Alegeri in Ucraina: Petro Porosenko, noul presedinte

Duminica, 25 Mai 2014, ora 20:09
19564 citiri
Alegeri in Ucraina: Petro Porosenko, noul presedinte

Ucrainenii s-au prezentat la urne, duminica, pentru a-si alege presedintele, intr-un scrutin anticipat provocat de revolutia pro-europeana din februarie.

Potrivit sondajelor la iesirea de la urne, castigatorul alegerilor ar fi magnatul ciocolatei ucrainene, Petro Porosenko, ales din primul tur cu peste 55% din voturi.

Ziua a fost marcata de tensiuni si violente, in conditiile in care separatistii din estul Ucrainei au impiedicat votarea in regiunile Donetk si Luhansk. Cu toate acestea, unele sectii de votare au fost deschise si aici.

Ziare.com v-a prezentat minut cu minut votul ucrainenilor

20:01 - Urnele s-au inchis in Ucraina. Petro Porosenko este creditat de exit poll-uri cu castigarea alegerilor prezidentiale. Porosenko ar fi obtinut 55,9% din voturile exprimate.

20:00 - In Donetk, la resedinta lui Ahmetov, nu a mai ramas niciun protestatar. Guvernul auto-proclamatei republici a anuntat ca asigura "protectia" imobilului pana cand va primi un raspuns pozitiv in negocierile cu miliardarul. Autoritatile din Donetk doresc sa-i nationalizeze intreprinderile si ca Ahmetov sa plateasca taxele la bugetul republicii separatiste. Ahmetov ar fi plecat duminica la Londra, potrivit unor rapoarte.

19:08 - Tot in Luhansk a avut loc inca un eveniment sangeros. Militarii ucraineni au deschis focul intr-o cafenea din regiune. Reprezentantii separatistilor spun ca militarii au facut morti si raniti printre clienti. Un purtator de cuvant al Republicii Populare Luhansk a precizat ca au murit un barbat si o femeie si mai multe persoane au fost ranite in operatiunea armatei ucrainene.

19:06 - Membrii comisiei electorale districtuale din Novoaidar, regiunea Luhansk, au fost atacati cu focuri de arma pentru ca au refuzat sa deschida sectia de votare, a anuntat un reprezentant al auto-proclamatei Republici Populare Luhansk.

"Comandantul nostru a raportat ca in Novoaidar, batalionul Dnepr, al Garzii Nationale, a impuscat membrii comsiei, care au refuzat sa deschida sectia de votare", a spus acesta.

18:24 - 23 de alegatori ucraineni, dintre cei 127 inscrisi la Consulatul general al Ucrainei din Suceava pentru alegerile prezidentiale anticipate din Ucraina, au votat pana la ora 15:00. Cetatenii ucraineni care locuiesc permanent sau temporar in Romania voteaza la sectiile de organizate la Ambasada Ucrainei la Bucuresti si la Consulatul General al Ucrainei la Suceava.

18:00 - 667 din cei 27.000 de ucraineni din Moscova au votat pana la 16:00 in scrutinul prezidential.

17:53 - Premierul auto-proclamatei Republici Populare Donetk, Alexander Borodai, a anuntat multimea stransa in fata locuintei miliardarului Rinat Ahmetov ca "proprietatea va fi nationalizata".

17:20 - Observatorii internationali care monitorizeaza alegerile din Ucraina au semnalat doar probleme minore. "Cele mai frecvente incalcari observate sunt rapoartele privind numarul de buletine primite, neinregistrate cum trebuie in rapoartele comisiilor electorale inainte de inceputul votarii. Trei observatori au avut probleme in a obtine informatii de la comisiile electorale", a spus Mihail Maglov, coordonatorul de presa al Platformei Europene pentru Alegeri Europene (EPDE).

16:35 - La Kiev, dupa o caldura inabusitoare, a inceput sa ploua torential, cu grindina. Ramane de vazut cum va afecta vremea prezenta la vot.

16:30 - La Nikolaev, o alerta cu bomba a golit sectiile de votare.

15:57 - La Harkov, cateva sute de persoane manifesteaza impotriva scrutinului prezidential anticipat.

15:35 - Un exit-poll ilegal circula pe retelele de socializare: Petro Porosenko are peste 50% din voturi, Iulia Timosenko putin peste 10%.

15:21 - Ucrainenii din Romania sunt asteptati la urne pana la ora 20:00. O sectie a fost deschisa in ambasada Ucrainei la Bucuresti. Si in Republica Moldova au fost deschise doua sectii de votare, la Chisinau si Balti.

15:12 - In timp ce la usa resedintei sale din Donetk se incing spiritele, miliardarul Ahmetov se afla la Kiev, potrivit presei ucrainene.

15:01 - Cativa cetateni din Crimeea au reusit sa voteze. Aproximativ 15 masini din peninsula s-au deplasat in regiunea Herson, in Ucraina continentala, pentru a-si exprima optiunea electorala. Nu au intampinat opozitie, insa la un moment dat au fost opriti de politia rutiera si li s-au inregistrat placutele de inmatriculare.

14:56 - Prezenta la vot a depasit toate asteptarile oficialilor ucraineni. Pana la ora 12:00, cea mai ridicata prezenta la vot s-a inregistrat la Kiev - 22,49% si Kirovograd - 22,12. Cel mai scazut rezultat este in regiunea Donetk, unde numai cateva din miile de sectii de votare au functionat, si acelea cu probleme - 5,48%.

14:44 - La poarta lui Ahmetov se poarta negocieri. Membrii militiei de auto-aparare, mascati si inarmati, incearca sa-i convinga pe cetatenii furiosi sa nu ia cu asalt imobilul.

14:35 - Protestul de la poarta lui Ahmetov are potential exploziv. Potrivit unor rapoarte este vorba despre 400 de oameni. Altii vorbesc despre 3000. Grupul, oricum de mari dimeniuni, avand in vedere fotografiile de la fata locului, este format din separatisti pro-rusi inarmati si sustinatori ai lor.

Protest cu claxoane si sirene al angajatilor celui mai bogat ucrainean

Acestia au plecat de la mitingul din centrul Donetkului dupa ce au primit ordine sa marsaluiasca spre locuinta lui Ahmetov. Un grup mai mic, inarmat, a patruns in hotelul Victoria, cautandu-l fraa succes pe guvernatorul interimar al Donetkului, Serghei Taruta.

Ahmetov s-a pronuntat recent pentru pastrarea unitatii Ucrainei, dupa ce, mult timp, a fost acuzat ca a finantat miscarea separatista. Miliardarul, care are un complex industrial cu baza in Donetk, la care sunt angajati peste 30.000 de localnici, si-a indemant concetatenii sa voteze la prezidentialele de duminica.

14:20 - La resedinta celui mai bogat ucrainean, Rinat Ahmetov, din Donetk, s-au strans cateva mii de oameni, care striga "Ahmetov, dusman al poporului!".

Cine finanteaza separatistii din estul Ucrainei?

14:11 - In sfarsit, cateva date concrete, dupa haosul de dimineata: Inainte de alipirea Crimeii la Rusia, in Ucraina erau 33.673 de sectii de votare. upa secesiune, mai ramasesera 32.236. In regiunile Donetk si Luhansk, duminica, din 3.900 de sectii de votare, doar 735 au fost deschise. Comisia Electorala Centrala a Ucrainei a pregatit 34.693.000 de buletine de vot. Din acestea, 10% nu vor fi folosite.

14:08 - La o sectie de votare din Dagacevsk, 16 persoane au reusit sa voteze inainte ca militia separatistilor sa blocheze votul, luand stampilele si buletinele de vot.

14:05 - Candidatul la primaria Kievului, Darth Nicolaevici Vader, presedinte al Partidului Internetului din Ucraina, nu a putut vota intrucat a refuzat sa-si dea jos masca in sectia de votare. Darth Nikolaevici Vader voia initial sa candideze la presedintie, insa nu a reusit sa se inscrie in cursa.

13:55 - Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a publicat pe Twitter un indemn la vot: Cand Ucraina voteaza astazi, nu alege doar un nou presedinte, ci alege unitatea, pacea si prosperitatea Ucrainei.

13:45 - Candidatul cu cele mai mari sanse, Petro Porosenko, a votat impreuna cu sotia. "Glorie Ucrainei!", a spus acesta dupa ce a introdus votul in urna.

13:35 - Un membru al Garzii Nationale a fost ucis si alti doi raniti, in apropiere de Salviansk, in zona separatista Donetk, relateaza Interfax. Incidentul este acelasi in care a fost ucis si jurnalistul italian Andy Rocchelli.

13:30 - In regiunile separatiste ale Ucrainei a aparut, coincidenta, tocmai astazi, prima editie a ziarului Novorossiya (numele din vremuri imperiale al regiunii, Noua Rusie), in care jumatate de pagina de ziar e ocupata de o harta modificata a Ucrainei pentru a arata cum ar aratat daca separatistii isi indeplinesc dorinta. Novorossiya separatistilor cuprinde Donbas si Transnistria.

13:10 - Premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iateniuk, a stat la coada 20 de minute, impreuna cu sotia, pentru a vota in Kiev. Pe o caldura sufocanta, Iateniuk a tinut si un mic discurs dupa ce a votat, spunand ca Ucraina va avea in sfarsit un presedinte democratic ales si i-a indemnat pe ucraineni sa-si apere tara.

12:53 - Ucrainenii voteaza pentru viitorul tarii si din strainatate. La Napoli, in Italia, zeci de ucraineni asteapta in ploaie sa poata vota, anunta gruparea EuroMaidan.

12:51 - La Donetk a ajuns batalionul pro-rus Vostok. Militarii mascati si inarmati sunt asaltati de femei care ii saruta si striga "eroii nostri". Aproximativ 2000 de persoane participa la un miting unde autoritatile de la Kiev sunt acuzate ca ucid civilii pasnici.

12:30 - In peninsula ucraineana anexata in martie de Rusia, Crimeea, premierul rus, Dmitri Medvedev, incepe duminica o vizita oficiala de doua zile. Prima oprire, departamentul unde sunt emise pasapoartele rusesti.

12:28 - Corespondentul ABC scrie pe Twitter ca multi dintre votantii din Kiev se prezinta la urne in camasa populara, traditionala visivanka.

12:23 - La Donetk, in fata administratiei regionale, urnele pregatite pentru votul de astazi sunt insiruite, cu eticheta "gunoi", scrie un corespodent Kyiv Post.

12:18 - Jurnalistii occidentali posteaza pe retelele de socializare imagini de la votul din Ucraina. Unul dintre acestia semnaleaza o ciudatenie: in urma transparenta, voturile se "aseaza" cuminte in tenacuri ordonate.

12:13 - La Luhansk, seful Comisiei Centrale Electorale, Mihail Ohendovski, a raportat ca doar doua din cele 12 districte electorale organizeaza alegerile. Oamenii spera ca macar acestea sa ramana deschise pana la sfarsitul votului.

12:00 - Un jurnalist italian si translatorul sau au fost ucisi, sambata, intr-un punct de control din orasul Slaviansk, intr-un atac cu mortiere, iar un fotograf francez a fost ranit.

11:30 - Informatiile privind numarul sectiilor de votare deschise in regiunile separatiste din est sunt contradictorii. Potrivit Al Jazeera, in Donetk ar fi deschise doar 453 de sectii de votare din 2.430, in vreme ce in Luhansk ar fi deschise doar 284 de sectii de votare din 1.270.

11:25 - Peste 82.000 de agenti de securitate au fost mobilizati pentru a asigura desfasurarea pasnica a procesului electoral in cele 29.000 de sectii de votare deschise, duminica dimineata, in Ucraina, informeaza Comisia Electorala Centrala.

11:22 - O sectie de vot din satul Artemovka din regiunea separatista Donetk a fost incendiata, in noaptea de sambata spre duminica. In regiunea Nikolaev au fost impartite pliante in care oamenii erau indemnati sa nu se prezinte la scrutinul pentru prezidentiale.

11:15 - Seful Comisiei Electorale Centrale din Ucraina, Mihail Ohendovski, a declarat ca sistemul electronic de numarare a voturilor a fost reparat dupa atacul hackerilor, din data de 22 mai, iar acum functioneaza in mod corespunzator.

11:08 - Ministrul ucrainean de Interne, Arseni Avakov, a scris pe pagina sa de Facebook ca sectiile de votare din Donetk si Lugansk au fost deschise, chiar daca jurnalistii de la Donbass News au publicat o serie de fotografii in care se poate vedea ca alegatorii nu pot intra sa voteze, cladirile fiind inchise.

11:00 - Mai multe persoane neindentificate au aruncat, in noaptea de sambata spre duminica, mai multe cocktailuri Molotov intr-o scoala din Herson in care este amenajata o sectie de votare. Angajatii sectiei de votare fac tot posibilul pentru a reamenaja sediul si pentru a preveni perturbarea procesului electoral de duminica.

10:55 - Comisia Electorala Centrala din Ucraina informeaza ca in orasul Donetk niciuna dintre cele 2.510 sectii de votare nu a fost deschisa in aceasta duminica, informeaza Russia Today. Situatia este similara in orasul Lugansk, unde niciuna dintre cele 1.483 de sectii de vot nu a fost deschisa.

Desi alegerile prezidentiale sunt in plina desfasurare si in orasele din regiunile separatiste din estul tarii, cele mai multe sectii de votare de aici nu au fost deschise din diverse motive, printre care se numara lipsa buletinelor si a urnelor de vot sau esecul formarii unor comisii electorale.

10:45 - Seful misiunii OSCE in Ucraina, Ilkka Kanerva, membru al Parlamentului din Finlanda, a declarat ca este "putin probabil" ca alegerile prezidentiale sa se desfasoare in mod pasnic in estul Ucrainei.

10:30 - Fostul premier Iulia Timosenko, candidat la alegerile prezidentiale din Ucraina, s-a prezentat la o sectie de votare din Dnipropetrovsk, situat in estul separatist, la circa 400 de kilometri de Kiev, alaturi de sotul sau.

10:00 - Ucrainenii care locuiesc in Rusia isi vor putea vota, la randul lor, presedintele. Acestia isi vor putea exercita dreptul in cele sase sectii de votare amenajate in sediul Ambasadei Ucrainei la Moscova si in consulatele Ucrainei din Sankt Petersburg, Nijni Novgorod, Rostov pe Don, Novosibirsk si Ekaterinburg. In total, 27.000 de alegatori ucraineni au fost inclusi pe listele electorale din Rusia.

9:55 - Un corespondent a transmis celor de la Al Jazeera o fotografie dintr-o sectie de votare din Kiev, unde se vad zeci de alegatori care stau la coada pentru a putea vota.

9:42 - Observatorii OSCE care vor monitoriza alegerile nu vor merge la sectiile de votare din regiunile separatiste Donetk si Lugansk, care au refuzat oricum sa aleaga un nou presedinte pentru Ucraina. In total, 116 observatori OSCE vor supraveghea procesul electoral din marile orase ucrainene: Kiev, Cerkasi, Odessa, Rovno sau Vinita.

9:30 - Trei mari centre sociologice din Ucraina vor realiza exit-polluri in 400 de sectii de vot din tara. Sociologii vor intreba cate 45 de votanti din fiecare sectie care a fost optiunea lor electorala. In total, va fi un esantion reprezentantiv de 17.000 de alegatori, iar marja de eroare nu va depasi 2,5%.

8:30 - Sunt putine semnale ca birouri de vot au fost deschise in estul separatist al Ucrainei. In bastionul rebelilor din Donetk, strazile erau goale si birourile de vot utilizate de obicei pentru scrutinuri au ramas cu usile inchise. In orasul Dobropilia, regiunea Donetk, un jurnalist de la AFP a vazut o singura sectie de vot deschisa.

8:00 - Alegatorii s-au imbulzit in unele birouri de votare inca de la deschiderea lor, in zonele Harkov, Odessa, precum si la Kiev. Sectiile de votare din Ucraina s-au deschis la ora 8:00 (8:00, ora Romaniei - n.red.) si se vor inchide la ora 20:00 (20:00, ora Romaniei - n.red.).

**********

Intre Rusia si Europa

Ucraina trece, de mai bine de jumatate de an, prin transformari profunde.

Protestul pro-european inceput in noiembrie la Kiev, in piata centrala, cunoscut sub numele de EuroMaidan, a fost cel care a provocat toate aceste schimbari. Oamenii au iesit in strada pentru ca presedintele de atunci, Viktor Ianukovici, nu a dorit sa angajeze tara pe calea europeana, la summitul de la Vilnius, prin semnarea a trei acorduri cu UE.

SUA: Este "prea devreme" sa stabilim daca Putin si-a retras trupele de la granita cu Ucraina

Ianukovici a preferat sa stranga legaturile cu Rusia, asa ca pro-europenii au iesit in strada. In urma mai multor luni de proteste neabatute de aspra iarna ucraineana, autoritatile au decis sa "curete" Kievul deschizand focul in protestatari. Violentele au izbucnit in Capitala si Ianukovici a fugit in Rusia.

Opozitia ucraineana a preluat puterea si s-a instalat in principalele functii ale statului. Printre primele decizii luate au fost stabilirea alegerilor prezidentiale anticipate pentru 25 mai si eliberarea fostului premier Iulia Timosenko din inchisoare. Timosenko si-a anuntat imediat candidatura la prezidentiale.

Alegeri cruciale in Ucraina: Candidatii: milionari, jurnalisti, bancheri si o "doamna de fier"

La scurt timp dupa transformarile de la Kiev, sub presiunea trupelor ruse intrate incognito in Ucraina pentru a alimenta tensiunile separatiste, peninsula Crimeea a decis organizarea unui controversat referendum privind alipirea la Rusia, iar Moscova a facut foarte rapid pasii legislativi necesari pentru a asimila acest teritoriu ucrainean.

Criza din Ucraina: Lupte la Slaviansk, unde se aud explozii puternice (Video)

Occidentul si Kievul au fost luate prin surprindere de modificarea brutala a granitelor Ucrainei. UE si SUA au impus sanctiuni prea putin eficiente impotriva unor oficiali rusi si din Crimeea.

La scurt timp, inca doua regiuni ucrainene din est, Donetk si Luhansk, au inceput sa fie framantate de tensiuni similare. Ca si in Crimeea, separatistii au ocupat cladirile guvernamentale si au organizat referendumuri privind auto-guvernarea. In acest caz, insa, confruntate cu posibilitatea ruperii tarii si invaziei Rusiei, autoritatile de la Kiev au declansat o operatiune militara, pentru a readuce sub control regiunea.

Violente in Ucraina inainte de alegeri: 16 soldati ucisi

Dupa saptamani de lupte, pe alocuri sangeroase, Kievul nu a reusit sa impiedice fortele pro-ruse din aceste regiuni. Cel care va fi ales presedinte in urma scrutinului de duminica va avea dificila sarcina de a lupta pentru unitatea si suveranitatea tarii, dar si de a o reechilibra economic.

Candidati si electorat

Sodajele de opinie releva ca Petro Porosenko, "miliardarul ciocolatei", de 48 de ani, va castiga din primul tur prezidentialele. El se infrunta cu fostul premier Iulia Timosenko, cu un fost ministru al Apararii, Anatoli Gritenko, si cu un fost membru al regimului Ianukovici, Serghei Tihipko, actualmente pasionat pro-european. Sunt in total 20 de candidati la aceste alegeri.

Putin vrea pace cu Ucraina? Rusia face un important pas inapoi

Campania electorala s-a incheiat sambata. Votul incepe duminica la ora locala 08:00 si se incheie la 20:00, cand vor fi anuntate si sondajele efectuate la iesirea de la urne. Rezultatele preliminare vor fi anuntate luni.

Potrivit ultimelor cifre, prezenta la urne va fi ridicata - in jur de 86% dintre ucrainenii cu drept de vot intentioneaza sa mearga la urne. Electoratul ucrainean numara aproximativ 36 de milioane de votanti, din care 1,4 milioane in Crimeea si alte 4 milioane in Donetk si Luhansk.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ucraina alegeri prezidentiale, #Ucraina violente alegeri, #alegeri Ucraina 25 mai , #Ucraina