Revoluția noii generații de fermieri: își fac terenurile să absoarbă gaze cu efect de seră, în loc să le emită

Sambata, 23 Octombrie 2021, ora 05:494122 citiri
Revoluția noii generații de fermieri: își fac terenurile să absoarbă gaze cu efect de seră, în loc să le emită
Solul stochează de trei ori mai mult dioxid de carbon ca atmosfera FOTO pixabay.com

La ferma Molescroft din East Yorkshire, pământul nu a fost niciodată ușor de cultivat. Pentru a crește productivitatea, solul a fost împins la limită, zeci de ani, cu fertilizatori, pesticide și mai multe operațiuni cu mașini agricole.

„Pământul a fost cultivat foarte convențional, așa că solul a fost suprasolicitat și a pierdut materia sa organică”, spune Tamara Hall, care gestionează ferma din 2003. „Am fost nevoiți să ne schimbăm, din motive de protejare a mediului, dar și pentru profit”.

Astfel, încetul cu încetul, Molescroft s-a reorientat spre sutenabilitate, rotația principalelor culturi ale fermei, grâu, mazăre, fasole și orz, a fost extinsă, sistemul de drenare a fost îmbunătățit și chimicalele pentru tratare au fost reduse.

Pentru sănătatea pământului și pentru potențialul său pe termen lung, Hall crede că aceste schimbări au un efect pozitiv. Însă pe termen scurt, aceste practici regenerative sunt foarte scumpe. Soluția, susține Hall, se găsește chiar sub picioarele ei: carbonul stocat în sol.

"Plantăm multe plante care acoperă solul precum phacelia sau orzul negru, care captează carbonul din aer și îl blochează în sol. Apoi, când se stochează suficient, vindem acel carbon drept credit pentru companiile care înceacă să-și reducă emissile. Se numește agricultură cu carbon."

Terenurile agricole reprezintă peste jumătate din pământul locuibil al Terrei, iar sistemul global de alimente produce 21-37% din emisiile de gaze provenite din activitatea umană. Atunci când terenurile sunt lucrate cu mașinării grele, solul, care stochează de trei ori mai mult dioxid de carbon ca atmosfera, elimină o parte din carbon înapoi în aer.

Agricultura cu carbon, pe de altă parte, încearcă să capteze emisii, nu să le creeze, notează BBC. Provocarea este ca această formă de cultivare regenerativă să fie viabilă din punct de vedere financiar și proprietarii de pământ să aibă de câștigat dacă întineresc solurile degradate prin transformarea lor în uriași bureți care absorb dioxid de carbon.

Pentru a obține acest lucru, este necesară o gamă de tehnici regenerative.Terenurile acoperite cu ierburi, cereale, legume și alte plante absorb carbonul din aer, în timpul fotosintezei și apoi îl depozitează în solul de sub ele. După aproximativ doi ani și mai multe măsurători menite să arate cum s-a schimbat conținutul de carbon din sol, carbonul absorbit este certificat, transpus în credite și ulterior vândut.

După ce a fost considerată o noutate absolută în comunitatea agricolă, acest tip de cultivare începe să acapareze din ce în ce mai multă atenție. Comisia Europeană promovează această practică ca parte a noii strategii „De la fermă la furculiță”.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News