Agente ale Mossad rup tacerea: Flirtam, dar la sex tragem linie

Duminica, 20 Ianuarie 2013, ora 09:31
12808 citiri
Agente ale Mossad rup tacerea: Flirtam, dar la sex tragem linie
Foto: Times of Israel

Pentru orice agent secret, viata este ca in filme, desi nu intotdeauna la fel de stralucitoare.

Este o lume plina de intriga, nopti nedormite si, pentru femeile-agent, toate acestea sunt "asortate" de flirturi cu oameni pentru care nu simt nimic si zile intregi departe de familie, in cazul in care aceasta exista.

Pentru prima data, agente ale serviciilor secrete israeliene, Mossad, au fost de acord sa dezvaluie cateva dintre secretele lor, scrie Times of Israel.

Chiar daca nimic cu adevarat secret nu a fost dezvaluit, vorbele lor arata un pic din viata pe care o duc. Agentele Mossad, la fel probabil ca toate agentele secrete din lume, sunt de multe ori folosite pentru frumusetea lor si de multe ori isi folosesc farmecele in slujba tarii.

Cu toate acestea, exista limite peste care nu trec, indiferent de cat de importanta este misiunea si niciodata sefii lor nu le-ar impune sa treaca peste aceste limite. Majoritatea femeilor care lucreaza in serviciile secrete israeliene au grade importante - de la comandant in sus - si sunt implicate in cele mai importante si periculoase operatiuni.

Una dintre ele, denumita Yael, spune ca "flirtul este o varianta logica, atunci cand este vorba despre securitatea nationala". Femeile au, si in ce priveste serviciile secrete, anumite avantaje in fata barbatilor. "Un agent barbat care trebuie sa intre intr-o zona interzisa are mai putine sanse sa i se permita acest lucru. "Zambetul unei femei deschide mai multe usi", spune Yael.

"Ne folosim de feminitatea noastra pentru ca ea exista", confirma Efrat, agenta cu cel mai inalt grad in Mossad.

"Dar chiar daca ne-am gandi, de exemplu, ca ne-am putea indeplini misiunea culcandu-ne cu seful de cabinet al lui Mahmoud Ahmadinejad, nimeni din Mossad nu ne-ar da permisiunea pentru acest lucru. Femeile din serviciile secrete nu sunt folosite pentru sex. Flirtam, dar la sex tragem linie", adauga ea.

Una dintre cele mai importante operatiuni in care Mossad a folosit femei a fost cea din 1987, cand agenta Cindy l-a ademenit pe Mordechai Vanunu - un specialist in tehnica nucleara de la centrala Dimona care a vandut secrete legate de arsenalul nuclear al Israelului catre jurnalistii de la Sunday Times - din Marea Britanie in Italia. Vanunu a fost drogat apoi si adus in Israel la bordul unui vapor.

Aici a fost judecat pentru inalta tradare si condamnat la 18 ani de inchisoare.

A fost eliberat in 2004, dar este supus unor restrictii legate de libertatea de a vorbi. De cand a fost eliberat a mai facut inchisoare, de cateva ori, pentru ca a incalcat conditiile eliberarii.

Efrat stie ca nu are cum sa aiba o viata personala activa si ca, in cazul in care este prinsa, este moarta. Dar spune ca este un risc pe care si l-a asumat pentru binele statului Israel.

O alta agenta, Ella, vorbeste despre impactul pe care il are meseria asupra vietii private. "Plec de acasa, dintr-un mediu sigur, unde sotul meu si cei trei copii dorm linistiti in patul lor. Mi se pune un nod in gat si lacrimi in vin in ochi, de fiecare data cand plec in misiune", spune ea.

De multe ori, din cauza faptului ca viata de agent secret este grea, multe femei prefera sa nu-si intemeieze o familie. Recrutarea este cu atat mai grea, pentru serviciile secrete, cu cat meseria este atat de pretentioasa incat sunt preferate femeile singure. Unul dintre motive pentru care femeile singure au mai multe sanse de succes este acela ca nu au cu ce sa fie "santajate", in eventualitatea in care sunt capturate.

Seful Mossad-ului, Tamir Pardo, intr-unul dintre rarele sale comentarii "on-the-record", le-a laudat pe femeile-agent. Seful spioanelor israeliene a avut numai cuvinte de lauda la adresa capacitatii lor de a face mai multe lucruri odata, precum si la adresa faptului ca sunt capabile sa-si "suprime ego-ul pentru a-si atinge scopurile".

Un agent Mossad recunoaste ca femeile sunt superioare barbatilor, in anumite privinte. "In ciuda stereotipurilor, capacitatile femeilor de a intelege o harta, de a intelege rapid o situatie, de a se orienta in spatiu sunt superioare barbatilor. Atunci cand femeile sunt bune la ceva, inseamna ca sunt foarte bune", spune Added Pardo.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#agente Mossad, #spionaj Mossad, #femei agent secret , #Israel