Alegeri in Rusia: Cine sunt contracandidatii lui Putin

Sambata, 25 Februarie 2012, ora 21:55
4575 citiri
Alegeri in Rusia: Cine sunt contracandidatii lui Putin
Foto: The Telegraph

Prim-ministrul rus, Vladimir Putin, este aproape de un al treilea mandat de presedinte al tarii, cu ceva mai mult de o saptamana inainte de alegeri. Principalul motiv pentru acest lucru este ca Putin nu are de infruntat o opozitie puternica, la nivelul Rusiei.

Cu toate acestea, cine sunt cei care au intrat in cursa prezidentiala din Rusia si cu ce promisiuni vin acestia? Cotidianul american Los Angeles Times a realizat o rapida trecere in revista a fiecaruia dintre ei.

Trebuie spus ca acela care va iesi castigator va fi presedintele Rusiei pentru urmatorii sase ani.

Ghennadi Ziuganov, 67 de ani, este liderul Partidului Comunist. El este un luptator politic si un vesnic candidat prezidential, care a fost aproape de a-l invinge pe Boris Eltin, in 1996. Ziuganov se afla la a patra incercare de ajunge in fruntea statului, celelalte doua fiind in 2000 si 2008, cand a pierdut in favoarea lui Vladimir Putin, respectiv Dmitri Medvedev.

Foto: en.rian.ru

Liderul comunist vrea nationalizarea resurselor naturale, bucurandu-se de sustinerea pensionarilor si a muncitorilor batrani din zonele rurale, care sunt nostalgici dupa era sovietica. Totodata, el a fost de acord ca, daca va fi ales presedinte, sa elibereze detinutii poltici - una dintre cererile protestatarilor Opozitiei.

Ziuganov este vazut de catre experti drept principalul oponent al lui Putin si cel mai probabil contracandidat al acestuia in turul doi, in cazul in care se va ajunge pana acolo. Cu toate acestea, analistii se indoiesc ca el ar putea sa-l invinga pe Putin.

Mihail Prohorov, 42 de ani, este un magnat al metalului si proprietar al echipei de baschet New Jersey Nets. Este unul dintre cei mai bogati oameni din Rusia, avand o avere estimata la 18 miliarde de dolari.

Foto: theepochtimes.com

Unii experti sunt chiar de parere ca Prohorov a fost constrans de Kremlin sa candideze, pentru a crea impresia unui pluralism politic si pentru a insufleti cursa prezidentiala. Altii cred ca miliardarul este in acest joc pentru el insusi si ca ar putea deveni prim-ministru, daca face o impresie buna in urma votului.

Comparativ cu ceilalti candidati, Prohorov are o campanie occidentala foarte agresiva, in care tinteste generatia tanara, promitand reforme economice si legaturi mai stranse cu Vestul.

Vladimir Jirinovski, 65 de ani, este liderul Partidului Liberal Democrat si este vazut de experti drept "mascariciul" Kremlinului, fiind o fire vulcanica.

Foto: english.ruvr.ru

Cu toate ca critica deschis guvernarea, liderul nationalist aproba deciziile Guvernului, in problemele majore ale politicii externe si interne. Partidul lui Jirinovski este vazut ca fiind al unui singur om, fara sa fie nici liberal, nici democrat, in ciuda numelui sau.

Serghei Mironov, 59 de ani, este un fost aliat al lui Putin si lider al partidului Rusia Justa, care s-a rupt din partidul premierului rus, in urma cu cativa ani.

Foto: eng.tatar-inform.ru

Expertii politici nu sunt convinsi daca Mironov a rupt intr-adevar legaturile cu fostul sau prieten si sef. El a mai candidat o data impotriva lui Putin, in urma cu opt ani, cand a obtinut sub 1% din totalul voturilor exprimate. Atunci, el a declarat concret ca "noi toti vrem ca Vladimir Putin sa fie urmatorul presedinte".

Nu in ultimul rand, Vladimir Putin, in varsta de 59 de ani, incearca sa recupereze presedintia, dupa un mandat de patru ani ca prim-ministru.

Foto: csmonitor.com

Campania sa prezidentiala a pus accent pe intarirea economiei si a apararii si mentinerea unei politici externe independente fata de Statele Unite ale Americii. El s-a opus categoric planurilor americane pentru amplasarea unui sistem anti-racheta in Europa.

Putin a avut de infruntat proteste masive in Moscova si in alte orase din Rusia, din cauza acuzatiilor de frauda electorala, in urma alegerilor parlamentare din decembrie 2011, castigate de partidul sau, Rusia Unita.

Cu toate acestea, se bucura de sprijin din partea muncitorilor, a fermierilor si a bugetarilor din provincie. El a promis ca va returna o serie de drepturi si libertati politice care au fost ingradite tocmai in precedentele sale mandate. In plus, a spus ca va investi miliarde de dolari in modernizarea fortelor armate ruse.

Putin va castiga alegerile prezidentiale din primul tur - sondaj

Prim-ministrul rus ar urma sa castige din primul tur alegerile prezidentiale, daca acestea ar avea loc duminica, arata rezultatele unui sondaj organizat in Rusia.

Vladimir Putin ar urma sa obtina peste 50% din totalul optiunilor de vot exprimate pe 4 martie si, totodata, al treilea mandat de presedinte al tarii.

Putin a mai castigat alegerile prezidentiale in 2000, cu 53% din totalul voturilor exprimate, si in 2004, cand a obtinut 71% din voturi. In 2008, Dmitri Medvedev a obtinut 70% din optiunile exprimate de alegatori.

Vladimir Putin nu intenționează să se întâlnească cu familiile victimelor atentatului de Moscova şi nici nu a fost la faţa locului
Vladimir Putin nu intenționează să se întâlnească cu familiile victimelor atentatului de Moscova şi nici nu a fost la faţa locului
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu are vreo întâlnire cu familiile victimelor atacului de la Crocus City Hall, de la Moscova, soldat cu 143 de morţi, săptămâna trecută, revendicat de...
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Oamenii din cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin cred că nu există nicio dovadă a implicării Ucrainei în atacul terorist din sala de concerte Crocus de la periferia Moscovei,...
#alegeri prezidentiale Rusia, #Vladimir Putin, #candidati alegeri Rusia, #Ghennadi Ziuganov , #alegeri Rusia