Americanii au impus sanctiuni Turciei, iar Trump a vorbit cu Erdogan: Ofensiva din Siria este inutila si negandita!

Marti, 15 Octombrie 2019, ora 08:09
5997 citiri
Americanii au impus sanctiuni Turciei, iar Trump a vorbit cu Erdogan: Ofensiva din Siria este inutila si negandita!
Foto: Arhiva Hepta.ro

SUA au impus, luni, sanctiuni tintite impotriva a trei ministri turci printr-un decret prezidential semnat de Donald Trump, care vizeaza sa convinga Ankara "sa inceteze imediat ofensiva" in Siria.

Ministrii Energiei, Apararii si de Interne sunt vizati de masurile americane, potrivit unui comunicat al Trezoreriei SUA, citat de AFP. Bunurile lor potentiale in Statele Unite sunt inghetate si tranzactiile internationale in dolari sunt blocate.

Ministerele Apararii si Energiei sunt, de asemenea, vizate ca institutii.

Decretul semnat de presedintele Trump prevede, de asemenea, blocarea intrarii persoanelor sanctionate pe teritoriul Statelor Unite.

Documentul citat permite vizarea unui numar foarte mare de oficiali turci implicati in acte care ii pun in pericol pe civili sau destabilizeaza nord-estul Siriei, dar, in acest moment, administratia Trump a decis sa aplice sanctiuni doar celor trei ministri si doua ministere.

"Daca operatiunea Turciei continua, aceasta va agrava o criza umanitara deja grava si in plina crestere, cu consecinte potential dezastruoase", a declarat secretarul de Stat american, Mike Pompeo, intr-un comunicat. "Pentru a evita noi sanctiuni impuse in cadrul acestui nou decret prezidential, Turcia trebuie sa puna capat imediat ofensivei sale unilaterale in nord-estul Siriei si sa reia dialogul cu Statele Unite privind securitatea" in regiune, a avertizat el.

La randul sau, Congresul SUA ameninta ca va adopta rapid sanctiuni economice mult mai extinse impotriva Turciei.

Trump a vorbit cu Erdogan

Pe de alta parte, Donald Trump i-a cerut, in cadrul unei convorbiri telefonice, omologului sau turc Recep Tayyip Erdogan sa "puna capat invaziei" in Siria si sa declare "incetarea focului imediat", a declarat vicepresedintele Mike Pence.

"Statele Unite doresc ca Turcia sa inceteze invazia, sa puna in aplicare imediat incetarea focului si sa inceapa negocierile cu fortele kurde in Siria pentru a pune capat violentei", a mentionat Pence, adaugand ca va merge in curand in Turcia la cererea presedintelui Trump.

In cursul convorbirii telefonice cu Erdogan, Trump a fost "foarte ferm", a precizat Mike Pence.

Potrivit vicepresedintelui american, presedintele turc a promis ca nu va fi "niciun atac asupra orasului Kobane".

Ofensiva turca a dus la eliberarea a numerosi detinuti periculosi

La randul sau, ministrul american al Apararii, Mark Esper, a calificat drept "inacceptabila" ofensiva militara turca in Siria, apreciind ca aceasta a dus la "eliberarea a numerosi detinuti periculosi" ai gruparii jihadiste Statul Islamic.

Washingtonul va cere NATO sa ia "masuri" impotriva Turciei, vinovata de "subminarea" misiunii internationale impotriva Statului Islamic in Siria, a precizat Esper intr-un comunicat.

"In pofida opozitiei si avertizarilor repetate ale Statelor Unite si comunitatii internationale, presedintele turc (Recep Tayyip) Erdogan a ordonat o invazie unilaterala a nordului Siriei care a provocat numeroase victime, refugiati, distrugeri, nesiguranta si care ameninta tot mai mult fortele americane", a denuntat seful Pentagonului in comunicatul preluat de AFP.

"Aceasta incursiune inacceptabila a subminat, de asemenea, misiunea internationala impotriva SI, care a avut succes in Siria, si a dus la eliberarea multor detinuti periculosi ai SI", a adaugat el.

Considerand atitudinea Turciei drept "iresponsabila", Esper a confirmat oficial ca Pentagonul a inceput o retragere totala a trupelor din nord-estul Siriei, la cererea presedintelui Donald Trump.

"Operatiunea unilaterala a Turciei este inutila si negandita", a adaugat el.

"Presedintele Erdogan este pe deplin responsabil pentru consecinte, posibile crime de razboi si o criza umanitara in crestere", a spus ministrul SUA, mentionand ca relatiile dintre cele doua tari au fost afectate.

Ministrul american a indicat, de asemenea, ca va participa saptamana viitoare la Bruxelles la o reuniune ministeriala a NATO, unde intentioneaza "sa ceara aliatilor sa ia masuri diplomatice si economice colective si individuale", ca raspuns la ofensiva turca.

Ofensiva turca in nord-estul Siriei, intrata luni in sasea a zi, a provocat proteste internationale si s-a soldat cu peste 150 de morti, dintre care 50 de civili, precum si cu stramutarea a peste 130.000 de persoane.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#Turcia atacuri morti Siria, #Turcia Trump sanctiuni SUA , #Turcia