50 de ani de la un punct de cotitura important din istoria SUA: CNN scrie ca "a schimbat dramatic natiunea"

Marti, 05 Mai 2020, ora 07:54
6347 citiri
50 de ani de la un punct de cotitura important din istoria SUA: CNN scrie ca "a schimbat dramatic natiunea"
Foto: captura YouTube

Pe 4 mai s-au implinit 50 de ani de la unul dintre punctele de cotitura din istoria SUA.

In urma cu 50 de ani, s-a intamplat evenimentul ramas in istorie ca "masacrul de la Kent State".

Astfel, la aceasta data a avut loc uciderea de catre politisti a patru studenti, in timp ce alti noua au fost raniti. CNN scrie ca acesta reprezinta "un moment care a schimbat America".

Mii de studenti americani protestau in acele vremuri dupa ce armata SUA a invadat Cambodgia, desi cu doi ani in urma presedintele american Richard Nixon promitea ca va incheia razboiul din Vietnam.

Protestul din campusul Kent State University a inceput pe 1 mai 1970. Studentii au protestat timp de cateva ore si au ingropat o copie a Constitutiei. In aceeasi seara, insa, ceea ce era un protest pasnic s-a transformat intr-o confruntare violenta intre manifestanti si politia locala.

Primarul orasului a declarat stare de urgenta, iar politistii au folosit gaze lacrimogene pentru a-i indeparta pe studenti.

Ulterior, primarul localitatii i-a cerut guvernatorului din Ohio sa trimita garda nationala in Kent. Confruntarile au continuat si pe 2 si 3 mai, iar o cladire din campus a ars complet.

Pe 4 mai 1970, studentii s-au adunat din nou. La ora 11 dimineata, in mijlocul campusului se aflau deja in jur de 3.000 de tineri.

Inainte de pranz, fortele de ordine au ordonat dispersarea protestatarilor. Multimea a refuzat insa sa plece, iar politistii au apelat iarasi la gaze lacrimogene. La un moment dat, ei au inceput sa traga cu armele din dotare timp de 13 secunde.

4 studenti au fost astfel ucisi, iar noua au fost raniti. Universitatea a fost inchisa imediat, iar milioane de studenti din intreaga America au protestat.

"Incidentul din 4 mai 1970, cunoscut sub numele de masacrul de la Kent State, a schimbat dramatic natiunea", aminteste CNN.

Dupa acel moment a urmat o greva a studentilor la nivel national, iar sute de colegii si universitati s-au inchis. Revistele Life si Newsweek au publicat incidentul pe coperta, la fel ca si New York Times.

De la acea data, numarul celor care au cerut incheierea razboiului din Vietnam a crescut considerabil, pe masura ce popularitatea presedintelui Richard Nixon avea sa scada.

C.S.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#masacru Kent State, #masacru SUA Kent State , #America