Bashar al-Assad a decretat o noua amnistie. Cine beneficiaza de aceasta gratiere

Duminica, 02 Mai 2021, ora 18:13
3524 citiri
Bashar al-Assad a decretat o noua amnistie. Cine beneficiaza de aceasta gratiere
Bashar al-Assad este presedintele Siriei FOTO Facebook

Presedintele sirian Bashar al-Assad a decretat duminica o noua amnistie - dupa cele din 2014, 2018 si 2019 - care se aplica detinutilor de drept comun, persoanelor condamnate pentru complicitate la terorism si pentru anumite tipuri de trafic, transmite AFP.

Aceasta "amnistie generala" - insotita de criterii si conditii precise care identifica persoanele care pot beneficia de pe urma ei - nu este prima decisa de seful statului de la inceperea conflictului din Siria, declansat in 2011 dupa reprimarea manifestantilor prodemocratie si soldat pana acum cu 388.000 de morti. Insa ea se produce cu doar cateva saptamani inaintea alegerilor prezidentiale din 26 mai, la care actualul sef al statului este dat deja invingator.

Duminica, presedintele Al-Assad a promulgat un decret de lege prin care acorda "o amnistie generala pentru infractiuni, delicte si contraventii comise inainte de 2 mai 2021", a anuntat presedintia siriana pe retelele sociale.

Pot fi gratiati detinutii condamnati pentru "delicte", dar si minorii condamnati in anumite spete, potrivit textului de lege difuzat de agentia oficiala Sana. Amnistia ii include si pe unii detinuti acuzati de crime mentionate intr-o lege din 2012 privind terorismul, terminologie folosita de obicei de catre autoritati la adresa rebelilor si militantilor antiregim.

Decretul prevede totodata gratierea celor condamnati pentru participare la un "complot", pentru nedenuntarea unui act "terorist" sau pentru "apologia terorismului". In schimb, autorii unor acte "teroriste" soldate cu un deces nu beneficiaza de aceasta amnistie.

Printre beneficiarii amnistiei se numara detinutii condamnati pentru contrabanda, pentru neplata taxelor vamale sau pentru trafic de droguri, dar ultimii doar in anumite conditii, indeosebi plata unei amenzi. Mai beneficiaza de gratiere dezertorii din armata care se predau justitiei dupa adoptarea decretului - in maximum trei luni daca locuiesc in Siria si in maximum sase luni daca traiesc in strainatate.

Si autorii rapirilor de persoane vor fi gratiati, daca isi elibereaza victimele in maximum 10 zile. Condamnatii care sufera de o boala incurabila si care au nevoie de un insotitor permanent sau au peste 70 de ani pot fi eliberati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Bashar al Assad, #amnistie, #detinuti , #stiri externe