parteneri internaţionali în anchetarea faptelor, acordarea unei susţineri şi stabilirea următoarelor etape care se impun”, a anunţat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Cele două persoane ucise în incident sunt un cetăţean britanic, care lucra pentru societatea de securitate Ambrey, şi un membru al echipajului român, a precizat armatorul, Zodiac Maritime, o societate internaţională cu sediul la Londra care aparţine omului de afaceri miliardar israelan Eyal Ofer.

Yair Lapid a îndemnat vineri la o acţiune internaţională împotriva ”terorismului israelian”.

”Am dat consemne ambasadelor de la Washington, Londra şi ONU să acţioneze pe lângă interlocutorii lor guvernamentali şi delegaţii competente la sediul ONU la New York”, a anunţat el pe Twitter.

Experţi în domeniul securităţii evocă ipoteza unei origini iraniene în acest atac, care a avut loc într-o zonă strategică în care au fost vizate deja vapoare israeliene.

Armata americană a anunţat într-un comunicat că forţe din cadrul Marinei americane (US Navy) au răspuns unui apel SOS, au sărit în ajutorul echipajului şi au putut vedea probe ale unui atac.

Primele constatări ”arată clar” un atac cu dronă, afirmă armata americană, precizând că nave aparţinând US Navy escortau petrolierul, cu personal american la bord.

Zodiac Maritime, o societate internaţională cu sediul la Londra, a anunţat vineri, pe Twitter, ”moartea a doi membri ai echipajului, un cetăţean român şi un cetăţean britanic”, într-un incident la bordul M/T Mercer Street.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iranul susține că a avertizat SUA înainte de atacul cu drone asupra Israelului. ”Nu căutăm o escaladare a tensiunii în regiune”
Iranul susține că a avertizat SUA înainte de atacul cu drone asupra Israelului. ”Nu căutăm o escaladare a tensiunii în regiune”
Ministrul de Externe iranian Hossein Amir-Abdollahian a reiterat joi, la New York, că ţara sa a avertizat Statele Unite că va ataca Israelul ca răzbunare pentru bombardarea consulatului iranian...
De ce avioanele SUA au apărat Israelul, dar nu și Ucraina. „Este foarte stupid, este ipocrizie”
De ce avioanele SUA au apărat Israelul, dar nu și Ucraina. „Este foarte stupid, este ipocrizie”
O explicație ar fi dată de balanța puterii nucleare. Rusia deține arme nucleare și propagandiștii ei amenință periodic cu folosirea lor, susține „The Atlantic“. Pentru oamenii din...
#SUA, #ancheta, #petrolier, #roman mort, #atac, #Israel , #SUA