Alegeri în Germania: SDP a revendicat victoria şi formarea viitorului guvern. Cum stă în exit-poll coaliția Angelei Merkel

Duminica, 26 Septembrie 2021, ora 20:21
4702 citiri
Alegeri în Germania: SDP a revendicat victoria şi formarea viitorului guvern. Cum stă în exit-poll coaliția Angelei Merkel
Olaf Scholz, de Partidul Social Democrat și Armin Laschet, de la Uniunea Creştin Democrată (CDU) FOTO Hepta

Partidul Social Democrat (SPD), creditat de primele estimări de după alegerile legislative de duminică, 26 septembrie, cu un uşor avans faţă de coaliţia conservatoare a Angelei Merkel, a revendicat o victorie în acest scrutin, relatează Le Monde.

Primele rezultate, la ieşirea de la urne, nu permit încă demnsarea unui învingător în urma acestor alegeri, însă SPD a revendicat victoria şi formarea viitorului Guvern german.

Strigăte de bucurie au răsunat în stradă, după ce ZDF i-a dat pe social-democraţi în frunte, urmaţi de conservatorii din Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin Socială (CSU).

Însă, foarte rapid, bucuria a făcut loc unei aşteptări mai tensionate, după ce postul ARD a dat SPD la egalitate cu CDU, cu 25% din voturi.

”În acest stadiu nu putem spune nimic. Este (un rezultat) extrem de strâns, iar seara riscă să fie lungă”, declară Le Monde un cadrul SPD.

Potrivit postului public de televiziune ZDF, SPD-ul lui Olaf Scholz se clasează, la închiderea secţiilor de votare, în frunte, cu 26% din voturile exprimate, urmat de CDU/CSU lui Armin Laschet cu 24% şi Verzi lui Annalena Baerbock cu 14,5%.

Potrivit aceluiaşi exit-poll, Partidul Liberal (FDP) este creditat cu 12% din voturile exprimate duminică, Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) cu 13%, iar Die Linke (extremă strânga) cu 5%.

Numărarea buletinelor de vot a început, iar aproximativ 40% dontre germani au votat prin corespondenţă.

Alte estimări dau SPD la egalitate cu CDU/CSU, cu 25% din voturle exprimate.

Ce indicau inițial datele primului exit-poll

Candidatul Partidului Social-Democrat Olaf Scholz se afla la egalitate, cu 25% din voturile exprimate în alegerile legislative de duminică, cu candidatul Uniunii Creştin Democrate a Angelei Merkel, Armin Laschet, potrivit unui sondaj relaizat de radiodifuzorul german ARD la ieşirea de la urne, relatează BBC News.

Acest scor provine dintr-o cercetare realizată asupra unor alegători la ieşirea din 560 de secţii de votare din întreaga Germanie.

Germanii au votat în aproximativ 60.000 de secţi de votare, iar aprocximativ 40% dintre ei, inclusiv Angela Merkel, au votat anticipat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Biden și Trump, umăr la umăr spre Casa Albă. Rezultatele ultimului sondaj publicat de New York Times
Biden și Trump, umăr la umăr spre Casa Albă. Rezultatele ultimului sondaj publicat de New York Times
Cu 6 luni înainte de alegerile prezidențiale din SUA, candidații continuă să mențină egalitatea aproape completă, dar Biden și-a consolidat poziția și a reușit să-și ajungă din urmă...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#alegeri Germania, #exit poll, #egalitate, #estimari , #stiri internationale