În România funcționează 5 institute Confucius. Ce sunt acestea și ce rol joacă

Vineri, 04 Noiembrie 2022, ora 23:58
5227 citiri
În România funcționează 5 institute Confucius. Ce sunt acestea și ce rol joacă
În România există cinci institute Confucius FOTO: confucius.unibuc.ro

În prezent, în țara noastră funcționează 5 institute Confucius în cadrul marilor universități din București, Cluj, Brașov, Sibiu și, mai nou, în Constanța.

Mai exact, este vorba despre Universitatea București, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, Universitatea din Brașov și cea Sibiu, dar și Universitatea Ovidius din Constanța.

Ce sunt, de fapt, institutele Confucius

Institutele Confucius sunt organizații nonprofit, susținute de guvernul chinez. Institutul din Cluj, de exemplu, s-a deschis în 2009 și este parte a unei rețele de 500 de asemenea institute din toată lumea. Institutul Confucius din cadrul Universității din București a fost înființat în 2013.

Ce spune reprezentantul elevilor

"Acolo unde există riscuri de securitate care pot fi probate, autoritățile trebuie să ia în serios verificările și să se asigure că instituțiile de învățământ își păstrează și respectă misiunea de bază.

E vorba despre sprijinirea și dezvoltarea de competențe și cunoștințe, fără să se abată de la activități de învățare și trebuie să se mențină departe de orice ingerințe externe, mai ales politice, care pot influența într-un mod negativ bunul mers al lucrurilor, de multe ori aducând riscuri și discrepanțe în raport cu viziunea pe care România o promovează", explică Robert Avram, președintele Consiliului Elevilor.

De ce Marea Britanie discută închiderea institutelor Confucius

Ministrul pentru securitate din Marea Britanie a anunțat că premierul Sunak ia în considerare închiderea institutelor Confucius deoarece ele reprezintă "o amenințare la adresa libertățiilor cetățenești" în universități.

Institutele răspândite în campusurile din Marea Britanie sunt înființate pentru a „promova înțelegerea Chinei contemporane”, dar sunt folosite mai degrabă ca mijloc de control al comportamentului studenților chinezi în numele statului chinez, potrivit thenational.scot.

Când au fost fondate institutele Confucius

Fondate în 2004, institutele Confucius au devenit un fenomen global, fiind înscriși în prezent peste nouă milioane de studenți la 525 de institute din 146 de țări și regiuni.

Institutele Confucius acoperă toate cheltuielile cursurilor și oferă, de asemenea, burse studenților americani pentru a studia în străinătate. Cu astfel de stimulente financiare, universităților le este greu să critice politicile chineze.

Institutele Confucius pretind a fi o versiune chineză a instituțiilor culturale precum Alliance Française sau Institutul Goethe, dar sunt în realitate o mașină de propagandă finanțată și condusă de guvernul chinez, se arată într-un raport din 2017 al, publicat de heritage.org.

Autoritățile, fără reacție

Rectorii universităților din cadrul cărora funcționează institutele Confucius, nu au oferit un punct de vedere în legătură cu adevăratul scop al acestora.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Ciolacu le promite românilor menținerea prețurilor plafonate la energie: „Prelungim cu încă 3 luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie”
Ciolacu le promite românilor menținerea prețurilor plafonate la energie: „Prelungim cu încă 3 luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în şedinţă se...
#institut, #confucius, #universitati Romania, #sustinere, #guvern, #China , #universitati