Cum s-a amestecat URSS în alegerile prezidențiale din SUA, după asasinarea lui John F. Kennedy. Documente declasificate ale KGB VIDEO

Miercuri, 11 August 2021, ora 05:21
4996 citiri
Cum s-a amestecat URSS în alegerile prezidențiale din SUA, după asasinarea lui John F. Kennedy. Documente declasificate ale KGB VIDEO
Document secret KGB privind amestecul URSS în alegerile prezidențiale din SUA 1964 FOTO: Euro Maidan Press

Imixtiunea Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA pare un lucru nou, cel mai recent exemplu fiind din 2020, când Moscova ar fi încercat să le manipuleze în favoarea lui Trump.

Însă, acum au ieșit la iveală noi dovezi asupra amestecului URSS-ului în lupta pentru Casa Albă din 1964, după asasinarea lui John F. Kennedy, în urma dezvăluirilor din documentele declasificate provenite de la Serviciul Secret KGB.

Raportul, semnat de către șeful KBG, Vladimir Semichastny și ministrul adjunct de Externe, Vasili Kuznetsov, detaliază modul în care Uniunea Sovietică trebuia să intervină în alegerile prezidențiale din 1964 din Statele Unite pentru a-l ataca pe Barry Goldwater, un republican anti-comunist, potrivit Euro Maidan Press.

Documentul din arhiva KGB este datat 3 septembrie 1964, cu puțin timp înaintea alegerilor americane, când se înfruntau pentru Casa Albă, democratul Lyndon Johnson și republicanul Barry Goldwater.

”Ministerul Afacerilor Externe al URSS și KGB consideră că este oportun, în legătură cu campania electorală din Statele Unite, să implementeze în viitorul apropiat, prin canalele închise ale unor țări terțe un număr de măsuri active (publicarea unor materiale în presa străină pe care o folosim, instigarea în cercurile politice relevante), menite să aducă un efect benefic asupra politicii externe a Uniunii Sovietice asupra cursului și rezultatelor alegerilor prezidențiale din SUA și pentru a consolida sentimentele anti-Goldwater”, se arată în raport.

Direcțiile principale ale activității spionajului sovietic, potrivit documentului KGB, aveau ca scop evidențierea mai multor obiective. Astfel, este subliniat faptul că ”victoria lui Goldwater în alegeri ar însemna o scădere a autorității SUA, atât în rândul țărilor aliate, cât și al celor neutre, ducând la izolarea politică a Washington-ului în Europa, Asia, Africa și America Latină”.

Un alt demers susținea că ”posibilitatea aleegrii lui Goldwater ca președinte provoacă îngrijorare în întreaga lume burgheză și este deja o sursă de discordie în NATO, deoarece aliații SUA, având în vedere extremismul lui Goldwater, nu-i pot permite să se joace cu soarta lor”.

Noul submarin al Rusiei, cu rachete hipersonice. Comparația cu modelul SUA similar VIDEO

Al treilea element definitoriu al căii de urmat, din nota KGB, afirma că ”venirea la putere a lui Goldwater va inaugura politica de amestec în treburile interne ale altor țări, în primul rând al celor socialiste, care ar fi dus la o agravare a relațiilor SUA cu aceste state și mai ales cu URSS”.

Documentul KGB a fost găsit în Arhivele de Stat de istorie contemporană de către dr. Georgy Filatov, cercetător la Institutul de Istorie a Academiei de Științe din Rusia.

Situația din Siria ar putea aprinde conflicte nebănuite: Un posibil război între Israel și Rusia

Nu se știe dacă măsurile și acțiunile sovieticilor au influențat alegerile prezidențiale din SUA din 1964, însă Lyndon Johnson a câștigat 61% din votul popular, iar Barry Goldwater doar 39%.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#amestec Rusia alegeri SUA, #Serviciul Secret KGB, #KGB, #Rusia KGB, #Uniunea Sovietica, #URSS KGB , #Rusia
Comentarii