Primul tur al alegerilor din Bălți, al doilea oraș al Republicii Moldova, câștigat detașat de candidata partidului milionarului fugar Ilan Șor

Luni, 22 Noiembrie 2021, ora 09:442469 citiri
Primul tur al alegerilor din Bălți, al doilea oraș al Republicii Moldova, câștigat detașat de candidata partidului milionarului fugar Ilan Șor
Marina Tauber a câștigat 47,93% din opțiunile alegătorilor FOTO Facebook / Marina Tauber

Primul tur din cadrul alegerilor locale de duminică, 21 noiembrie, pentru funcția de primar al municipiului Bălți a fost câștigat de Marina Tauber, candidatul din partea partidului „Șor”, care a luat 47,93% din opțiunile alegătorilor (15918 voturi), informează IPN.

Pe locul al doilea în confruntarea electorală de la Bălți s-a clasat candidatul independent Nicolai Grigorișin, cu 20,93% (6951), iar pe locul al treilea, cu un scor egal de 14,08%, s-au clasat candidatul din partea Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate Boris Marcoci (4679) și candidatul din partea Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor Alexandr Nesterovschi (4677).

La alegerile de la Bălți au participat 32,79% (33 596) dintre alegători.

Conform Codului electoral, dacă niciunul dintre candidați nu a acumulat cel puțin jumătate din numărul alegătorilor care au participat la alegeri, în două săptămâni va fi organizat al doilea tur de scrutin. În turul doi participă primii doi candidați stabiliți în ordinea descreșterii numărului de voturi obținute în primul tur. Respectiv, pentru funcția de primar al municipiului Bălți vor concura în turul doi Marina Tauber și Nicolai Grigorișin, relatează Deschide.md

Cine este Ilan Șor

Oligarhul Ilan Șor este unul dintre cei mai influenți politicieni din Republica Moldova, deși e fugit din țară de aproape doi ani. El controlează Partidul Șor, care asigură majoritatea pro-rusă și anti-reformistă din Parlament alături de PSRM, partidul lui Igor Dodon.

În luna aprilie 2014, Șor a devenit președinte al Consiliului de Administrație al Banca de Economii din Moldova (BEM), însă pe atunci, banca era deja sub controlul său. La fel ca și Unibank și Banca Socială. Din aceste trei bănci, între 2012-2014, va fi sustras un miliard de dolari, cu mențiunea că circa 70% din sută a fost sustrasă sub formă de credite cu o săptămână înaintea alegerilor parlamentare din noiembrie 2014.

Șor și-a consolidat poziția pe piața magazinelor de tip duty-free și a început să ducă o viața extravagantă cu petreceri de lux, zboruri în avioane private și multe credite contractate de la bănci sau oameni de afaceri din Republica Moldova.

În iunie 2015, acesta este ales primarul orașului său de baștină – Orhei – din partea partidului prorus „Ravnopravie” (Egalitate – n.r.). La scurt timp, Șor va prelua partidul de la Valeri Klimenko și îi va face un „rebranding” politic în Partidul Șor.

Simultan cu căderea guvernului Pavel Filip (condus din umbră de oligarhul Vlad Plahotniuc) pe 14 iunie 2019, Ilan Șor a fugit și el din Republica Moldova. Ilan Șor și Vlad Plahotniuc aveau să părăsească rapid țara chiar în ziua anunțul demisiei cabinetului Filip. În timp ce despre Plahotniuc nimeni nu știe exact unde se află, Ilan Șor a declarat în repetate rânduri că se află la Tel-Aviv în Israel.

Partidul Șor este al treilea partid din Parlamentul Republicii Moldova.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News