Africa de Sud reacționează după interdicțiile de călătorie instituite pe fondul descoperirii noii tulpini, Omicron: „Restricțiile sunt nejustificate”

Sambata, 27 Noiembrie 2021, ora 10:22 2488 citiri
Restricțiile internaționale de călătorie pentru Africa de Sud sunt nejustificate, a declarat un oficial al Executivului sud-african. FOTO: Facebook / Cape Town International Airport

Ministrul sud-african al Sănătății, Joe Phaahla, spune că decizia luată vineri de mai multe ţări din lume de a interzice intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care vin din Africa de Sud după descoperirea în această ţară a unei noi variante a coronavirusului este „nejustificată”.

Oamenii de ştiinţă au anunţat, joi, că au detectat în Africa de Sud o nouă formă de COVID-19, posibil foarte contagioasă şi cu mutaţii multiple. Eficacitatea vaccinurilor împotriva acestei forme mutant este în analiză.

Noua variantă, B.1.1.529, a fost clasată drept „îngrijorătoare” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi denumită „Omicron”.

Reacția oficialului din Africa de Sud la restricții

Vineri, numeroase ţări europene, nord-americane şi arabe au anunţat că îşi închid graniţele pentru persoanele din Africa Australă.

Uniunea Europeană a recomandat suspendarea tuturor zborurile care provin din sau au ca destinaţie Africa Australă şi alte ţări afectate de apariţia noii variante.

„Unele reacţii sunt nejustificate”, a declarat ministrul Joe Phaahla într-o conferinţă de presă în cursul serii de vineri.

„Unii lideri caută ţapi ispăşitori pentru a rezolva o problemă care este mondială”, a adăugat el, spunând că este vorba de „reacţii instinctive de panică”.

În ce state a fost confirmată prezența tulpinii Omicron

Astfel de măsuri „draconice”, care afectează în special sectorul turistic, ar putea determina statele să nu semnaleze descoperirea de viitoare variante, pentru a nu fi sancţionate.

Cea mai nou variantă pare că s-a răspândit deja, fiind detectate cazuri în Botswana, ţară vecină cu Africa de Sud, dar şi în Hong Kong şi Belgia.

Africa de Sud este oficial ţara africană cel mai puternic afectată de pandemie şi se confruntă cu o înmulţire exponenţială a contaminărilor.

În această ţară s-au înregistrat peste 2,9 milioane de cazuri de infectare şi aproape 89.800 de morţi.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com
Comentarii