Alegeri in Rusia: Putin, sigur de victorie, votul a inceput

Duminica, 04 Martie 2012, ora 07:091376 citiri
Alegeri in Rusia: Putin, sigur de victorie, votul a inceput
Foto: Day Life

Intreaga lume este cu ochii pe Rusia, aproape 109 milioane de cetateni fiind asteptati la cabinele de vot in cadrul alegerilor prezidentiale. Vladimir Putin, actualul premier, se va reintoarce la Kremlin inca din primul tur, potrivit sondajelor de opinie publicate inainte de vot.

Cel mai recent sondaj realizat de centrul independent Levada arata ca Putin va castiga alegerile din primul tur de scrutin cu 63 la suta - 66 la suta din voturi. Cinci candidati - premierul Vladimir Putin, liderul comunist Ghennadi Ziuganov, ultranationalistul Vladimir Jirnovski, liberalul Serghei Mironov si miliardarul Mihail Prohorov - se vor infrunta in scrutin.

Alegeri in Rusia: Cine sunt contracandidatii lui Putin

Alegerile au inceput inca de sambata seara, la 20.00 GMT, in Extremul Orient, urmand sa se incheie la 17.00 GMT, duminica, atunci cand sectiile de votare se inchid in enclava Kaliningrad.

Ziare.com iti prezinta desfasurarea alegerilor prezidentiale din Rusia:

- sambata, 22,00 - s-au deschis sectiile de vot din Extremul Orient

Acuzatii de frauda

Inca inainte de startul alegerilor, au existat acuzatii de frauda la adresa actualei Puteri. O sursa citata de Sky News, sub protectia anonimatului, a spus ca a primit ordin ca 25 la suta din cei 200.000 de angajati ai serviciilor de utilitati publice din Moscova sa voteze de cinci ori fiecare, in favoarea lui Vladimir Putin. In schimb, ei urmeaza sa primeasca 200 de lire sterline de om.

Alegerile vor fi monitorizare si de circa 700 de observatori straini, printre care se vor numara reprezentanti ai APCE si OSCE. Acestia urmeaza sa-si anunte concluziile intr-o conferinta comuna de presa organizata luni.

Peste 4.000 de jurnalisti, de la circa 3.000 de institutii media, vor urmari alegerile prezidentiale ruse din centrele de presa infiintate de comisiile electorale din tara.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News