Masacru in Australia: Zeci de koala au fost ucisi

Marti, 04 Februarie 2020, ora 11:30
4703 citiri
Masacru in Australia: Zeci de koala au fost ucisi
Foto: Arhiva Pixabay

O investigatie a fost lansata in Australia dupa o operatiune de defrisare in urma careia circa 40 de koala au fost gasiti decedati, iar alti 80 au avut nevoie de ingrijiri medicale.

Autoritatile au aflat despre evenimentul tulburator saptamana trecuta, cand o persoana din zona a dat peste plantatia forestiera in timp ce facea o drumetie in apropiere de localitatea Cape Bridgewater, relateaza marti Xinhua.

Investigatia a fost lansata de Departamentul pentru Mediu, Terenuri, Apa si Planificare din statul Victoria.

"Este un incident groaznic, va fi investigat in mod corespunzator, iar cei implicati nu vor avea nicio cale de exonerare de raspundere", a declarat marti reporterilor premierul din statul Victoria, Daniel Andrews. "Daca cineva a gresit, iar acest lucru poate fi stabilit, atunci va simti din plin impactul legii", a adaugat el.

Grupul de exploatare forestiera South West Fiber a declarat ca a efectuat recent lucrari pe proprietate, insa a negat orice implicare in acest incident, adaugand ca zona a fost restituita proprietarului, in noiembrie 2019.

"South West Fiber a lasat un numar adecvat de 'copaci de habitat' pentru populatia existenta de koala si a furnizat detalii despre acestea intr-o scrisoare la adresa proprietarului terenului, in care se mentioneaza ca acesti koala nu au fost raniti si sunt in stare buna", a precizat compania. Potrivit acesteia, copacii ramasi au fost taiati ulterior.

"Nu am vrut sa omor in mod deliberat koala. Nu sunt un criminal, sunt fermier, ne pasa si noua", a declarat pentru mass-media locale detinatorul proprietatii de 55 de hectare.

Se estimeaza ca aproximativ jumatate din populatia de koala din Australia a fost ucisa de incendiile de vegetatie fara precedent din aceasta vara, iar numeroase grupuri de activisti de mediu si de specialisti in fauna salbatica au solicitat ca acest animal australian indragit sa fie inclus in mod oficial pe lista speciilor pe cale de disparitie.

"Dezastrul care s-a abatut asupra koala din aceasta parte a Portland este un act abisal, unul care, pe buna dreptate, ma infurie, imi frange inima si stiu ca multi locuitori din Victoria simt astazi la fel", a declarat ministrul Mediului din acest stat, Lily D'Ambrosio.

"Vom face tot posibilul pentru a-i trage la raspundere pentru aceasta fapta pe cei vinovati si pentru a-i pedepsi cu toate mijloacele pe care le avem la dispozitie. Acest lucru nu are voie sa se repete niciodata", a adaugat ea.

"Sute de koala au fost gasiti morti si raniti de localnici intr-o zona care ne-a fost semnalata", a declarat duminica Anthony Amis, un cercetator pentru grupul de mediu Friends of the Earth Australia.

"Au gasit koala peste care s-a trecut cu buldozerul. Sursele noastre locale ne-au spus ca puteau simti mirosul de koala aflat in putrefactie. Este un masacru", a spus Amis, adaugand ca incidentul a avut loc in timpul activitatilor de exploatare la o plantatie din apropiere de Portland, in sud-vestul statului Victoria, in ultimele luni.

Vezi si Clipul zilei: Peste 100 de koala salvati si ingrijiti intr-o scoala

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#ursi koala morti defrisari australia , #Australia