Talibanii, în fața unei probleme mai mari decât armata SUA: Administrația publică. „30 de milioane de oameni de care trebuie să aibă grijă, și buget zero”

Sambata, 02 Octombrie 2021, ora 09:45
122023 citiri
Talibanii, în fața unei probleme mai mari decât armata SUA: Administrația publică. „30 de milioane de oameni de care trebuie să aibă grijă, și buget zero”
Talibanii în fața administrației locale FOTO Hepta

Noul primar taliban din Kabul nu are timp de pierdut, deoarece se ocupă cu sutele de petiționari care asediază în fiecare zi sediul municipal al orașului, scrie publicația Financial Times într-o amplă analiză a problemelor cu care se confruntă regimul taliban din Afganistan.

Așezat în spatele unui steag de birou taliban, Hamdullah Nomani petrece câteva minute luând în considerare plângerile fiecăruia dintre civilii dispuși în jurul unei vaste mese de conferință.

Mulți dintre ei văd întoarcerea talibanilor la putere ca o oportunitate de reparare împotriva celor bogați și puternici ai vechii ordini.

Unui negustor i se spune că își poate restabili chioșcul improvizat în locul în care se afla odinioară, înainte ca locul ei să fie luat de „oameni puternici”. Unui altul i se spune că chiriașii ei vor trebui să plătească chirie după ce au refuzat să facă acest lucru ani de zile. Este semnat un decret care interzice companiilor care îmbuteliază sifonarea apelor subterane din Kabul și vânzarea acestora către provinciile periferice.

Nomani, care a fost primar în capitala afgană sub primul guvern al talibanilor în anii 1990, a declarat că oamenii săi se așteptau mult mai mult la guvernarea locală decât atunci când mișcarea a preluat puterea, după ce orașul fusese spulberat de războiul civil din 1992-96.

Kabul este acum un loc foarte diferit: orașul s-a bucurat de o creștere și dezvoltare rapidă în anii de după invazia condusă de SUA din 2001, care i-a dat afară pe islamiști, cu bani investiți în construcții, infrastructură și noi afaceri.

Justiția rapidă, singurul serviciu pentru afgani

„În epoca veche, principalul loc de muncă al municipalității era să încerce să curețe daunele de război și curățarea minelor”, a spus el. „Acum trebuie să gestionăm un oraș cu turnuri înalte și o populație de 6,5 m. Trebuie să apelăm la experți și ingineri. ”

Dar furnizarea serviciilor cu care afganii s-au obișnuit este o comandă înaltă într-un moment de prăbușire economică, retragere a sprijinului financiar occidental și un exod de administratori experți de la preluarea talibanilor în august.

Un serviciu care este atât disponibil, cât și popular sub islamiști este justiția rapidă. Chiar și cei mai implacabili critici ai talibanilor recunosc că infracțiunea a fost condusă de practica pedepselor la fața locului și de umilirea rituală a infractorilor.

În ultimele zile, hoții au avut fețele vopsite în negru, un bărbat care a furat de la un furnizor de instalații sanitare a fost înșirat cu un colier de robinete și i s-a împrăștiat fotografia în conturile de socializare talibane, iar un smulgător de telefon mobil a fost legat de un indicator din fața Biroul primarului din Kabul și bătut.

Cu toate acestea, Daoud Sultonzoy, primarul demis al orașului, care, în ciuda faptului că nu are niciun rol oficial, merge în fiecare zi la vechiul său birou pentru a încerca să-i influențeze pe talibani, a declarat că fosta sa agendă, care conținea planuri pentru primul sistem de canalizare din Kabul, a fost pusă deoparte.

„Se concentrează asupra legii și ordinii, pentru că ultima dată când au venit au moștenit o situație foarte devastatoare în care femeile și băieții erau violați și era un tâlhar în fiecare colț”, a spus el. „De data aceasta situația este foarte diferită, dar vechea lor doctrină încă funcționează”.

Lipsa de numerar împiedică, de asemenea, furnizarea de servicii. Anul trecut bugetul de stat al Afganistanului a fost de 5,5 miliarde de dolari, cu aproximativ 80% finanțat de SUA și de alți donatori internaționali. Această finanțare s-a încheiat atunci când talibanii au preluat conducerea. SUA au înghețat, de asemenea, 9,5 miliarde de dolari din activele Afganistanului.

Reducerea armatei, o soluție pentru reducerea costurilor

Omar Zakhilwal, fost ministru de finanțe, a declarat că talibanii ar putea economisi bani cu o armată redusă, care ar costa o fracțiune din cheltuielile pentru forțele de securitate construite de SUA. O reprimare a corupției la posturile vamale ar putea spori veniturile statului, a mai spus el. Dar golul în finanțare apărut după venirea talibanilor la putere nu ar putea fi acoperit - așa cum mulți talibani păreau să spere - de bunăvoința Chinei.

"Talibanii sunt deschiși la conversații", a spus Zakhilwal, unul dintre puținii politicieni din vechiul ordin care încă locuiesc în Kabul. „Sunt capabil să interacționez cu ei, să rezonez și să încerc să explic complexitatea guvernului. Dar am făcut vreun progres? Nu."

Problemele se acumulează. Organizația Mondială a Sănătății spune că sistemul de sănătate al Afganistanului este pe punctul de a se prăbuși, pe măsură ce proviziile se epuizează, iar salariile personalului rămân neplătite. Funcționarii publici nu au fost plătiți de două luni și devin din ce în ce mai îngrijorați să-și hrănească familiile.

Hashmat Stanekzai, muncitor la ministerul informației și culturii, a spus că merge la biroul său doar câteva ore în fiecare zi, înainte de a căuta altă muncă sau de a încerca să găsească modalități de a părăsi țara. „Ni s-a spus să mergem, dar nu există manageri care să ne conducă și nimic de făcut”, a spus el.

Mulți funcționari publici nu vor să lucreze sub noul regim

Mulți funcționari publici nu vor să lucreze sub noul regim. Cei care au putut părăsi țara în zilele haotice de după căderea Kabulului au făcut acest lucru. Alții continuă să fugă în ciuda închiderii virtuale a frontierelor terestre pentru majoritatea călătorilor - plătind contrabandiști de persoane sau asigurându-și locuri pe cele câteva zboruri care operează spre Pakistan.

Ahmad Mujtaba Niazi, fost consilier al ministrului educației, a plătit 1.500 de dolari pentru un loc pe un zbor de 50 de minute către Islamabad, plin de funcționari publici și oameni care au lucrat cu ONG-uri străine.

"Talibii care îmi fac acum treaba mă tot sună pentru a spune că voi fi în siguranță și ar trebui să vin să-i spun ce trebuie făcut", a spus el. „Dar nu sunt sinceri. Nu suntem în siguranță. Nu sunt interesați să audă ce au de spus oameni ca noi.”

El nu a fost liniștit de primele decizii ale guvernului. Acestea includ numirea unui cabinet dominat de talibii paștuni cu experiență administrativă redusă și înlocuirea distinsului academic care conducea Universitatea Kabul cu un mullah.

Odată cu dizolvarea poliției și armatei, securitatea în toată țara este în mâinile unei varietăți de grupuri talibane neplătite. Mullah Mohammad Yaqoob, ministrul apărării, i-a mustrat public pe unii dintre luptătorii săi pentru disciplină slabă și implicarea în crime de răzbunare.

Între talibani se vorbește despre introducerea ordinii și disciplinei în milițiile sale cu o forță profesionalizată care ar fuziona cu foștii insurgenți și soldați, dar nu s-a anunțat nimic oficial.

Deocamdată, talibanii estimează că 70.000-100.000 de luptători sunt concentrați în centre importante, inclusiv Kabul și Valea Panjshir, unde a trebuit să fie opusă o rezistență organizată. Nu este suficient să se ocupe de cele peste 400 de districte ale țării.

„La început, talibanii au venit și au ocupat districtul nostru, dar apoi s-au dus cu toții la Panjshir să lupte”, a declarat un activist pentru drepturi din provincia Badakhshan din nord. „Tocmai au lăsat un cuplu de băieți de 14 sau 15 ani să se ocupe de lucruri.”

Trupe individuale ale talibanilor își organizează propriile provizii. Mulți se bazează pe sprijinul familiilor lor sau pe alimentele de la bănci și întreprinderile pe care și le-au luat singuri să le păzească.

„Se joacă după tradiția afgană de ospitalitate de a oferi întotdeauna mâncare oaspetelui tău”, a spus o personalitate de rang înalt. „Când ai câțiva invitați, este în regulă. Când hrănești 40-50 de persoane de trei ori pe zi, atunci ai o problemă.”

„Nu ne deranjează să nu fim plătiți”

Alokozay, cea mai mare companie de bunuri de larg consum din țară, oferă 10.000 de mese gratuite pe zi forțelor talibane din Kabul și mai multe din provincii.

„Nu ne deranjează să nu fim plătiți pentru că nu suntem plătiți de 20 de ani”, a spus Ahmadullah Ahmadi, un comandant în vârstă de 30 de ani din forța elită Badri 313 a talibanilor, ai cărui bărbați păzesc acum roțile Ferris și atracțiile de pe malul lacului la Qargha, un rezervor la periferia vestică a Kabulului.

„Nu lucrăm pentru bani, lucrăm de dragul lui Allah și al guvernării islamice. Nu avem nevoie de zgârie-nori și avioane și toate aceste lucruri. "

Rămâne de văzut dacă doar simțul datoriei va susține entuziasmul oamenilor atrași de mișcarea islamistă prin promisiunea unui război sfânt împotriva invadatorilor necredincioși.

Un fost înalt oficial guvernamental prezice o „implozie” a regimului taliban dacă nu este în măsură să asigure recunoașterea internațională și returnarea unor fonduri străine semnificative.

Un asemenea colaps, spera el, ar putea împuternici membrii mai pragmatici ai conducerii talibane.

Michael Semple, un veteran expert în Afganistan, a declarat că există „șanse bune ca întregul regim să nu dureze mai mult șase luni”.

„Au 30 de milioane de oameni cu care să aibă grijă și nu au bani cu care să facă asta”, a spus el. „Vor primi ajutor umanitar, dar va fi neglijabil. Recăpătarea asupra represiunii și violenței va provoca rezistență ”.

Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
Aglomerație mare în spațiu. Un impact cosmic a avariat stația chineză „Tiangong”
Aglomerație mare în spațiu. Un impact cosmic a avariat stația chineză „Tiangong”
Stația spațială chineză Tiangong a fost lovită de resturi spațiale în această iarnă și a rămas parțial fără energie. După aceea, China a decis să își intensifice eforturile de...
#Afganistan, #administratie, #Pentagon, #statele unite, #China , #Afganistan