Amenintarea rachetelor hipersonice din Rusia si China asupra SUA: Planul Pentagonului de a le bloca VIDEO

Joi, 27 Mai 2021, ora 02:00
6561 citiri
Amenintarea rachetelor hipersonice din Rusia si China asupra SUA: Planul Pentagonului de a le bloca VIDEO
Sistem de aparare contra rachetelor hipersonice FOTO: National Interest

Rusia si China au dezvoltat rachete hipersonice care sunt capabile sa penetreze sistemul de aparare al Statelor Unite, ele putand atinge viteze uriase, peste nivelul Mach 5. Astfel, Pentagonul a luat masuri de contracarare a acestor arme prin programul Glide Breaker, realizand niste interceptori avansati, care sa faca fata provocarilor venite din exterior.

Agentia de proiecte avansate de cercetare din domeniul Apararii (DARPA - Defense Advanced Research Projects Agency) din cadrul Pentagonului a acordat, inca din ianuarie 2020, 13 milioane de dolari, contractorului Northrop Grumman pentru Glide Breaker, potrivit Defense One.

Intre timp si Agentia Rachetelor de la Pentagon, care se ocupa cu oprirea armelor balistice inamice, a anuntat ca are si ea un program specific de aparare impotriva rachetelor hipersonice, scrie National Interest.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat ca racheta Moscovei, tip Avangard poate ajunge la viteze de peste Mach 20 (Mach 1 = viteza sunetului = 1234,8 kilometri pe ora -n.a.), fiind de neoprit de orice sistem de defensiv din lume.

In decembrie 2018, o astfel de racheta ruseasca a atins o tinta la o distanta de cateva mii de kilometri, in sudul muntilor Urali, intr-un test. Pe de alta parte, si China a dezvoltat o racheta hipersonica DF-17, care poate ajunge la Mach 10, iar autonomia ei ar fi de aproximativ 2400 de kilometri.

Un prim semnal dat de americani, dupa intalnirea Blinken - Lavrov

Sistemele de interceptori, in general, intampina dificultati la apararea impotriva rachetelor hipersonice. "Cea mai mare provocare o reprezinta manevrabilitatea vehiculelor anti-hipersonice, folosind capacitatile actuale de interceptare", a declarat George Nacouzi, inginer la RAND Corp.

Totusi, conform lui James Acton, un expert la Carnegie Endowment, "in ciuda vitezelor acestor arme hipersonice, ele pot fi distruse de unele sisteme de aparare balistice antiracheta, cum a r fi sistemul THAAD.

Armata secreta a Pentagonului: Cum actioneaza pe tot globul 60.000 de oameni "nevazuti"

Statele Unite lucreaza intens la dezvoltarea unor sisteme de aparare proprii avansate, care sa reziste unui eventual atac al unor rachete hipersonice.

Șeful Pentagonului a anunțat când vor intra în luptă în Ucraina avioanele F-16
Șeful Pentagonului a anunțat când vor intra în luptă în Ucraina avioanele F-16
Avioanele de luptă F-16 vor începe să ajungă în Ucraina în acest an, a anunțat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în timpul unei întâlniri în format Ramstein. "Anul...
Transferul de ajutoare umanitare pentru Gaza ar putea fi facilitat. Anunțul Pentagonului
Transferul de ajutoare umanitare pentru Gaza ar putea fi facilitat. Anunțul Pentagonului
Construirea unui debarcader temporar pentru livrarea de ajutoare în Fâşia Gaza va începe în curând, a anunţat marţi Pentagonul. "Toate navele necesare se află în regiunea...
#rachete balistice, #rachete balistice rusia, #rachete China, #Pentagon, #pentagon armata sua , #Statele Unite