Servicii conexe – cum ajută IWF la integrarea forței de muncă din Asia în companiile românești

Advertorial
Miercuri, 08 Decembrie 2021, ora 08:30
7703 citiri
Servicii conexe – cum ajută IWF la integrarea forței de muncă din Asia în companiile românești
Dorin Sterie Director Comercial International Work Finder FOTO: work-finder.eu

IWF (International Work Finder) este o agenție specializată în servicii de recrutare de forță de muncă din Asia. Procesul începe de la identificarea nevoilor clientului și filtrarea candidaților, continuă cu selecția lor împreună cu angajatorul, precum și cu întocmirea tuturor documentelor necesare, până la aducerea muncitorilor la punctul de lucru. Un plus este și consultanța nelimitată pentru tot procesul de integrare.

1. Câți muncitori ați recrutat și plasat pe piața de forță de muncă din România? De cât timp? În ce industrii?

Dorin Sterie (Director Comercial International Work Finder): Până la finalul trimestrul al treilea, am selectat, recrutat și plasat pe piața din România peste 5000 de muncitori din Asia, în aproape toate industriile. Recrutăm pentru firmele din România începând din 2017 și de atunci ne-am îmbunătățit constant și ne-am diversificat semnificativ serviciile. Cele mai importante domenii în care am rezolvat problemele cu forța de muncă sunt: construcții, HoReCa, producție, reciclare, retail.

2. Cu ce provocări se confruntă un asiatic venit să lucreze în România?

Dorin Sterie: Contrar așteptărilor, asiaticii se adaptează surprinzător de bine în România. Se integrează ușor în colectivul de muncă și în societate, învață obiceiurile noastre, învață limba română destul de repede, astfel încât devin foarte ușor oameni de bază în compania care i-a angajat. Cel mai greu se obișnuiesc cu bucătăria românească, ei rămânând adesea la preferințele lor culinare.

3. Pe lângă recrutare și plasare de personal, există și alte servicii ale IWF pentru a întâmpina aceste provocări?

Dorin Sterie: De-a lungul anilor am realizat că nu este suficient doar să aduci muncitorii asiatici până la locația clientului. Performanța lor și longevitatea în câmpul muncii este susținută și de servicii conexe pe care de multe ori, companiile angajatoare nu le pot oferi. Aici vorbim de servicii de logistică, cum ar fi cazarea și mesele oferite muncitorilor, dar și transportul la și de la punctul de lucru. Mai sunt servicii de atestare și calificare profesională necesare pentru anumite poziții sau consiliere legislativă. Și să nu neglijăm integrarea în cultura românească sau familiarizarea cu limba română, indiferent cât de repede sunt ei capabili s-o învețe. Toate acestea sunt importante pentru un nou venit din Asia, pentru că satisfacția muncitorului este direct proporțională cu capacitatea noastră de a-l primi, de a-l susține și de a-l integra. Noi, cei din International Work Finder, venim în întâmpinarea acestor nevoi, de aceea, da, în portofoliul nostru sunt și astfel de servicii conexe.

4. Care dintre aceste servicii au fost oferite până acum? Care sunt solicitate cel mai des de companii?

Dorin Sterie: Suntem pregătiți să oferim suport complet clienților noștri pentru tot ce înseamnă selecție și recrutare de personal, însă și servicii conexe. Unul dintre cele mai solicitate servicii este leasing-ul de personal, care înseamnă selecția și recrutarea candidaților potriviți, însă și gestionarea angajaților pe tot parcursul contractului de leasing. Clienții ne mai solicită suportul și când vine vorba de servicii de traducere, transport al angajaților sau identificarea celor mai bune soluții de cazare.

5.Au fost situații în care a angajatorul v-a anunțat că trebuie să renunțe la angajați, pe fondul pandemiei sau al dificultăților financiare?

Dorin Sterie: Desigur, au fost situații în care, mai ales în 2020 în pandemie - o situație nemaîntâlnită până acum -, o parte dintre clienții noștri au cerut suspendarea contractelor de recrutare. Însă strategia noastră este foarte clară: ne dorim doar parteneriate pe termen lung care să funcționeze după modelul win-win. Astfel, pentru o parte dintre clienții aflați în dificultate am găsit soluții împărțind riscul cu ei. Clienții care în pandemie au renunțat la procesele de recrutare deja începute, au revenit începând cu martie-aprilie 2021, însă din păcate au fost nevoiți să reia totul de la zero, iar asta a dus la pierderi de timp și de bani pentru ei.

6. Personalul asiatic pe care l-ați recrutat vă solicită dacă apar probleme? Și care ar fi acestea?

Dorin Sterie: Echipa noastră, așa cum spuneam și anterior, oferă consultanță gratuită și nelimitată fiecărui client. Astfel, și în cazurile în care s-a întâmplat ca unii muncitori asiatici să întâmpine anumite dificultăți, ne-am implicat și le-am oferit suport real în rezolvarea lor, începând de la probleme de integrare, până la probleme post-integrare. Rolul nostru este să selectăm, să recrutăm și să aducem clienților noștri muncitorii potriviți. Însă, rămânem un punct de sprijin pentru toate părțile implicate și după ce ne-am îndeplinit sarcina principală. Avem în echipă oameni pregătiți și calificați să rezolve orice fel de situații.

7. Ce servicii anticipați că vor fi necesare pentru personalul asiatic care este deja prezent în România (acum sunt deja câteva zeci de mii de asiatici) și cum se pregătește IWF pentru asta? Ce servicii conexe noi pregătiți?

Dorin Sterie: Suntem deja conștienți de lipsa unor facilități foarte importante de pe piața din România, motiv pentru care milităm și întreprindem măsuri menite să ajute economia. De exemplu, lucrăm intens, uneori împreună cu clienții noștri pentru a deschide și susține școli profesionale în cadrul cărora să calificăm muncitorii veniți din Asia, dar și pe românii care doresc să se specializeze, astfel încât să poată lucra în producție. Ne lipsesc cu desăvârșire oamenii calificați, de exemplu în turnătorie. Lucrăm intens la planuri de dezvoltare ale agenției atât la nivel național, cât și internațional și suntem pregătiți să devenim anul viitor prima agenție din România care va putea livra forță de muncă pentru absolut orice fel de cerere.

8. Ce ați recomanda companiilor care au angajat personal asiatic pentru a dezvolta relații bune cu angajații asiatici și pentru a-i integra cât mai bine în cultură sau în echipe?

Dorin Sterie: Din acest punct de vedere lucrurile sunt mult mai puțin complicate decât par. Muncitorii veniți din Asia sunt extrem de pregătiți să stea și să lucreze pe termen lung în România, ei venind la condiții mult mai bune și la salarii și de 5-6 ori mai mari decât în țara de proveniență. Tot ce le trebuie, pentru a se integra ușor și pentru a da randament, este în primul rând să știe foarte bine unde vin, care sunt condițiile de lucru, să aibă parte de o integrare bună și de deschidere din partea angajatorilor (iar aici intervenim și noi) precum și să-și primească pachetul de beneficii negociat și agreat. Dacă toate aceste condiții sunt îndeplinite, atunci se va crea o relație profesională de lungă durată, cu beneficii de ambele părți.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#International Work Finder, #forta de munca, #Asia , #stiri afaceri