Alerta la Cernobil: Nivelul radiatiilor, de 10 ori peste normal - Cel mai rau scenariu

Joi, 02 Iulie 2015, ora 11:55
14601 citiri
Alerta la Cernobil: Nivelul radiatiilor, de 10 ori peste normal - Cel mai rau scenariu
Foto: Guvernul ucrainean

Nivelul de radioactivitate in jurul centralei de la Cernobil a crescut alarmant, joi dimineata acesta ajungand la o valoare de peste 10 ori nivelul normal.

Russia Today relateaza ca aerul din zona este contaminat cu elementul radioactiv cesium-137.

Cresterea nivelului de radiatii este rezultatul unor incendii masive. Autoritatile de la Kiev au anuntat ca nivelul radiatiilor e de 10 ori peste limita.

Cesium-137 este unul dintre cele mai periculoase elemente nucleare, pentru ca se acumuleaza in organism si poate duce la boli precum leucemia. Autoritatile ucrainene nu au facut insa vreo referire la eventuale pericole pentru sanatate pentru cei care locuiesc in zona, mentionand ca toti ceilalti indicatori monitorizati sunt in limite normale.

Potrivit autoritatilor ucrainene, un incendiu s-a intins pe o suprafata de circa 130 de hectare marti. Flacarile sunt sub control in prezent, chiar daca focul nu a fost stins in totalitate. La fata locului s-au deplasat 117 pompieri si 24 de masini de interventie.

"Cel mai rau scenariu - si cel mai probabil - este ca particule de plutoniu si uraniu sa fie re-suspendate si... va fi o crestere a riscului de cancer in zonele invecinate", a explicat Cristopher Busby, secretarul stiintific al Comisiei Europene pe riscurile radiatiilor.

Incendiu puternic langa centrala de la Cernobil: Au crescut emisiile radioactive? E Romania in pericol?

Nu e prima oara cand au loc incendii langa centrala nucleara de la Cernobil anul acesta. In mai, 400 de hectare de padure din zona au luat foc. Atunci, oficialitatile au declarat ca nu s-a inregistrat o "contaminare serioasa".

Oamenii de stiinta avertizeaza insa ca astfel de incendii pot avea consecinte catastrofale. In 2014, o echipa internationala de oameni de stiinta a realizat un studiu, care arata ca emisiile de Cesium-137 dupa incendiile din padurile de langa Cernobil (aflat la circa 100 de km de Kiev) pot duce la urmari similare cu cele de la Fukushima.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alerta radiatii Cernobil, #contaminare radiatii Cernobil incendii, #incendii Cernobil efecte, #radiatii Ucraina risc , #Cernobil