Alegeri in Rusia - Putin, cu lacrimi in ochi: Am castigat! Glorie Rusiei!

Duminica, 04 Martie 2012, ora 23:53
13605 citiri
Alegeri in Rusia - Putin, cu lacrimi in ochi: Am castigat! Glorie Rusiei!
Foto: Day Life

Alegerile prezidentiale din Rusia au inceput, sambata seara, in Extremul Orient. Aproape 109 milioane de rusi sunt asteptati la urne, pentru a-si alege presedintele.

Maratonul alegerilor a inceput sambata, la 20.00 GMT (22.00 ora Romaniei), cand s-au deschis urnele in Extremul Orient, si se incheie 21 de ore mai tarziu, cand se inchid in enclava Kaliningrad (duminica, 19.00 ora Romaniei).

Rusia se intinde pe noua fusuri orare. Astfel, alegatorii din regiunile Kamceatka, Magadan, Sahalin, Kurile, Ciukotka incep sa mearga la urne cu opt ore inainte de deschiderea sectiilor de votare in partea europeana a tarii, inclusiv la Moscova.

Sondajele de opinie il dau pe Vladimir Putin castigator inca din primul tur, acesta urmand sa conduca Rusia pentru inca patru ani, in tandem cu actualul presedinte, Dmitri Medvedev, care va fi premier.

Cinci candidati - premierul Vladimir Putin, liderul comunist Ghenadi Ziuganov, ultranationalistul Vladimir Jirnovski, liberalul Serghei Mironov si miliardarul Mihail Prohorov - se infrunta in scrutin.

Urmareste, pe Ziare.com, desfasurarea alegerilor din Rusia, minut cu minut:

23:20 - Putin a revendicat victoria in alegerile prezidentiale, in mijlocul celor peste 110.000 de sustinatori ai sai stransi in centrul Moscovei, si a avertizat in legatura cu persoane care vor sa "distruga Rusia" si sa "uzurpe puterea".

"Am castigat o lupta deschisa si corecta (...). Glorie Rusiei!", a spus Putin, cu lacrimi in ochi, multumindu-le celor care l-au votat.

23.00 - Vladimir Putin participa la o teleconferinta cu muncitorii de la o fabrica de tancuri din orasul Ekaterinburk, din Urali. O parte dintre muncitori purtau palarii cu steagul Rusiei si faceau poze pe un tanc. Putin urmeaza sa discute si cu reprezentanti ai sai si sustinatori din alte orase.

22.30 - Putin a obtinut 64% din voturi,arata rezultatele de dupa numararea a 50% din buletine

21.30 - Putin a obtinut 63,77% din voturi, dupa numararea a 37,5% din buletine

20.55 - Putin si Medvedev s-au urcat pe scena instalata langa Kremlin, in uralele zecilor de mii de sustinatori. "Aceasta este o zi foarte buna. Nu vom ceda aceasta victorie. Candidatul nostru conduce cu detasare. Nu am indoieli ca va castiga", spune Medvedev.

"Am castigat o lupta deschisa si corecta!", spune si Putin. "Am castigat! Glorie Rusiei!", mai spune Putin, care mai lanseaza un avertisment cu privire la cei care vor sa "zdrobeasca Rusia" inainte de a pleca, umar la umar, cu Medvedev.

20.35 - Ministerul rus de Interne anunta ca trei politisti au fost ucisi in atacul din fata sectiei de votare din Daghestan, cand persoane necunoscute au deschis focul impotriva garzilor.

20.15 - Mihail Gorbaciov se indoieste ca rezultatele oficiale ale scrutinului reflecta adevaratele preferinte ale oamenilor.

20.10 - Dupa numararea a 20% din buletinele de vot, Putin castiga cu 62.5%, Ziuganov - 17.61%, Jirinovski - 7.57%, Prohorov - 7.51%, Mironov - 3.68% - CEC.

19.55 - O sectie de votare a fost atacata in Daghestan de persoane necunoscute. Mai multe persoane au fost ranite.

19.45 - Votantii din Bucuresti si Constanta care nu au votat mai au la dispozitie doar un sfert de ora pana la inchiderea sectiilor de votare din Romania.

19.35 - Sediul de campanie al lui Putin critica opozitia care l-a denigrat pe premier si exclude posibilitatea unor fraude electorale, subliniind ca a fost cel mai "curat" scrutin din istoria Rusiei.

19.30 - La Moscova este atmosfera de sarbatoare. Mii de oameni au iesit pe strazi pentru a-si exprima bucuria ca Vladimir Putin va fi, pentru a treia oara, presedintele Rusiei. In fata Kremlinului sunt aproape 100.000 de oameni.

19.21 - Un al treilea rezultat preliminar: Vladimir Putin castiga alegerile prezidentiale cu 59.3 % din voturi, potrivit unui exit-poll al Fundatiei pentru Opinia Publica (FOM).

19.20 - Avertisment de la Comisia Electorala Centrala: estimarile preliminare se bazeaza pe numararea a doar 14,5% din voturile exprimate.

19.15 - Nu va exista turul doi, speram in victoria in primul tur, anunta Stanislav Govoruhin, seful sediului de campanie al lui Putin.

19.10 - Alte estimari CEC: Jirinovski a obtinut 8.01% din voturi, Ziuganov 17.85%, Mironov 3.67%, Prohorov 7.5%.

19.01 - Vladimir Putin castiga prezidentialele cu 58% din voturile exprimate - arata exit-poll-ul Vtsiom (de stat), publicat de Russia Today. In schimb, estimarea Comisiei Electorale Centrale, publicata de Interfax, il crediteaza pe Putin cu 61,7% din voturi. Rezultatele finale vor fi facute publice abia pe 14 martie.

19.00 - Alegerile prezidentiale s-au inchis in mod oficial, la ora 21.00 ora Moscovei. Ultimele sectii de votare s-au inchis in enclava Kaliningrad.

18.45 - Demonstratiile de sustinere a lui Vladimir Putin au inceput in centul Moscovei, inclusiv in apropiere de Kremlin. Sunt mii de oameni, spun jurnalistii, care se indreapta spre pietele centrale ale capitalei.

18.30 - Participare record la urne in Cecenia - 94% dintre electori au votat pana la ora 18.00, ora Moscovei.

18.20 - Site-ul Comisiei Electorale Centrale a fost atacat masiv, duminica, insa serverele CEC nu au avut nicio problema. Atacurile au venit atat din Rusia cat si din Australia, si Europa de Vest.

18.00 - Sectiile de votare din Moscova si Sankt Petersburg s-au inchis, la ora locala 20.00. Votarea s-a incheiat in toata tara, cu exceptia Kaliningradului.

17.40 - Sediul de campanie al lui Vladimir Putin nu va depune plangere impotriva protestului activistelor ucrainene din organizatia Femen. Acestea au fost puse sub acuzare pentru deranjarea ordinii publice, dupa ce s-au dezbracat in sectia unde tocmai votase Putin si au incercat sa fure urna cu votul acestuia.

17.15 - La ora 18.00, ora Moscovei, 56,3% din electorat votase in alegerile prezidentiale, a anuntat Comisia Electorala Centrala.

16.40 - Purtatorul de cuvant al lui Putin considera ca este o "prostie" organizarea de proteste impotriva unor alegeri care nu s-au incheiat inca. Dmitri Peskov a spus ca alegerile, la fel ca o persoana, trebuie considerate legitime pana se va dovedi inversul.

Peskov a adaugat ca, desi campania lui Putin este "pregatita pentru orice", considera o "necesitate sa castige din prima runda".

16.30 - Au fost descoperite peste 3000 de fraude electorale, a anuntat organizatia Golos.

16.00 - In jurul sediului Comisiei Electorale Centrale din Moscova a fost intarita securitatea.

15.45 - Politia a anuntat ca nu a gasit materiale explozive in cele doua sectii de votare unde o persoana necunoscuta avertizase ca a pus bombe.

15.10 - Prezenta la urne la alegerile prezidentiale a ajuns la 47,6% la ora 15.00, ora Moscovei, a anuntat Comisia Electorala Centrala.

14.50 - Un anonim a anuntat ca la doua sectii de votare din Moscova au fost amplasate dispozitive explozive. Echipaje de politie, insotite de genisti si caini, au fost trimise la fata locului pentru a investiga informatiile, potrivit Russia Today.

14.25 - Presedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko, a precizat ca relatiile tarii sale cu Rusia nu se vor inrautati, indiferent cine va deveni presedinte in urma alegerilor de duminica.

13.50 - Cel mai varstnic votant din Ingusetia, Appas Iliev, de 116 ani, a votat. El a fost intampinat solemn la sectia de votare.

13.35 - Trei astronauti rusi au votat de la bordul Statiei Spatiale Internationale. Cosmonautii Anton Skaplerov, Anatoli Ivanisin si Oleg Kononenko au votat in cursul unei sesiuni speciale de comunicare in timp ce Statia Spatiala se afla deasupra insulelor Hawaii.

13.20 - Asociatia Golos a anuntat ca numarul neregulilor este neasteptat de mare, similar cu cel de la alegerile pentru Duma de Stat din decembrie. "Dupa atat de multe expresii de dorinta de a garanta alegeri libere, tot primim multe rapoarte. Numarul acestora este aproximativ la fel ca in timpul alegerilor pentru Duma", a spus reprezentantul Golos, Andrei Buzin.

12.45 - Pe retelele de socializare apar tot felul de informatii privind asa-zise nereguli la vot. Pe site-uri precum Twitter se posteaza numarul placutelor de inmatriculare si locatia autobuzelor incarcate cu "turisti electorali", care voteaza la mai multe sectii. Numarul persoanelor care utilizeaza camarele web instalate de autoritati in sectiile de votare a ajuns la 415.000 pana la ora locala 13.25. Acestea sunt accesibile la adresa de net webvybory2012.ru.

12. 40 - Politia a arestat cateva persoane care au incercat sa voteze folosind alte identitati, inclusiv un moscovit care a declarat ca dorea sa "testeze vigilenta politiei".

12.30 - La linia fierbinte de la ministerul de Interne s-au primit peste 60 de rapoarte privind nereguli la votare, dintre care 21 minore.

12.25 - Peste 30% dintre rusi au votat pana la ora locala 13.00, a anuntat Comisia Electorala Centrala. Este o cifra cu 4 puncte procentuale mai ridicata decat in urma cu patru ani.

12.20 - Langa biserica Sfantul Vasile din Piata Rosie sunt masate camioane pline cu trupe ale Ministerului de Interne.

12.10 - Organizatia Golos se asteapta la nereguli in timpul votului.

12.00 - Grupul de activiste Femen a pus la cale un protest topless in Moscova. Trei fete s-au dezbracat, duminica, la sectia unde a votat Vladimir Putin, insotit de sotia Ludmila. Protestul a avut loc dupa ce Putin a plecat din sectie. Fetele protestau fata de asa-zisele fraude electorale.

11.50 - Prezenta la vot in Moscova, pana la pranz, a depasit 12%, aproape la fel ca la alegerile din 2008.

11.35 - Observatorii europeni se declara impresionati de sistemul de monitorizare a sectiilor de votare cu camere de luat vederi, care ar preveni falsificarea voturilor. "Ar trebui sa ne gandim la un sistem similar in Marea Britanie", a spus observatorul Alan Richardson pentru Itar-Tass. Au fost instalate camere de luat vederi in aproximativ 90.000 de sectii de votare, si 60.000 au primit urne transparente.

11.30 - Comisia electorala din Moscova a negat informatiile potrivit carora vor avea loc incidente privind turismul electoral, duminica, in capitala. Presedintele comisiei, Valentin Gorbunov, a amintit, intr-o conferinta de presa, ca industriile din Moscova functioneaza non-stop duminica, iar angajatii, aproximativ 300.000 de persoane, voteaza in timpul pauzelor. Faptul ca o companie isi ajuta angajatii si ii transporta la sectiile de votare cu autobuzul nu reprezinta o incalcare a legii.

11.15 - Premierul Vladimir Putin, candidat la prezidentiale si cel mai probabil viitorul presedinte al Rusiei, a votat la sectia 2079 din Moscova, impreuna cu sotia sa, Ludmila. Sectia la care a votat Putin este situata in una din cladirile Academiei Ruse de Stiinte din strada Kosigin.

11.00 - Doi barbati au decedat, duminica, in doua sectii de votare separate, in timpul alegerilor prezidentiale din Rusia, a anuntat politia. Se pare ca barbatii au facut atac de cord.

10.50 - Sergei Mironov, din partea partidului Rusia Corecta, a votat in Moscova, si a avut un schimb de impresii cu observatorii procesului electoral.

10.40 - Politia moscovita intareste securitatea in centrul capitalei, unde se asteapta sa aiba loc mai multe mitinguri in aceasta seara. Au fost ridicate garduri si detectoare de metale in mai multe piete, si au intrat in vigoare restrictii de parcare.

10.30 - Comisia Electorala Centrala anunta o prezenta la vot de 15,3% in intreaga Rusie.

10.25 - S-a incheiat votarea in Extremul Orient. Membrii comsiei electorale din Ciukotka, Kamceatka si Magadan numara voturile. Prezenta la urne a fost de 75%, 54% si, respectiv, 53%.

10.00 - Presedintele Dmitri Medvedev si Prima Doamna a Rusiei, Svetlana Medvedeva, au votat la Moscova. Acestia au votat atat pentru prezidentiale, cat si pentru alegerile municipale.

09.45 - Politia moscovita relateaza ca doua persoane au fost retinute, pentru ca faceau campanie electorala in plin embargo, avand asupra lor aproximativ 500 de fluturasi.

09.35 - Vladimir Jirinovski, candidat la prezidentiale, a votat in vestul Moscovei, insa si-a exprimat nemultumirea ca nu a avut parte de suficienta intimitate pentru a vota.

09.20 - La ora 10.00, ora Moscovei, prezenta la urne in alegerile prezidentiale ajunsese la 12,2%, informeaza Comisia Electoraal Centrala a Rusiei.

09.15 - Comunistii reclama primele nereguli la statiile de votare din regiunea Oriol. Acestia spun ca jurnalistilor nu li se permite accesul in statiile de votare.

09.10 - Aproapre 260.000 de cetateni rusi au votat anticipat in alegerile prezidentiale din Rusia. Presedintele Comisiei Electorale Centrale a anuntat ca, in total, 259.017 rusi din 37 de regiuni ale Rusiei si din strainatate au votat in perioada 17 februarie-3 martie, comparativ cu 188.421 de rusi care au votat anticipat in alegerile prezidentiale din 2008.

09.00 - Candidatul in alegerile prezidentiale Mihail Prohorov a votat intr-o sectie de votare dintr-un oras mic din regiunea siberiana Krasnoyarsk.

Alegeri in Rusia: Cine sunt contracandidatii lui Putin

Pentru prima data, alegerile sunt monitorizate online. Aproximativ 600.000 de rusi s-au inscris pentru a urmari alegerile. Milioane de camere video de supraveghere au fost instalate in cele 95.000 de sectii din tara, pentru ca oricine sa poata urmari votul din orice sectie pe Internet.

In urma acuzatiilor de fraude aparute dupa legislativele din decembrie, ce au dus la manifestatii de o amploare fara precedent dupa caderea URSS, pana la 176.000 de observatori sunt prezenti in sectiile de vot.

Alegerile sunt monitorizate si de circa 700 de observatori straini, printre care se vor numara reprezentanti ai APCE si OSCE. Acestia urmeaza sa-si anunte concluziile intr-o conferinta comuna de presa organizata luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#alegeri Rusia, #alegeri prezidentiale Rusia, #Vladimir Putin presedinte Rusia , #alegeri Rusia