Pentagon: Ameninţările din Kabul rămân "reale" şi "precise"

Luni, 30 August 2021, ora 20:51
1726 citiri
Pentagon: Ameninţările din Kabul rămân "reale" şi "precise"
Pericol iminent in Kabul FOTO Unsplash.com

Ameninţările care vizează aeroportul din Kabul rămân "reale" şi "precise", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în preziua expirării termenului-limită pentru retragerea trupelor americane din Afganistan, relatează AFP.

"Această operaţiune a fost mereu periculoasă, insă suntem într-un moment, în mod specia,l periculos", a subliniat John Kirby. "Ameninţările sunt încă reale, actuale şi adesea precise", a mai spus acesta.

"Comunicăm cu talibanii (...) pentru a ne asigura că nu există erori sau neînţelegeri", a adăugat purtătorul de cuvânt, refuzând să spună când retragerea americană totală, prevăzută pentru marţi, 31 august, va fi efectivă.

După atentatul de joi, 26 august, de lângă aeroport, revendicat de gruparea Statul Islamic în Khorasan (SI-K) şi care s-a soldat cu peste o sută de morţi, între care 13 militari americani, armata americană a anunţat că a dejucat duminică, 29 august, un atentat cu maşină-capcană şi a interceptat luni tiruri cu rachete asupra aeroportului din Kabul.

Pentagonul a deschis o anchetă asupra loviturii aeriene de duminică, care, potrivit Washington Post, ar fi provocat moartea a zece civili, printre care mai mulţi copii, toţi membri ai aceleiaşi familii. "Efectuăm o anchetă. Dacă avem informaţii potrivit cărora am provocat moartea unor nevinovaţi, vom fi transparenţi", a mai precizat John Kirby.

"Nimeni nu doreşte genul acesta de lucruri", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului american al Apărării. Dar "există o ameninţare foarte reală, foarte specifică şi foarte iminentă împotriva aeroportului, a forţelor noastre de pe aeroport şi a civililor din zona aeroportului", a completat acesta.

Generalul Hank Taylor a precizat că 122.000 de persoane au fost evacuate din Afganistan din luna iulie, printre care 5.400 de americani.

Transferul de ajutoare umanitare pentru Gaza ar putea fi facilitat. Anunțul Pentagonului
Transferul de ajutoare umanitare pentru Gaza ar putea fi facilitat. Anunțul Pentagonului
Construirea unui debarcader temporar pentru livrarea de ajutoare în Fâşia Gaza va începe în curând, a anunţat marţi Pentagonul. "Toate navele necesare se află în regiunea...
Liderul sârbilor bosniaci amenință cu secesiunea din cauza unei rezoluții ONU: ”Nu mai dorim să împărţim nici măcar aerul”
Liderul sârbilor bosniaci amenință cu secesiunea din cauza unei rezoluții ONU: ”Nu mai dorim să împărţim nici măcar aerul”
Preşedintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, a declarat marţi, 23 aprilie, că această entitate a sârbilor se va separa curând de Bosnia-Herţegovina dacă Adunarea Generală a ONU va...
#Pentagon, #kabul, #Afganistan, #john kirby, #amenintare, #talibani , #stiri externe