UPDATE Conferinta online a donatorilor pentru reconstruirea Beirutului. Sefii de state cer ca ajutoarele sa fie livrate ''direct'' populatiei

Duminica, 09 August 2020, ora 22:18
4369 citiri
UPDATE Conferinta online a donatorilor pentru reconstruirea Beirutului. Sefii de state cer ca ajutoarele sa fie livrate ''direct'' populatiei
Foto: Facebook/ UNICEF

Puterile mondiale datoreaza poporului libanez sprijin dupa explozia masiva care a devastat capitala tarii, a spus duminica presedintele francez Emmanuel Macron, co-organizator al conferintei donatorilor care are loc online. De cealalta parte, omologul american, Donald Trump, a subliniat ca toata lumea vrea sa ajute.

UPDATE 22.15 Tarile reunite in videoconferinta duminica pentru a furniza o asistenta de urgenta Libanului, dupa explozia care a devastat Beirutul, au solicitat ca acest ajutor sa fie livrat "direct" populatiei si in conditii de "transparenta", informeaza AF, citata de Agerpres.

"Participantii au convenit ca asistenta lor ar trebui sa fie bine coordonata sub egida Natiunilor Unite si furnizata direct populatiei libaneze, cu maximum de eficienta si de transparenta", au declarat reprezentantii celor 30 de tari, intre care Donald Trump si Emmanuel Macron, intr-un comunicat emis la finalul reuniunii.

Ei au insistat de asemenea asupra necesitatii unei "anchete impartiale, credibile si independente" asupra circumstantelor catastrofei si au propus o asistenta autoritatilor libaneze in acest sens.

Presedintele libanez Michel Aoun exclusese vineri orice ancheta internationala, respingand o cerere facuta in acest sens de omologul sau francez Emmanuel Macron.

UPDATE 22.00 Presedintele american Donald Trump a cerut duminica guvernului libanez sa efectueze o ancheta "completa si transparenta" cu privire la explozia care a devastat saptamana aceasta Beirutul, potrivit unui rezumat publicat de Casa Alba despre participarea sa la videoconferinta internationala referitoare la acest subiect, informeaza AFP, citata de Agerpres.

"Presedintele Trump a reafirmat ca SUA sunt pregatite si dispuse sa continue sa furnizeze o asistenta poporului libanez", a indicat Casa Alba intr-un comunicat.

Donald Trump "a fost de acord cu ceilalti lideri asupra necesitatii unei coordonari stricte a raspunsului international", a precizat executivul american.

De asemenea, el "a cerut guvernului libanez sa efectueze o ancheta completa si transparenta la care SUA sunt pregatite sa contribuie".

Donald Trump a invitat la calm in Liban, recunoscand totodata "legitimitatea apelurilor manifestantilor pasnici la transparenta, la reforme si la asumarea responsabilitatilor", a conchis executivul american.

Intr-un moment in care indignarea creste in Liban fata de o clasa conducatoare discreditata, presedintele francez Emmanuel Macron ceruse deja joi o ancheta internationala, idee respinsa de atunci de omologul sau libanez Michel Aoun.

El a mai afirmat ca explozia ar putea sa fi fost provocata de neglijenta sau de o racheta. Parisul in schimb a apreciat ca exista "suficiente elemente obiective pentru a crede ca explozia a fost accidentala".

Deflagratia, de o violenta neobisnuita, a fost provocata marti de 2.750 de tone de nitrat de amoniu stocate de sase ani in portul din Beirut "fara masuri de precautie", potrivit premierului Hassan Diab. Ea a provocat un crater cu o adancime 43 de metri, a indicat o sursa de securitate duminica.

Ministrul american al apararii Mark Esper a declarat ca originea exploziei de marti de la Beirut nu este inca cunoscuta, potrivit EFE. "Concluzia este ca inca nu stim", a spus el intr-o declaratie pentru Fox News.

"Stiti ca in prima zi, asa cum a spus corect presedintele Trump, am considerat ca ar fi putut fi un atac. Unii dintre noi au speculat ca ar fi putut fi, de exemplu, o incarcatura de arme a Hezbollah, poate Hezbollah .... O instalatie de fabricare a armelor ... Cine stie?", a spus Mark Esper.

Presedintele Donald Trump afirmase marti ca explozia ar fi fost un "atac" cu un "fel de bomba", fara a oferi dovezi in acest sens.

Dar miercuri seful Pentagonului a facut unele clarificari si a declarat ca "majoritatea" dintre generalii sai considera ca a fost un "accident".

Comisia Europeana adauga 30 de milioane de euro

UPDATE ora 18.45 Comisia Europeana a adaugat duminica 30 milioane de euro celor 33 de milioane alocate vineri pentru a finanta ajutorul de urgenta destinat Libanului, a anuntat comisarul european Janez Lenarcic, responsabil de gestionarea crizelor, potrivit AFP, citata de Agerpres.

"In cursul conferintei donatorilor pentru Beirut si pentru libanezi, Comisia Europeana a promis un total de 63 de milioane de euro, dintre care 33 de milioane fusesera deja anuntate de presedinta Comisiei, Ursula von der Leyen", a precizat comisarul intr-un comunicat.

"Noua finantare umanitara din partea UE va fi facuta prin agentiile ONU, ONG-uri si organizatii internationale. Ea va constitui obiectul unui control strict. De acest ajutor vor beneficia persoanele cele mai afectate cu scopul de a-si acoperi necesitatile esentiale", a insistat el.

"De asemenea, ne-am angajat sa-i sustinem pe libanezi pe termen lung pentru a-i ajuta sa se ridice", a adaugat Lenarcic.

Noua finantare de 30 milioane de euro promisa urmeaza sa permita "sa raspunda necesitatilor celor mai presante ale persoanelor afectate de explozia devastatoare din 4 august la Beirut", a explicat el.

Janez Lenarcic a tinut sa multumeasca tuturor statelor membre pentru solidaritatea aratata cu mobilizarea a sute de experti in cautare si salvare si trimiterea unui ajutor medical la Beirut inca din prima zi de dupa explozia care a devastat capitala Libanului.

Declaratia lui Macron

"Trebuie sa actionam rapid si eficient, astfel ca acest ajutor sa ajunga direct acolo unde este necesar", a spus Macron in deschiderea conferintei sprijinite de ONU. "Viitorul Libanului este in pericol", citeaza Reuters, preluata de News.ro.

Presedintele francez a mai spus ca oferta de ajutor include sprijin pentru o ancheta impartiala, credibila si independenta a exploziei din 4 august, in urma careia au murit 158 de oameni, peste 6.000 au fost raniti, iar sute de mii de persoane au ramas fara adapost.

Economia Libanului, afectata de datorii, era deja in criza inainte de explozia din portul Beirut. Guvernele straine sunt precaute in acordarea de imprumuturi si ajutoare unui guvern perceput de propriul popor ca fiind corupt.

Macron, aflat pe Coasta de Azur, a spus ca raspunsul international la situatia din Liban ar trebui coordonat de Organizatia Natiunilor Unite din Liban.

Reconstruirea Beirutului va insemna miliarde de dolari. Economistii estimeaza ca deflagratia ar putea reduce 25% produsul intern brut.

Emmanuel Macron a vizitat capitala libaneza joi. El a fost primul lider mondial care a facut acest lucru si a promis ajutor umanitar cerand insa o reforma substantiala a sistemului.

"Va garantez, acest ajutor de reconstructie nu va ajunge in maini corupte", le-a spus Macron celor care l-au intampinat.

Duminica, el a subliniat: "Rolul nostru este sa le fim alaturi".

Nu a fost stabilit un obiectiv financiar al conferintei; ajutorul de urgenta este necesar pentru reconstruirea orasului, hrana, echipament medical si medicamente, scoli si spitale.

Presedintele american Donald Trump, care se alatura conferintei, a scris duminica pe contul sau de Twitter: "Toata lumea vrea sa ajute".

Un oficial al Palatului Elysee a precizat ca Israelul si Iranul nu participa la reuniunea video.

Valoarea rețelei de socializare deținută de Donald Trump a crescut cu 50 la sută. Fostul președinte are acțiuni de 5,6 miliarde de dolari
Valoarea rețelei de socializare deținută de Donald Trump a crescut cu 50 la sută. Fostul președinte are acțiuni de 5,6 miliarde de dolari
Preţul acţiunilor companiei de social media a lui Donald Trump, Truth Social, a crescut cu peste 50% în câteva minute după debutul său de marţi la bursa de pe Wall Street, sub simbolul DJT,...
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
#Beirut, #macron, #Trump, #conferinta, #online, #donatii, #reconstruire , #stiri internationale