Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce măsuri obligatorii trebuie să iei când ai probleme cu instalaţia electrică. Accidentele şi riscul penal la care te poţi expune

Duminica, 27 Februarie 2022, ora 23:05
5725 citiri
Ce măsuri obligatorii trebuie să iei când ai probleme cu instalaţia electrică. Accidentele şi riscul penal la care te poţi expune
"O bună măsură de siguranță o reprezintă siguranțe diferențiale, care elimină complet riscul curentării" FOTO Pixabay.com

Instalația electrică se realizează concomitent construcției locuinţei și trebuie în aşa fel gândită și implementată astfel încât să funcționeze fără defecțiuni semnificative timp de până la 50 de ani.

O instalație electrică incorect montată și calibrată poate duce la accidente grave și chiar la incendii. Prin urmare, aceasta este necesar să fie realizată după toate regulile de siguranță și eficiență, care privesc siguranțele și modul de utilizare al rețelei electrice, pentru a face față sarcinilor de consum.

"Una dintre măsurile obligatorii de siguranță este împământarea, utilizată pentru toate rețelele electrice, fiind obligatorie. Aceasta înseamnă legarea la sol a unor elemente care nu sunt termoconductoare, dar care sunt bune conductoare de electricitate.

Rolul lor este acela de a proteja echipamentele electrice (în caz de supratensiuni sau descărcări electrice care pot arde circuite electrice, cabluri și conductori), precum și de accidente generate de contactul cu descărcarea electrică.

O bună măsură de siguranță o reprezintă siguranțe diferențiale, care elimină complet riscul curentării, ca urmare a unor scurgeri de curent. Siguranțele diferențiale întrerup automat alimentarea cu energie, atunci când sesizează variații foarte mici de curent electric, care nu trec prin conductori.

Concret, în cazul electrocutării, atunci când curentul electric trece prin corpul uman, siguranțele diferențiale întrerup complet alimentarea cu energie. Timpul de reacție al acestora este de sub o secundă, ceea ce elimină orice risc", potrivit unei analize storia.ro.

Lucrările la instalaţia electrică, executate doar de personal autorizat

Ca aceste măsurile de siguranță sa fie corect făcute, este important ca orice lucrări la instalația electrică, fie ca este vorba despre reparații sau adaptări, să fie executate doar de personal autorizat.

Reparațiile comune, de la montarea unei prize la schimbarea unui bec, trebuie făcute doar după ce alimentarea cu energie electrică a segmentului respectiv a fost oprită de la panoul electric, prin decuplarea siguranței, a mai detaliat analiza.

Care este cadrul legal

Alimentarea locuințelor cu energie electrică se face reglementat, prin respectarea unor normative de calitate și siguranță, dar și a unor norme tehnice ale Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

"Este important de știut că proiectarea, executarea, montarea, verificarea și reparațiile la instalația electrică din locuințe nu pot fi realizate decât de personal autorizat, atestat, iar pentru realizarea efectivă este necesară o atestare eliberată de ANRE.

Potrivit articolului 92 din Legea 123/2012, deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea echipamentelor de măsurare a consumului de energie și a componentelor instalațiilor electrice constituie infracțiune și intră sub incidența legii penale", conform analizei.

Care sunt categoriile de instalații electrice pentru care este nevoie de atestat

:

  • instalațiile electrice din interior, respectiv rețeaua electrică, de la punctul de măsurare a consumului până la prize, becuri sau aparatura electrocasnică;
  • rețeaua și instalațiile electrice de joasă tensiune, care funcționează la o tensiune de 0,4 KV, respectiv 0,23 KV, care sunt utilizate pentru alimentarea directă a consumatorilor casnici aflați în locuințe individuale, colective de tipul blocurilor sau al altor clădiri, care sunt în proprietatea distribuitorului sau a furnizorului de energie electrică;
  • instalațiile de medie tensiune, care funcționează la tensiuni de 6 KV, 10 KV sau 20 KV;
  • instalațiile de înaltă tensiune, care transportă energia electrică de la producător către consumatori.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#instalatie electrica, #curent electric, #panou electric, #ANRE, #storia ro, #infractiune, #risc , #energie electrica