Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Avertisment sumbru al specialiștilor: ”Există risc de extincţie din cauza inteligenţei artificiale”

Miercuri, 31 Mai 2023, ora 08:57
2539 citiri
Avertisment sumbru al specialiștilor: ”Există risc de extincţie din cauza inteligenţei artificiale”
Inteligența artificială continuă să se dezvolte creând temeri că ar putea fi scăpată de sub control FOTO Pexels

Directori de top în domeniul inteligenţei artificiale, inclusiv CEO-ul OpenAI, Sam Altman, s-au alăturat marţi experţilor şi profesorilor care avertizează în privinţa ”riscului de extincţie din cauza inteligenţei artificiale”, îndemnând factorii de decizie să-l echivaleze cu riscurile prezentate de pandemii şi război nuclear, transmite Reuters.

”Atenuarea riscului de extincţie din cauza inteligenţei artificiale ar trebui să fie o prioritate globală, alături de alte riscuri la scară societală, cum ar fi pandemiile şi războiul nuclear”, au scris peste 350 de semnatari într-o scrisoare publicată de Centrul nonprofit pentru Siguranţa Inteligenţei Artificiale (CAIS).

Pe lângă Altman, ei au inclus directori generali ai firmelor de inteligenţă artificială DeepMind şi Anthropic şi directori de la Microsoft şi Google.

Printre aceştia se numără şi Geoffrey Hinton şi Yoshua Bengio, doi dintre cei trei aşa-numiţi ”naşi ai inteligenţei artificiale” care au primit premiul Turing 2018 pentru munca lor în domeniul învăţării profunde, şi profesori din instituţii, de la Harvard până la Universitatea Tsinghua din China.

O declaraţie a CAIS a scos în evidenţă Meta, unde lucrează al treilea naş al AI, Yann LeCun, pentru că nu a semnat scrisoarea.

Scrisoarea a coincis cu reuniunea Consiliului pentru Comerţ şi Tehnologie SUA-UE din Suedia, unde politicienii sunt aşteptaţi să vorbească despre reglementarea AI.

Elon Musk şi un grup de experţi în AI şi directori din industrie au fost primii care au citat potenţiale riscuri pentru societate, în aprilie.

Evoluţiile recente în domeniul inteligenţei artificiale au creat instrumente despre care susţinătorii spun că pot fi folosite în aplicaţii, de la diagnosticare medicală până la scrierea de documente juridice, dar acest lucru a stârnit temeri că tehnologia ar putea duce la încălcări ale confidenţialităţii, campanii de dezinformare a puterii şi să ducă la probleme cu ”maşinile inteligente”.

Pionierul AI Hinton a declarat anterior pentru Reuters că AI ar putea reprezenta o ameninţare ”mai urgentă” pentru umanitate decât schimbările climatice.

Săptămâna trecută, CEO-ul OpenAI, Sam Altman, s-a referit la UE AI, primele eforturi de a crea un regulament pentru AI, ca fiind supra-reglementare şi a ameninţat că va părăsi Europa. El şi-a inversat atitudinea în câteva zile, după criticile politicienilor.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va întâlni cu Altman joi.

Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#inteligenta artificiala, #open AI, #meta, #Elon Musk , #Open AI