Șeful Institutului Național al Patrimoniului, dat afară în timp ce se afla în concediu: "În locul lui e promovată o ”pupilă” a Gabrielei Firea"

Joi, 17 Februarie 2022, ora 13:23
5506 citiri
Șeful Institutului Național al Patrimoniului, dat afară în timp ce se afla în concediu: "În locul lui e promovată o ”pupilă” a Gabrielei Firea"
Ștefan Bâlici, fostul director al Institutului Național al Patrimoniului FOTO: Facebook/ Ștefan Bâșici

Fostul senator USR Mihai Goțiu relatează contextul în care specialistul însărcinat cu pregătirea dosarului includerii Roșiei Montane în UNESCO a fost înlăturat de ministrul Culturii de la conducerea Institutului Național al Patrimoniului (INP).

”În locul lui e promovată o ”pupilă” a Gabrielei Firea, implicată penal într-un dosar de înșelăciune!”, scrie Mihai Goțiu pe pagina sa de Facebook.

”Arhitectul Ștefan Bâlici a fost înlăturat, ieri, de la conducerea INP, de către ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Dat afară în concediu

Vestea i-a luat prin surprindere pe majoritatea profesioniștilor din domeniu, dar și pe reprezentanții societății civile, care îi cunosc activitatea șui Ștefan Bâlici din cei aproape șase ani de mandat.

Romașcanu nici măcar n-a avut decența să-i comunice decizia direct lui Ștefan Bâlici, punând punct mandatului într-un moment în care acesta era plecat într-un concediu pe care chiar ministrul îl semnase”, a mai scris Goțiu.

INP a avut mai multe demersuri, în ultimii ani. Printre acestea se numără și acțiunile pentru cercetarea și punerea în valoare a Sarmizgetusei Regia, respectiv stoparea distrugerii și salvarea celorlalte cetăți dacice din Munții Orăștiei, incluse, de asemenea, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

”Pe Ștefan Bâlici și pe colegii lui de la ARA i-am cunoscut în urmă cu peste zece ani, când RMGC, compania care viza aurul de la Roșia Montană, solicitase Ordinului Arhitecților din România (OAR) și făcea presiuni pentru a li se retrage dreptul de semnătură (ca arhitecți). ”Supărarea” companiei era cauzată de pozițiile publice privitoare la impactul distructiv al proiectului minier asupra patrimoniului cultural excepțional din localitate, pe care îl studiaseră.

OAR nu doar că nu a dat curs presiunilor și solicitărilor RMGC, dar i-a și premiat pentru profesionalism și verticalitate.

Tot în acea perioadă, ARA (Asociația Arhitectură. Restaurare. Arheologie) a început restaurările cu voluntari ale unor clădiri din Roșia Montană (transformat, ulterior, în programul ”Adoptă o Casă”) și demersurile pentru includerea în UNESCO, pe care Ștefan Bâlici le-a continuat apoi, din postura de director al INP”, a mai precizat Goțiu.

A picat la evaluare

Ștefan Bâlici a fost numit director interimar la INP în 2016, de către ministrul Culturii din Guvernul Cioloș, Vlad Alexandrescu, câteva luni mai târziu câștigând concursul pe post pentru un mandat de 5 ani.

Mandatul a expirat la sfârșitul anului trecut, evaluarea acestuia fiind făcută în luna noiembrie 2021.

Se pere că a luat notă mică la interviul de evaluare,

”După cum mi-a mărturisit, în această dimineață, în timpul interviului cu comisia de evaluare a raportului său de activitate, Ștefan a primit doar felicitări și aprecieri, fără vreun reproș. Totuși, ulterior, Comisia ”a avut grijă” să-i scadă punctajul cu câteva zecimi sub nota 9. Asta pentru că dacă ar fi avut o notă peste 9, ministrul Culturii ar fi fost obligat să semneze un nou contract de management cu Ștefan Bâlici”, a mai spus Mihai Goțiu.

Ce o ”recomandă” pe noua șefă a INP pentru post

”În așteptarea unui nou concurs, Ștefan Bâlici și-a continuat activitatea ca interimar până ieri, când a fost înlăturat în mod intempestiv. Potrivit informațiilor apărute, aseară, pe rețelele sociale, și de dimineață în presă, în locul lui Ștefan Bâlici, la INP, Romașcanu ar fi numit-o, interimar, pe Oana Zaharia, fosta șefă a Administrației Monumentelor și Patrimoniului București.

O simplă căutare pe Google oferă amănunte ”inedite” despre faptele prin care s-a remarcat Oana Zaharia în ascensiunea ei ”profesională” – realizarea unui raport folosit de Gabriela Firea pentru demiterea actriței Dorina Lazăr de la conducerea Teatrului Odeon. De asemenea, mai găsim și alte informații interesante despre faptul că a fost inculpată penal într-un dosar de înșelăciune, scăpând de condamnare în urma împăcării părților.

Cam asta e oferta și politica de cadre a PSD. Dar asta nu cred că mai e vreo surpriză”, a mai arătat fostul senator USR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Institutul Na ional al Patrimoniului conducere, #schimbare stefan balici, #pupila gabriela firea , #stiri politice