Alegeri in Rusia: Crimeea voteaza pentru prima oara dupa anexare UPDATE Site-ul Comisiei electorale, tinta unui atac

Duminica, 18 Martie 2018, ora 13:53
7194 citiri
Alegeri in Rusia: Crimeea voteaza pentru prima oara dupa anexare UPDATE Site-ul Comisiei electorale, tinta unui atac
Foto: Arhiva Ziare.com

Rusia organizeaza duminica alegeri prezidentiale, la exact patru ani de la anexarea ilegala a Peninsulei Crimeea, iar peste 110 milioane de alegatori sunt asteptati la urne intr-un scrutin care, cel mai probabil, ii va garanta lui Vladimir Putin un nou mandat de presedinte.

La startul cursei electorale sunt aliniati opt candidati:

  • Vladimir Putin (independent)
  • Vladimir Jirinovski (Partidul Liberal Democrat)
  • Pavel Grudinin (Partidul Comunist)
  • Grigori Iavlinski (Iabloko)
  • Boris Titov (Partidul Cresterii)
  • Serghei Baburin (Uniunea Nationala a Rusiei)
  • Maxim Suraikin (Comunistii Rusiei)
  • Ksenia Sobciak (Initiativa civica)
  • Marele absent al acestor alegeri este Alexei Navalnii, liderul opozitiei din Rusia, caruia i-a fost interzis sa candideze in cadrul alegerilor prezidentiale din cauza unei condamnari.

    12:51 - Comisia electorala centrala (CEC) rusa a anuntat ca site-ul sau a fost tinta unei incercari nereusite de atac informatic.

    Presedinta Comisiei, Ella Pamfilova, a declarat pentru presa ca a fost vorba despre o tentativa de atac prin negarea distribuita a serviciului (DDoS) provenind de la computere din 15 tari, fara sa le numeasca.

    Eforturi de perturbare a site-ului au avut loc in timp ce alegatori din Extremul Orient votau deja, insa ele au fost respinse de autoritatile ruse, a declarat ea.

    Pamfilova a mai anuntat ca, la nivel national, prezenta la vot la ora locala 11:00 (10 - ora Romaniei) a fost de 16,9%. Comparativ, la alegerile din 2012, prezenta la vot la acea ora a fost de 12,1%, conform News.ro.

    12:39 - Circa 1,5 milioane de alegatori cu drept de vot din Crimeea au fost chemati duminica, pentru prima oara, sa aleaga presedintele Federatiei Ruse, un eveniment istoric pe care rusii il numesc "reunificare", potrivit Agerpres.

    "Este pentru prima oara cand un astfel de vot are loc in Crimeea. Sunt sigur ca pentru fiecare locuitor al Crimeii acesta este un eveniment crucial, la fel ca referendumul pentru reunificare din 2014", a declarat liderul regiunii Serghei Axionov, care a votat la un birou deschis intr-o scoala din Simferopol, capitala Crimeii.

    Guvernatorul peninsulei i-a indemnat pe locuitorii Crimeii sa mearga la vot "in semn de recunostinta pentru pace".

    10:41 - Vladimir Putin a asigurat, dupa ce a votat la un birou de votare din Moscova, ca va fi multumit cu orice scor care ii va permite sa fie reales pentru al patrulea mandat.

    Intrebat despre procentul de voturi pe care il considera satisfacator, presedintele rus a raspuns, conform imaginilor difuzate de AFP TV:"Nu conteaza atat timp cat imi da dreptul de a ocupa functia de presedinte".

    "Sunt sigur de programul pe care il propun tarii", a adaugat el, prezentandu-se la sectia de vot nr. 2151 din cadrul Academiei de Stiinte din Moscova, unde a votat de mai multe ori in ultimii ani, imbracat in costum negru si purtand o cravata visinie, potriit Agerpres.

    Daca niciunul dintre candidati nu reuseste sa adune 50% +1 din numarul total de voturi valabil exprimate, atunci va fi organizat un al doilea tur al alegerilor prezidentiale. Potrivit sondajelor de opinie, acest lucru este putin probabil, din moment ce Vladimir Putin pare sa aiba sprijinul unei majoritati covarsitoare a rusilor.

    Conform sondajelor de opinie, 71% dintre rusi il vor vota pe Vladimir Putin. Acesta este urmat la mare distanta de Pavel Grudinin, care este creditat de 7% dintre cetatenii Rusiei.

    Liderul ultranationalist Vladimir Jirinovski are o sustinere de 5,7%, iar prezentatoarea tv Ksenia Sobciak, in varsta de 36 de ani, candidata partidului Initiativa Civica, ar urma sa fie votata de 1% dintre rusi.

    Conform estimarilor, rata de participare la vot va fi de peste 70%.

  • Vladimir Putin are toate sansele sa castige alegerile in 2018, dar, apoi, va veni potopul
  • Putin majoreaza salariul minim inainte sa candideze la un nou mandat de presedinte al Rusiei
  • Putin vrea un nou mandat prezidential. Oficial, are 7 contracandidati, Navalnii e scos din cursa
  • Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
    Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
    Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
    Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
    Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
    Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
    #alegeri Rusia, #Vladimir Putin alegeri Rusia , #alegeri Rusia