Cine sunt interlopii care conduc Iașiul și cum sunt ei cu adevărat în ”civilie”. Corduneanu, Tănase, Gologan, Gangal, cei mai temuți din zona Moldovei

Duminica, 23 Ianuarie 2022, ora 20:57 15315 citiri
Clanul Corduneanu FOTO: Facebook/ Familia Corduneanu

Sunt zeci de grupări de crimă organizată în România. Unele și-au luat titulatura de clanuri interlope și și-au ”ridicat” numele prin infracțiuni sângeroare, ajungând să fie considerate periculoase de autorități și cetățenii de rând.

Mulți capi ai lumii interlope au ajuns la închisoare în urma unor anchete de mare amploare ale poliției și procurorilor. Însă, săgeți ale acestora continuă afacerile ilegale.

Unii dintre cei mai periculoși interlopi se găsesc în zona Moldovei. Corduneanu, Tănase, Gangal sunt cunoscuți opiniei publice prin infracțiunile cu violență pe care le-au comis de-a lungul timpului.

Interlopii, respectuoși cu vecinii

Chiar dacă doar auzind numele lor mulți se tem de aceste persoane, pentru că toată lumea știe cu ce se ocupă ei, interlopii sunt respectuoși cu cei care nu au nicio treabă cu afacerile lor murdare.

Însă aici nu vorbim de infractorii mărunți care fac scandal în scara blocului.

De multe ori, în cazul unor anchete, investigatorii au aflat că vecinii, de exemplu, nici nu știau cu ce se ocupau cei pe care îi căutau. Mai mult acei oameni sunt respectuoși și, nu de multe ori, s-au oferit să îi ajute în chestiuni mărunte. Știu despre ei că au foarte mulți bani, că probabil nu fac afaceri curate însă niciodată nu au avut probleme cu acești indivizi.

Nu de multe ori, l-am văzut pe Adian Beleaua- fratele mai mic al lui Costel Corduneanu, în live-urile pe care le face pe rețelele sale de socializare, jucându-se cu animale sau dând mâncare câinilor străzii. Dar în alte videoclipuri nu se sfiește să-și amenințe rivalii.

Insă tocmai aceste amenințări îi fac să devină ”apreciați” de oamenii simplii care văd în ei modele de viață.

Criminalistul Liviu Chesnoiu explica într-un interviu acordat Ziare.com de ce astfel de persoane ajung să fie simpatizați de cei din jur.

”Informatia negativa atrage.Toți interlopii și manelistii sunt pe prima pagină. Cancanul atrage, însă cel mai mult faptele cu violență, pentru că acolo este sânge, durere, teamă. Este raul, iar acest rău atrage.

Oamenii caută senzaționalul”, a explicat colonelul de poliție în retragere.

Cine sunt clanurile interlope care au speriat Iașul

Cel mai cunoscut și mai ”puternic” clan de interopi este clanul Cordunenilor. Acum aceștia își duc războaiele cu rivalii mai mult pe rețelele de socializare însă unele dintre acestea se materializează în atacuri reale care se termină cu spitalizări.

Istoria clanului Corduneanu, cea mai periculoasă grupare de interlopi din Moldova, a început undeva în jurul anilor '90. În anul 2002 Costel Corduneanu s-a retras din activitatea sportivă, însă deja era cunoscut că lider al grupării de numele căreia avea să se lege infracțiuni grave de crimă organizată.

Clanul Corduneanu activează în Iași, iar numele membrilor grupării au ajuns celebre în toată țara și chiar peste hotare din cauza scandalurilor, a actelor de violență și a furturilor.

Înainte de a fi cunoscut drept liderul celui mai de temut clan de interlopi din Iași, numele lui Costel Corduneanu era legat de performanța sportivă. A fost unul dintre cei mai buni luptători pe care i-a dat municipiul Iași, fiind campion mondial la cadeți, vicecampion european și participant din partea României la două ediții ale Jocurilor Olimpice. La Barcelona, în 1992, unde a obținut locul nouă și la Atlanta, în 1996, când s-a clasat pe locul 14.

Scandalurile Clanurilor Tănase și Corduneanu. Primii conduc rețele de prostituție în afara țării

Printre cei mai importanți rivali ai fraților Corduneanu sunt membrii clanului Tănase.

Scandalurile s-au dus în ultima vreme mai mult în mediul virtual, Jean și Vandam (Brăilenii) provocându-i în repetate rânduri pe rețelele de socializare de frații Corduneanu. Apoi, unul dintre Corduneni s-a filmat înjurându-i Brăileni și pe tatăl acestora decedat.

Într-un final, acesta și-a cerut scuze, tot pe internet. Iar ca urmare, Brăilenii au postat un video în care scuzele erau acceptate.

La începutul anului, unul dintre membrii clanului Corduneanu a fost ridicat și reținut pentru 24 de ore după ce a transmis amenințări printr-un live pe Facebook. Ștefan Boncu le-a adresat injurii și amenințări celor din clanul rival. În tot acest timp Jean Brăileanu și fratele său Vandam Constantin desfăceau o șampanie în fața Palatului Culturii din Iași.

Clanul Tănase este cunoscut pentru afacerile lode de proxenetism din Belgia, România și Marea Britanie.

La începutul acestui an, Clanul Tănase din Iași a fost ținta unor percheziții domiciliare efectuate de oamenii legii. Astfel, anchetatorii au efectuat 5 percheziții domiciliare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și trafic de minori, scrie BZI.ro.

Membrii clanului Gandal, condamnați definitiv pentru trafic de persoane

O altă grupare de interlopi care a băgat spaima în ieșeni este clanul Gandal. Trei dintre interlopi au fost condamnați recent pentru trafic de persoane și de minori. Aceeștia racolau și trimiteau tinere să se prostitueze în atât România, cât și în Anglia sau Germania.

„În perioada iunie-octombrie 2018, împreună cu alții, inculpatul a recrutat-o prin inducere în eroare și, profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se afla, a transportat-o, transferat-o și exploatat-o prin obligarea la practicarea prostituției în municipiile Iași și București pe persoana vătămată minoră D.B.

Totodată, în perioada iulie – decembrie 2018, împreună cu alții, a recrutat-o prin inducere în eroare, și profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se afla, a primit-o și a transportat-o în scopul exploatării prin obligarea la practicarea prostituției, exploatare ce a avut loc ulterior în mai multe orașe din Marea Britanie (Leeds, Bolton, Chester și Preston) pe persoana vătămată F.F.”, au afirmat oamenii legii, potrivit BZI.

Discuții incendiare între membrii clanului și tinerele care se prostituau:”Am făcut aproape 30 de milioane azi, de la 12 până acum!”

Conform procurorilor, în ziua de 8 septembrie 2018, la ora 22:49:12, I.L. este contactat de D.B. și poartă următoarea discuție:

„I.L.: – Da!

D.B.: – Alo, dar ce faci?

I.L.: – Mâncam.

D.B.: – Ah! Poftă bună!

I.L.: – Mersi, și ție la fel!

D.B.: – Ah! P…a, n-am mâncat, de acum trebuie să mănânc.

I.L.: – N-ai mâncat nimic?

D.B.: – N-am avut timp deloc azi. Am avut prea multă treabă, nu mai pot.

I.L.: – Uăi, băiatule!

D.B.: – Am stat… am făcut aproape 30 de milioane azi, de la 12 până acum!

I.L.: – 30 de milioane ai făcut?!

D.B.: – Da!

I.L.: – Bravo! (…) Înseamnă că merge treaba acolo, ah?

D.B.: – Măi sunt 60 de fete, în tot orașul (Iași – n.r.), aici.

I.L.: – Și cât plătești casă acolo?

D.B.: – 180.

I.L.: – Și acolo e scumpă casa! (…) Băieții, unde sunt băieții?

D.B.: – Afară. Eu stau într-o cameră și asta are client acum.

I.L.: – Ai rămas singură?

D.B.: – Da. Și stau în casă.”

Clanul Gologan, liderul traficului de droguri

Un alt clan, pe care anchetatorii au reușit în urmă cu cinci ani să-l anihileze, iar totți membrii acestuia să fie băgați la pușcărie pentru o perioadă scurtă de timp este gruparea Gologan.

Judecătorii susţin că traficanţii ar fi adus în ţară cantităţi impresionante de canabis, în special din Italia, OIanda şi Spania, potrivit ziardeiasi.ro. Gangal, de pildă, ar fi reuşit să aducă la Iaşi 2,5 kilograme de canabis, jumătate din această cantitate reuşind să o vândă cu ajutorul celor trei inculpaţi condamnaţi acum definitiv.

Pe lână aceste grupări infracționale, de-a lungul timpului și-au mai împărțit influența clanul Plugaru și Clanul Hârtopeanu.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News