Alegeri SUA 2020. Trump si Biden, cot la cot. Suspans total pana la anuntarea rezultatelor finale

Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 08:20
3469 citiri
Alegeri SUA 2020. Trump si Biden, cot la cot. Suspans total pana la anuntarea rezultatelor finale
FOTO: Unsplash.com

Donald Trump si Joe Biden au fost angajati intr-un duel extrem de strans, care se prelungeste, fara ca un invingator sa fie desemnat dintre cei doi candidati cu viziuni opuse ale Americii, relateaza AFP.

In contextul in care domnea o anumita confuzie cu privire la rezultate in mai multe state-cheie, candidatul democrat urma sa ia cuvantul in mod public la Wilmington, in Delaware, a anuntat echipa sa de campanie.

In state afectate de crizele sanitara, economica si sociala - de o amploare istorica -, americanii se pregateau de o noapte lunga, chiar de zile de asteptare, in urma unei campanii deosebit de agresive.

Valul democrat sperat de catre unii din tabara lui Biden, care visau la victorii istorice in North Carolina, Georgia sau Texas nu s-au concretizat.

Presedintele republican pare sa fie pe cale sa dezminta aceste sondaje, cu un avans clar in Florida, unde a obtinut o victorie in 2016. El a obtinut de asemenea o victorie in Ohio.

El spera acum sa dejoace prognosticurile care il dadeau pe Joe Biden favorit in cursa la fotoliul de la Casa Alba.

BIDEN MIZEAZA PE NORD

"E pe cale sa vina", a reactionat pe Twiter un oficial din echipa sa de campanie Jason Miller.

"Vom castiga", i-a raspuns adjunctul directorului de campanie al lui Joe Biden, ca pentru a confirma ca razboiul nervilor este in toi.

Democratul parea bine plasat sa obtina o victorie in Arizona, un fost bastion conservator, care ar deveni astfel primul stat din aceste alegeri care-si schimba tabara fata de 2016.

Drumul fostului vicepresedinte al lui Barack Obama catre Casa Alba trece prin Nordul industrial, din cauza unei lipse de progres in Sud.

Obiectivul afisat este recucerirea a trei state smulse de Trump in 2016 - Wisconsin, Michigan si Pennsylvania.

Insa, in aceste state, numararea voturilor ar putea continua miercuri - eventual mai multe zile -, din cauza nivelului-record al votului prin corespondenta.

"Daca Trump castiga Florida, North Carolina si Ohio", iar Biden Arizona, Biden este favorit cu 85% in modelul nostru. Dar sunt 6% sanse de egalitate in Colegiul Electoral", a scris pe Twitter site-ul specializat FiveThirtyEight.

Pentru a obtine victoria, un candidat nu are nevoie de o majoriate a voturilor la nivel national, ci el trebuie sa obtina voturile a cel putin 270 ditre cei 538 de mari electori atribuite la nivel de stat.

In acest stadiu, presedintele in exercitiu dispune de 119, iar democratul de 209.

Asa cum s-a anticipat larg, democratii au pastrat controlul in Camera Reprezentantilor, potrivit estimarilor presei americane.

Soarta Senatului, in prezent aflat sub controlul republicanilor, ramane, an schimb, indecisa.

Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Germania duce o ofensivă de farmec în interiorul Partidului Republican. Japonia își aliniază propriul „îmblânzitor“ pentru Trump. Oficiali guvernamentali mexicani discută cu tabăra...
”Și-a schimbat pantofii”. Donald Trump a intrat în vizorul propagandei ruse, după aprobarea ajutorului militar pentru Ucraina VIDEO
”Și-a schimbat pantofii”. Donald Trump a intrat în vizorul propagandei ruse, după aprobarea ajutorului militar pentru Ucraina VIDEO
Propagandiștii ruși sunt revoltați de schimbarea poziției candidatului republican la președinția SUA, Donald Trump, care nu a intervenit și nu a încercat blocarea votului privind alocarea...
#alegeri sua 2020, #Donald Trump, #Joe Biden, #candidati alegeri SUA, #alegeri prezidentiale SUA , #alegeri SUA