Ce se va întâmpla în Afganistan, după retragerea trupelor militare ale NATO. Talibanii prind tot mai mult teren

Marti, 27 Iulie 2021, ora 14:062315 citiri
Ce se va întâmpla în Afganistan, după retragerea trupelor militare ale NATO. Talibanii prind tot mai mult teren
Retragerea americanilor și a aliaților s-a făcut începând cu luna mai Foto/ Pixabay

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a dat asigurări preşedintelui Afganistanului, Ashraf Ghani, că Alianţa Nord-Atlantică va continua să sprijine țara central-asiatică, unde talibanii au ocupat tot mai multe zone și pun presiune pe guvernul de la Kabul, susţinut de SUA.

"Mi-a părut bine să discut cu preşedintele @ashrafghani astăzi. Situaţia în materie de securitate din #Afghanistan rămâne extrem de dificilă şi necesită o reglementare negociată", a scris Stoltenberg într-un mesaj pe Twitter marţi după convorbirile purtate cu acesta.

"#NATO va continua să sprijine Afganistanul, inclusiv prin finanţare; prezenţă civilă; şi instruire în afara ţării", adaugă el.

Aproximativ 2.500 de soldaţi americani şi 7.000 din alte ţări au fost prezenţi în Afganistan în cadrul misiunii NATO "Resolute Support". Retragerea lor a început în primele zile ale lunii mai.

Misiunea "Resolute Support" a fost o misiune de instruire a forţelor afgane cu scopul de a le face capabile să asigure securitatea ţării lor după retragerea forţelor străine.

Jens Stoltenberg a afirmat de nenumărate ori că talibanii nu vor reuşi să obţină victoria pe cale militară, dar forţele afgane suferă eşec după eşec de la declanşarea în luna mai a unei ofensive pe scară largă de către talibani.

ONU şi-a exprimat deja temerea că un număr "fără precedent" de civili vor fi ucişi sau răniţi în 2021 în Afganistan dacă luptele continuă.

Occidentalii au început să-şi evacueze cetăţenii şi îşi pun întrebări cu privire la menţinerea unei prezenţe. "Trebuie să asigurăm funcţionarea unui spital şi a unui aeroport dacă vrem să menţinem un minim de prezenţă europeană", a explicat pentru AFP şeful diplomaţiei europene Josep Borrell în cursul unui interviu în luna mai în cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai UE la Lisabona.

Or, americanii nu au dat nicio indicaţie până acum aliaţilor lor din NATO cu privire la o eventuală forţă de protecţie pentru asigurarea securităţii aeroportului, ambasadelor şi serviciului reprezentantului Alianţei Nord-Atlantice la Kabul, au confirmat marţi pentru France Presse diplomaţi europeni. Această forţă ar marca prezenţa misiunilor civile ale NATO şi UE.