Cum stau universitățile din România la capitolul "Inteligență artificială"

Miercuri, 27 Aprilie 2022, ora 03:27 2596 citiri
România va avea un HUB al inteligenței artificiale FOTO: Unsplash.com

Traian Rebedea, conferențiar la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica din București, a explicat pentru Ziare.com unde ne situăm la capitolul inteligenței artificiale.

Institute of Education din Londra a fost aleasă cea mai bună facultate de educație din lume. Interesul este centrat pe inteligența artificială și noile tehnologii.

Institute of Education a ocupat pentru al nouălea an consecutiv primul loc în clasamentul QS dedicat școlilor de Educație. Anul acesta, IOE anunță programe dedicate provocărilor produse de dezvoltările tehnologice din ultimii ani.

Mai exact, specialiștii se vor axa pe educația și formarea pentru un viitor digital, pe impactul inteligenței artificiale, dar și pe răspunsuri pentru provocările aduse de schimbările climatice și de nevoia dezvoltării durabile în educație.

„Noi avem unele universități care se află în top 200 în ceea ce privește inteligența artificială, asta înseamnă că ne clasăm mai bine decât în multe alte discipline.

Pe scurt, nu putem să fim cei mai buni din lume pentru că nu avem nici putere financiară, nici expertiză umană. Toate țările care sunt în top 10, practic sunt cele care au inventat inteligența artificială", a spus Traian Rebedea.

Faculțățile au cursuri de inteligență artificială

„Toate facultățile de profil informatic din țară au măcar un curs de inteligență artificială. Sau aproape toate. În ultimii ani, mai ales, au apărut și specializări mai puternice, de exemplu, să faci patru cursuri de inteligență artificială la licență. Unele au chiar și masterate în domeniu", a subliniat Traian Rebedea.

Avem nevoie de finanțare și de mai mulți cercetători

„Ce ar trebui să facem? Sunt 100 de posturi în București, de exemplu, care nu pot fi ocupate, pentru că nu sunt oameni. Este o cerere pe piața forței de muncă. E nevoie și de o finanțare, atât din partea firmelor private, cât și de la bugetul de stat.

Ar trebui aduși și cercetători din afara României. Nu vei putea fi de top doar cu cercetători dintr-o țară ca România de unde pleacă mulți specialiști. Să aducem experți. Și români din Diaspora, dar și din alte țări. (...) Încep ușor-ușor să mai fie cercetători în industrie și chiar și în universități", a explicat conferențiarul de la Facultatea de Automatică și Calculatoare.

Se muncește pentru un HUB al inteligenței artificiale

Traian Rebedea a spus pentru Ziare.com la ce proiect se lucrează în momentul de față în România. „Se muncește pentru un HUB de inteligență artificială. Un proiect făcut din fonduri structurale, din păcate care nu a intrat în PNRR, dar s-ar putea să fie finanțat din bugetul următor din Dezvoltarea Durabilă și Inovare.

A fost scrisă o propunere de proiect cu cele mai importante universități din România. Momentan este în discuție la Comisia Europeană la Bruxelles pentru un feedback. Avem nevoie de un loc unde să se întâlnească oamenii care fac inteligență artificială, care să aibă echipamente și un buget rezonabil, astfel încât să putem ține în țară oamenii buni și să putem aduce și alți oameni din străinătate", a concluzionat Traian Rebedea.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii