Marea Britanie l-a convocat pe ambasadorul Iranului în urma atacului asupra petrolierului Mercer Street

Luni, 02 August 2021, ora 18:31
1820 citiri
Marea Britanie l-a convocat pe ambasadorul Iranului în urma atacului asupra petrolierului Mercer Street
Nava petrolier Mercer Street a fost atacată cu drone, susține Washingtonul

Ministerul de Externe britanic l-a convocat luni pe ambasadorul Iranului în Regatul Unit în urma atacului comis joi asupra unui petrolier în Marea Arabiei şi despre care Londra consideră că Teheranul este responsabil, acuzaţii deziminţite de Iran, transmit agenţiile AFP şi EFE.

''Ambasadorul Iranului în Regatul Unit, Mohsen Baharvand, a fost convocat astăzi la Ministerul Afacerilor Externe de către secretarul de stat pentru Orientul Mijlociu, James Cleverly, ca răspuns la atacul ilegal comis asupra petrolierului Mercer Street pe 29 iulie'', a declarat un purtător de cuvânt al Foreign Office.

Potrivit armatei americane, această navă, gestionată de societatea Zodiac Maritime a miliardarului israelian Eyal Ofer, a fost ţinta unui atac cu dronă. Doi membri ai echipajului, un român şi un britanic, au fost ucişi în atacul care nu a fost revendicat.

Dar Londra consideră că este ''foarte probabil ca Teheranul să fi atacat'' nava. Acest atac ''deliberat, ţintit şi ilegal'' constituie ''o încălcare evidentă a dreptului internaţional de către Iran'', a menţionat într-un comunicat ministrul de externe britanic Dominic Raab, care a avertizat că Londra ''lucrează împreună cu partenerii săi internaţionali pentru un răspuns concertat în faţa acestuia atac inacceptabil''.

La rândul lor, Israelul şi SUA s-au declarat sigure că atacul asupra petrolierului a fost efectuat de Iran. ''Pot spune cu certitudine absolută că Iranul a condus acest atac (...) Există dovezi pentru aceasta'', a susţinut premierul israelian Naftali Bennett, în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken a spus că Statele Unite ''sunt sigure că Iranul a desfăşurat atacul'', adăugând că Washingtonul ''se concertează cu guvernele din regiune şi dincolo de aceasta pentru o replică adecvată şi iminentă''.

Iranul a reacţionat negând orice responsabilitate şi a transmis luni printr-un purtător de cuvânt al MAE de la Teheran că va ''răspunde prompt şi puternic oricărei posibile aventuri''. ''Dacă au dovezi pentru a-şi susţine afirmaţiile nefondate, ar trebui să le furnizeze'', a spus purtătorul de cuvânt Saeed Khatibzadeh, care pe de altă parte a acuzat Londra şi Washingtonul că păstrează ''tăcerea'' asupra ''atacurilor teroriste'' care au vizat ''navele comerciale'' iraniene în Marea Roşie şi în apele internaţionale.

Publicaţia Wall Street Journal a relatat în martie, citând responsabili americani şi din Orientul Mijlociu, că Israelul a atacat de la sfârşitul anului 2019, folosind în special mine subacvatice, cel puţin zece nave care se îndreptau spre Siria şi care transportau cele mai multe dintre ele petrol iranian.

Și România a cerut explicații

România condamnă cu fermitate atacul cu dronă comis asupra vasului “Mercer Street”, care s-a soldat cu pierderea vieții comandantului navei, cetățean român, anunță Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit MAE, autoritățile iraniene vor trebui să ofere explicații în cazul marinarului ucis.

Reprezentanții MAE au transmis prin intermediul unui comunicat că Ministerul Afacerilor Externe a luat în considerare elementele transmise de partenerii internaționali strategici ai României, care s-a coordonat cu Statele Unite al Americii și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cu privire la atacul împotriva vasului “Mercer Street”, în urma căruia un cetățean român și un cetățean britanic au fost uciși.

"Având în vedere elementele prezentate de partenerii internaționali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat și, respectiv, a fost coordonat de Iran, România solicită prezentarea de explicații de către autoritățile iraniene, fără întârziere, și își rezervă dreptul de a acționa în consecință, alături de partenerii săi internaționali, pentru un răspuns adecvat", a transmis MAE.

Ambasadorul Republicii Islamice Iran la București a fost convocat de urgență la MAE român în acest scop.

Atacul împotriva unei ținte civile, care a produs pierderi de vieți omenești și pagube materiale importante, nu are nicio justificare și trebuie condamnat ferm la nivel internațional.

Ministerul Afacerilor Externe continuă coordonarea cu aliații și partenerii României pentru a identifica măsurile de răspuns cele mai potrivite.

"În aceste clipe dificile, MAE este alături de familiile și apropiații victimelor de pe vasul “Mercer Street” și oferă tot sprijinul în procesul în curs de repatriere a cetățeanului român decedat", se mai arată în comunicat.

Marea Britanie, acuzații directe asupra Iranului în cazul navei piratate din largul Omanului: ”A fost un atac deliberat”

Petrolier administrat de Israel și atacat în largul Omanului, în care au fost ucişi un britanic şi un român, a determinat reacția autorităților de la Londra, care conidera că Iranul a comandat actul de piraterie, transmite Reuters.

Iranul a negat duminică, mai devreme, că ar fi fost implicat în incident, după ce a fost acuzat de Israel.

Evaluările Marii Britanii au ajuns la concluzia că este foarte probabil ca Iranul să fi folosit una sau mai multe drone pentru a efectua atacul ”ilegal şi dur”, a declarat secretarul britanic de Externe Dominic Raab.

"Credem că acest atac a fost deliberat, ţintit şi a constituit o încălcare clară a dreptului internaţional de către Iran. Marea Britanie colaborează cu partenerii noştri internaţionali la un răspuns concertat la acest atac inacceptabil", a spus Raab”.

Primul ministru israelian, Naftali Bennett, a acuzat Teheranul de ”încercarea de a eluda responsabilitatea” pentru atac şi a numit negarea acestuia ca fiind ”laşă”.

Și SUA "sunt sigure că Iran a comis atacul" criminal asupra unui petrolier operat de un miliardar israelian în marea Omanului, a anunţat duminică, 1 august, secretarul de stat Antony Blinken, alăturându-se Israelului şi Regatului Unit, relatează AFP.

"După ce am trecut în revistă informaţiile la dispoziţia noastră, suntem siguri că Iranul a comis acest atac, care s-a soldat cu două victime nevinovate, utilizând drone cu explozibili, o armă criminală din ce în ce mai utilizată în regiune", a precizat Blinken într-un comunicat.

Washingtonul "se concertează cu guvernele din regiune şi dincolo de ea pentru o replică adecvată şi iminentă", a adăugat şeful diplomaţiei americane.

"Nu există nicio justificare pentru acest atac, care urmează după o serie de atacuri şi comportamente agresive", a subliniat secretarul de stat american.

SUA se alătură astfel Regatului Unit şi Israelului, care au atribuit deja atacul Iranului. Teheranul neagă însă orice implicare în acest atac.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a fost pedepsit un fotbalist de națională din Iran pentru că a îmbrățișat o femeie VIDEO
Cum a fost pedepsit un fotbalist de națională din Iran pentru că a îmbrățișat o femeie VIDEO
Portarul internaţional Hossein Hosseini a fost suspendat timp de un meci de către Federaţia Iraniană de Fotbal pentru că a luat în braţe o suporteriţă în timpul unui meci din campionat,...
Marea Britanie începe planul de deportare în Rwanda, controversata măsură din programul "Opriți bărcile"
Marea Britanie începe planul de deportare în Rwanda, controversata măsură din programul "Opriți bărcile"
Unul dintre obiectivele stabilite de premierul Rishi Sunak pentru a stopa fluxul de solicitanți de azil care ajung în Marea Britanie pe barcă ar putea primi aprobarea regală în această...
#Mercer Street, #Marea Britanie, #Iran , #Iran