Adunarea Parlamentara NATO: Decizii pentru securitatea in regiunea Marii Negre. Amendamentul privind Transnistria a fost respins

Duminica, 08 Octombrie 2017, ora 15:30
6273 citiri
Adunarea Parlamentara NATO: Decizii pentru securitatea in regiunea Marii Negre. Amendamentul privind Transnistria a fost respins
Foto: NATO

Rezolutia privind "stabilitatea si securitatea in zona Marii Negre" a fost adoptata de Comisia pentru dimensiunea civila a securitatii, cu unanimitate de voturi, duminica, la Adunarea Parlamentara (AP) a NATO, organizata la Bucuresti.

"Stabilitatea in regiunea Marii Negre este de enorma importanta pentru noi, toti, si rezolutia (...) se bazeaza pe raportul si pe discutiile pe care le-am intreprins si incearca sa confrunte provocarile, dar si temele care rezulta pentru tarile vecine, astfel incat ce am tintit noi sa putem sa obtinem", a declarat raportorul special Ulla Schmidt (Germania), care a prezentat proiectul de rezolutie.

Angel Tilvar, reprezentant al delegatiei Romaniei in Comisia pentru dimensiunea civila a securitatii, a spus ca cinci amendamente facute de delegatia tarii noastre la rezolutie au fost admise.

"Aceasta rezolutie este importanta pentru Romania si a pornit de la premisa ca regiunea Marii Negre este o regiune de importanta strategica pentru NATO. Din nefericire, in aceasta zona, forta militara a fost folosita de doua ori in ultimii zece ani, iar stabilitatea si securitatea din regiune au fost afectate grav, spunem noi, de catre anexarea ilegala a peninsulei Crimeea, urmata de militarizarea ei puternica si de situatia din estul Ucrainei", a declarat Tilvar, dupa adoptarea rezolutiei.

El a precizat ca, prin amendamentele propuse, s-a incercat sublinierea importantei ca, in aceasta rezolutie si in raport, sa fie reflectate masurile adoptate de NATO ca raspuns la situatia de securitate din regiunea Marii Negre si faptul ca NATO si-a asumat un rol activ, ca o organizatie de aparare colectiva.

"Un alt amendament a avut ca scop sa sublinieze faptul ca in Moldova, in ciuda greutatilor si a provocarilor politice, exista vointa de a se face progrese in anumite zone, in anumite subiecte fierbinti si, printre acestea, credem ca si lupta impotriva coruptiei si intarirea domniei legii sunt importante si noi am dorit sa subliniem acest lucru. Si un alt amendament a dorit sa reitereze faptul ca deciziile adoptate la Summitul de la Varsovia reprezinta in continuare prioritati si ca o parte din aceste decizii sunt legate de zona Marii Negre si sunt importante. Totodata, intr-un ultim amendament, am dorit sa subliniem faptul ca orice solutie privind conflictul transnistrean trebuie sa respecte integritatea teritoriala si suveranitatea Republicii Moldova", a aratat Tilvar.

La randul sau, Mihai Ghimpu, reprezentantul delegatiei Republicii Moldova la Comisia pentru dimensiunea civila a securitatii, a afirmat ca amendamentul pe care l-a inaintat la rezolutie a fost respins.

"Este vorba despre amendamentul inaintat ce tine de solutionarea conflictului transnistrean prin retragerea armatei, munitiilor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv a fortelor pacificatoare. A fost respins pentru ca, ca atare, rezolutia prevede solutionarea conflictului transnistrean. Eu am argumentat ca solutionarea conflictului transnistrean nu poate avea loc daca, in continuare, va sta armata rusa pe teritoriul nostru. Dar asta e politica, argumentul a fost ca nu suntem tara cu iesire la Marea Neagra. Noi avem doar (...) portul Giurgiulesti, prin Dunare (...) Oricum o sa revenim la problema asta la anul", a declarat Ghimpu, care este si presedintele Partidului Liberal din Republica Moldova.

Intrebat ce asteapta Republica Moldova de la NATO si de la parteneri, Ghimpu a raspuns: "Sa ne unim cu Romania si, astfel, rezolvam problema NATO si integrarea in Uniunea Europeana. (...) Decizia ne apartine noua, cetatenilor Republicii Moldova. Daca o sa ajungem la o majoritate care o sa inteleaga ca tara noastra este Romania si acolo avem viitor, pensii, salarii, stabilitate, tot ceea ce ne trebuie, atunci nu ne vor putea opri nici Rusia si nici NATO".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Adunarea Parlamentara NATO Marea Neagra, #Adunarea Parlamentara NATO Transnistria , #NATO